Aktywne Wpisy
kaszaamanna +2374
Niestety ten wpis jest najgorszy ze wszystkich ale czuję się zobowiązany dla użytkowników którzy nas wspierali aby dokończyć historię..
Nie udało nam się, moja żona przegrała walkę z chorobą odchodząc w wieku 30 lat na moich rękach.. teraz jakoś trzeba przeżyć ostatnie pożegnanie i potem próbować stanąć na nogi dla córki.
Serdecznie dziękuję jeszcze raz za okazane wsparcie, pomoc i modlitwę. Szczerze to docenialiśmy.
Prośba
Nie udało nam się, moja żona przegrała walkę z chorobą odchodząc w wieku 30 lat na moich rękach.. teraz jakoś trzeba przeżyć ostatnie pożegnanie i potem próbować stanąć na nogi dla córki.
Serdecznie dziękuję jeszcze raz za okazane wsparcie, pomoc i modlitwę. Szczerze to docenialiśmy.
Prośba
źródło: image_picker_45AC021C-D8A9-4C7C-827A-BAC7D3D7FC96-10832-0000012E030976FA
Pobierz
nie_umiem_inwestowac +480
źródło: 1000005415
Pobierz

źródło: Zdjęcie z biblioteki
PobierzAha, bo padła też Ikea XD
@InzynierSieci: @dobrymarcin: to jak ktoś tak bardzo boi się ujawniać publiczne IP to wypadałoby mieć w takim razie zapasowy globalny CDN i w momencie awarii jednego przepiąć się na drugi właśnie przez zmianę w DNS, alternatyw dla Cloudflare jest całkiem sporo
no albo w czasie awarii nie robić
@some_ONE: no zalezy jaki projekt, aniagotuje czy downdetector widac nie zarabiaja na tyle by to bylo warte. procedure trzeba wdrozyc, czasem jakies synchronizacje utrzymac, dobrze byloby przetestowac raz na pol roku chociaz
bo nigdy nie wiadomo czy awaria zostanie rozwiązana za godzinę, czy za dwanaście godzin
@some_ONE: patrzac na
@Ibiryd: no, poczułem się jak w latach 90 ;)
@BreathDeath: jak chcesz być zależny od jednego dostawcy i mieć związane ręce w momencie awarii to i owszem, nie zawsze chcesz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@maur: oczywiście, i tak jak napisałeś dla stronek typu aniagotuje czy downdetector to wystarczające, dla innych może nie być, bo to że nie zdarzyła się awaria dłuższa niż X godzin nie znaczy że jutro nie zdarzy taka która potrwa 4 * X godzin
@some_ONE: Nie po to masz deala z CloudFlare, żeby używać innego dostawcy. No i to nie jest homelab albo mała firma, masz procediury, dostawców, legal itp. To nie jest tak, że wybierasz sobie dostawcę w 5 minut, samo sprawdzenie kontraktu to z tydzień dla legala.
@BreathDeath: no i dlatego właśnie piszę o tym żeby mieć zapasowego dostawcę ;) przy homelab i małej firmie nie jest to potrzebne, przy czymś poważniejszym zazwyczaj takich dostawców i procedury utrzymania ciągłości działania masz
Ja mogę zrobić redundancje wszystkiego, która będzie kosztowała kupę kasy i wtedy jak cloudflare padnie to klient działa
@some_ONE: jeszcze tylko dodam, że jak ktoś korzysta z ich ochrony tylko (proxy/cache/security) to spoko, ale CF pododawał w ostatnich latach sporo serwisów - workery, snippery, rules, transforms, bazy danych też w chmurze i inne systemy storage. I o ile zmiana dns/cdn/cache jest prostsza, tak im więcej systemów w użyciu tym trudniejsza i bardziej kosztowna (rachunki + wdrożenie/utrzymanie). To trochę