Wpis z mikrobloga

nie mogą się zalogować do panelu bo capcha nie działa ( ͡º ͜ʖ͡º)

@BooB: nie muszą się logować do dashboardu Cloudflare, wystarczy że zmienia u hosta ale to trwa do kilkudziesięciu godzin zanim ustawienia dns się zaktualizują
  • Odpowiedz
@czlowiek_czlowiekowi_czlowiekiem: no właśnie mogą, wystarczy przestawić DNS i zamiast puszczać ruch przez serwer cloudflare to puścić bokiem. Ale geniusze potężni znawcy it i bezpieczeństwa nie podumali, że aby to przestawić trzeba mieć dostęp do serwera DNS na którym jest obsługiwana nasza domena. A wiecie gdzie większościowe gro firm ma ten serwer DNS? W cloudflarze, który nie działa XD więc nie mogą tego przestawić.
  • Odpowiedz
@H_Moody: z tym czekaniem tak nie demonizujmy, zmieniło się to w ostatnich latach na plus a i branża przywykła do rekordów DNS z TTL 1M albo 5M, właśnie na takie wypadki. W praktyce obserwuję że rekord z TTL 5M w ciągu max 20 minut już jest na świecie opublikowany, na najważniejszych serwerach po kilku minutach. Patrzę po domenach co popadały i mają TTL NA 5 minut, już by 30 razy
  • Odpowiedz
@H_Moody: w takich sytuacjach jak Twoja najpewniej czas pochłania sam serwer DNS i dostawcy hostingu - oni lubią sobie mielić aktualizacje np. Raz na godzinę i to nie utyka w systemie DNS na świecie, a w takim cyberfolksie albo home.pl.
  • Odpowiedz
@wykopcel: tutaj mówię tylko o przykładzie z mema - klasyczna awaria proxy. Nie wiem szczerze co jeszcze może paść z cf bo nie używam wielu ich produktów. Jak ktoś miał np. CAPTCHA z cf to też ma problem. Czy standardem jest budowanie systemów z opcją szybkiego wyłączenia / zmiany dostawcy captcha nie wiem, nie moja branża już ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@SoundsGoodMan Nie zawsze chcesz to zrobic nawet jak mozesz zmienic rekordy NS.
Po pierwsze nie wiesz ile awaria potrwa, po drugie to tracisz np. ochronę przed botami itp.
Po trzecie jak masz np. dynamiczną infrastrukturę to i external-dns który ustawia wpisy za pomocą api to średnio to zadziała. Moi wszyscy klienci dzisiaj zdecydowali, że nie robią nic mimo, że domeny rejestrowane gdzie indziej i mogli zmienić DNS. Poza tym DNS działało,
  • Odpowiedz