Wpis z mikrobloga

zastanawiam się jaka jest historia tego "domu jednorodzinnego".

Wiem że za PRL ludzie wynosili rzeczy z zakładu pracy do domu no ale k----n...

tu ktoś prefabrykaty do wielkiej płyty wyniósł?

@thorgoth: Ten dom nie jest w Polsce, tylko na Słowacji. Jeśli chodzi o Polskę, to w większości te "bloki jednorodzinne" były budowane na pokaz, aby zademonstrować mieszkańcom technologię i to, jak w przyszłości będą wyglądały ich mieszkania. Powstawały na terenach gminnych i raczej
  • Odpowiedz
@thorgoth: W Katowicach są takie "luksusowe" szeregowce z PRL na os Witosa, normalnie wygląda jak dwupiętrowy blok ale każda klatka to osobne mieszkanie z ogródkiem.
  • Odpowiedz
@PanMaglev: To jest dom gierkowski, różnie się na to mówi. Dużo stoi tego na przedmieściach lub już w miastach jeśli się na tyle rozrosło. Mieszkać w czymś trzeba było, a kogo było stać na budowanie normalnej ładnej chaty? To stawiano takie coś.

W środku mieszkały często "dwie" rodziny tj. Np. Na górze dzieci, a na dole rodzice. Wejścia są osobne lub z jednej klatki. Pod spodem jest najczęściej piwnica/garaż. Chociaż
  • Odpowiedz
mieć taki prywatny blok dla siebie, to jest bogactwo

@wstanczyk: deweloper zrobiłby z tego 4 kawalerki + 2 garaże na wynajem na podwórku (lokatorzy oczywiście parkują na ulicy).

Polska listopadowa.

@PanMaglev: zdjęcie zrobione w sierpniu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Makarow Mi ktoś z rodziny opowiadał jak robił na hucie i wyparował pociąg z dostawą złomu w latach 90tych.
I mówiąc, że wyparował mam na myśli, że nigdy nie znaleziono ani tego złomu na przetop ani lokomotywy z wagonami ( ͡º ͜ʖ͡º)

Dziwnym cudem jak na mierne zarobki wtedy to pol mojej rodziny co tam robiło to żyło zdecydowanie ponad stan( ͡º ͜ʖ͡
  • Odpowiedz
@thorgoth przecież w PRL tez byli bogaci "ludzie", a raczej marionetki w rekach ruskich. Tylko jak sie ma u-----e w głowie, ze kazdy "kradł"*, to efekty sa jakie sa.
*jak w ogóle można powiedzieć, ze ktos cos ukradł złodziejowi, który ukradł ci o wiele więcej?
  • Odpowiedz