Wpis z mikrobloga

@wscieklykabanos właśnie tamtędy przejeżdżałem. Stoi jakiś skład KM, z 50 radiowozów, straż (w tym jakieś specjalne wozy likwidacji skażeń) ekipa policyjna od dronów. Dużo taśmy policyjnej przy torach i w pobliskim lasku. Ciekawe.
  • Odpowiedz
a w jaki inny sposób mogło dojść do uszkodzenia szyny w taki sposób?

@Dziubaster: niby wygląda jak użycie ładunku ale pomyśl, jaki ładunek niszczy tylko szyny kolejowe pozostawiając tłuczeń oraz podkłady nawet nieokopcone? Żadnej sadzy, a kamyki nieruszone nawet. Raczej mróz,
  • Odpowiedz
@Salomonthekrol: jeżeli mróz by tak rozsadził, to szyny musiałyby być montowane w skrajnie wysokich temperaturach. Z drugiej strony możesz mieć rację, że nie jest wywiany tłuczeń, ale widziałeś ten kabelek na zdjęciach? Wydaje mi się też, że żeby odstrzelić szynę, wcale nie potrzeba gigantycznego ładunku.
  • Odpowiedz
@Salomonthekrol: pracowałem trochę przy torach i np. siły od wydłużenia szyn (głównie), są w stanie przesunąć całe podkłady. Tutaj widać, że wyrwane są mocowania z podkładów. Uważam, że w przypadku skurczu termicznego, zniszczenia wyglądały by inaczej, ale nie wiem do końca, gdyż zazwyczaj uszkodzenia termiczne, zdarzają się w lato.

Dodam jeszcze, że na zdjęciu widoczne są mostownice, więc generalnie wygląda to na sabotaż, który miał mieć miejsce zaraz przed mostem,
  • Odpowiedz