Wpis z mikrobloga

@bar125:
Dokładnie tak jak piszesz.
Obliczenia dotyczące np 30 lat powinny byc robione w odniesieniu do np ceny 1m2 mieszkania.
Inflacja 3,5% rocznie to po 21 latach podwojenie cen.
ZUS mi wylicza ze w wieku 65 lat dostane 3500 zl emerytury ale dalej nie wiem czy ZUS ma na myśli taką sama wartość pieniądza jak dzisiaj.
  • Odpowiedz
@zaq22:

ZUS mi wylicza ze w wieku 65 lat dostane 3500 zl emerytury ale dalej nie wiem czy ZUS ma na myśli taką sama wartość pieniądza jak dzisiaj.

W serwisie ZUS masz 3 wartości:
1.prognozowana kwota emerytury jako wartość nominalna
2.wyrażona jako wartość % twojej przewidywanej
  • Odpowiedz
@adamsowaanon: ostatnie 5 lat to trochę krótko, zeby szacować przyszłą inflację. Ale tak, możesz być blisko z tymi 200-300 procentami.

Tak sądzę jak zobaczyłem, ze w ostatnich 19 latach sredni wzrost cen mieszkań rocznie w Polsce wynosi 6.5 procent około (cagr).
  • Odpowiedz
@KMDZ: no coś za coś,
Banki centralne osłabiają waluty żeby być konkurencyjnym na export,
Kiedyś się zastanawiałem po co politycy tak kradną po kilka milionów PLN, teraz to są drobne a za coś muszą żyć pasożyty po odejściu z polityki
  • Odpowiedz
@Krzysztof53647: ale wiesz, że ZUS i NFZ jest ratowany z budżetu państwa? Polska się rozwija bardzo szybko i stale mamy przyrost, stąd hajs płynie i wszytko jest cacy. Przyjdzie kilka lat z rzędu gorszej koniunktury i ten domek z kart się rozpada. Nasi politycy problem NFZ chcą rozwiązać zamknięciem 1/3 szpitali i to nie jest żart. To co się stanie z ZUSem? 1/3 emerytów do piachu?( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz
@inkill A czy wiesz ze ja nigdzie tego nie napisałem że nie wiem że jest rstoeany z budżetu państwa? XD

Napisałeś sobie w głowie całą narrację, sprules do tego a teraz ci nie pyklo xD

Powtórzę: zus miał już parę razy jebnąć i nie jebnął. Zapewne dłuuuugo jeszcze nie jebnie ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
jak zakładasz dalsze istnienie ZUSu podczas przejścia na emeryturę to już popełniasz błąd;D

@inkill: No dobra, ale zakładając kompletny upadek ZUSu zakładamy niewypłacalność państwa. Więc jeśli będziesz miał jakieś obligacje tego państwa to też nic Ci po tym. Również nieruchomości w takim państwie też sporo stracą na wartości i nie będą przynosiły oczekiwanych zysków.
Mi bardziej realny wydaje się scenariusz pośredni. Wypłacane emerytury będą jeszcze niższe niż te obecnie planowane
  • Odpowiedz
@bar125: Wiem, że tutaj to heheczki.

Jak poznać ekonomicznego debila? Po tym, że powie że nie warto inwestować ani odkładać na emeryture bo inflacja i tak wszystko zje i te pieniądze nie będą nic warte.
  • Odpowiedz
@bar125: jak czytałem ulotki promujące PPK to miałem takiego mind-faka właśnie ( ͡º ͜ʖ͡º). Tam było wołami, że za te 30-40 lat będziesz miał (nie pamiętam dokładnie ale...) 300.000 odłożone na emeryturę i będziesz BOGATY!

I od razu pomyślałem, że skoro 300k 10 lat temu to tak na 2 mieszkania starczało a dzisiaj nie starcza na kawalerkę... to ile te pieniądze będą warte po 30-40
  • Odpowiedz