Aktywne Wpisy

MonazoPL +143
Ruszamy z nowym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
––––––––––––––––––––––––––––––
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
––––––––––––––––––––––––––––––
źródło: AirPods 4 Citi
Pobierz
Traczex +286
Dobra skończyłem. 3 lata, dużo pracy ale już mieszkam. Dzięki za porady na tagu #budujzwykopem Powodzenia Mirki.
źródło: scaled_1000021155
Pobierz

źródło: ac9ogb
PobierzDokładnie tak jak piszesz.
Obliczenia dotyczące np 30 lat powinny byc robione w odniesieniu do np ceny 1m2 mieszkania.
Inflacja 3,5% rocznie to po 21 latach podwojenie cen.
ZUS mi wylicza ze w wieku 65 lat dostane 3500 zl emerytury ale dalej nie wiem czy ZUS ma na myśli taką sama wartość pieniądza jak dzisiaj.
W serwisie ZUS masz 3 wartości:
1.prognozowana kwota emerytury jako wartość nominalna
2.wyrażona jako wartość % twojej przewidywanej
Także za 30 lat spokojnie będzie 200-400%
Tak sądzę jak zobaczyłem, ze w ostatnich 19 latach sredni wzrost cen mieszkań rocznie w Polsce wynosi 6.5 procent około (cagr).
Banki centralne osłabiają waluty żeby być konkurencyjnym na export,
Kiedyś się zastanawiałem po co politycy tak kradną po kilka milionów PLN, teraz to są drobne a za coś muszą żyć pasożyty po odejściu z polityki
Powielasz bzdurę, która słyszę już od lat
Napisałeś sobie w głowie całą narrację, sprules do tego a teraz ci nie pyklo xD
Powtórzę: zus miał już parę razy jebnąć i nie jebnął. Zapewne dłuuuugo jeszcze nie jebnie ( ͡º ͜ʖ͡º)
@inkill: No dobra, ale zakładając kompletny upadek ZUSu zakładamy niewypłacalność państwa. Więc jeśli będziesz miał jakieś obligacje tego państwa to też nic Ci po tym. Również nieruchomości w takim państwie też sporo stracą na wartości i nie będą przynosiły oczekiwanych zysków.
Mi bardziej realny wydaje się scenariusz pośredni. Wypłacane emerytury będą jeszcze niższe niż te obecnie planowane
Jak poznać ekonomicznego debila? Po tym, że powie że nie warto inwestować ani odkładać na emeryture bo inflacja i tak wszystko zje i te pieniądze nie będą nic warte.
Haaalo! Ja się niedze w twojej głowie, gadasz sam ze sobą! ( ͡º ͜ʖ͡º)
@zaq22: kuźwa to ile zarabiasz teraz - 10-12k netto?
I od razu pomyślałem, że skoro 300k 10 lat temu to tak na 2 mieszkania starczało a dzisiaj nie starcza na kawalerkę... to ile te pieniądze będą warte po 30-40