@bar125: Dokładnie tak jak piszesz. Obliczenia dotyczące np 30 lat powinny byc robione w odniesieniu do np ceny 1m2 mieszkania. Inflacja 3,5% rocznie to po 21 latach podwojenie cen. ZUS mi wylicza ze w wieku 65 lat dostane 3500 zl emerytury ale dalej nie wiem czy ZUS ma na myśli taką sama wartość pieniądza jak dzisiaj.
@KMDZ: no coś za coś, Banki centralne osłabiają waluty żeby być konkurencyjnym na export, Kiedyś się zastanawiałem po co politycy tak kradną po kilka milionów PLN, teraz to są drobne a za coś muszą żyć pasożyty po odejściu z polityki
@Krzysztof53647: ale wiesz, że ZUS i NFZ jest ratowany z budżetu państwa? Polska się rozwija bardzo szybko i stale mamy przyrost, stąd hajs płynie i wszytko jest cacy. Przyjdzie kilka lat z rzędu gorszej koniunktury i ten domek z kart się rozpada. Nasi politycy problem NFZ chcą rozwiązać zamknięciem 1/3 szpitali i to nie jest żart. To co się stanie z ZUSem? 1/3 emerytów do piachu?( ͡°͜ʖ
jak zakładasz dalsze istnienie ZUSu podczas przejścia na emeryturę to już popełniasz błąd;D
@inkill: No dobra, ale zakładając kompletny upadek ZUSu zakładamy niewypłacalność państwa. Więc jeśli będziesz miał jakieś obligacje tego państwa to też nic Ci po tym. Również nieruchomości w takim państwie też sporo stracą na wartości i nie będą przynosiły oczekiwanych zysków. Mi bardziej realny wydaje się scenariusz pośredni. Wypłacane emerytury będą jeszcze niższe niż te obecnie planowane
Jak poznać ekonomicznego debila? Po tym, że powie że nie warto inwestować ani odkładać na emeryture bo inflacja i tak wszystko zje i te pieniądze nie będą nic warte.
@bar125: jak czytałem ulotki promujące PPK to miałem takiego mind-faka właśnie ( ͡º͜ʖ͡º). Tam było wołami, że za te 30-40 lat będziesz miał (nie pamiętam dokładnie ale...) 300.000 odłożone na emeryturę i będziesz BOGATY!
I od razu pomyślałem, że skoro 300k 10 lat temu to tak na 2 mieszkania starczało a dzisiaj nie starcza na kawalerkę... to ile te pieniądze będą warte po 30-40
źródło: ac9ogb
PobierzDokładnie tak jak piszesz.
Obliczenia dotyczące np 30 lat powinny byc robione w odniesieniu do np ceny 1m2 mieszkania.
Inflacja 3,5% rocznie to po 21 latach podwojenie cen.
ZUS mi wylicza ze w wieku 65 lat dostane 3500 zl emerytury ale dalej nie wiem czy ZUS ma na myśli taką sama wartość pieniądza jak dzisiaj.
W serwisie ZUS masz 3 wartości:
1.prognozowana kwota emerytury jako wartość nominalna
2.wyrażona jako wartość % twojej przewidywanej
Także za 30 lat spokojnie będzie 200-400%
Tak sądzę jak zobaczyłem, ze w ostatnich 19 latach sredni wzrost cen mieszkań rocznie w Polsce wynosi 6.5 procent około (cagr).
Banki centralne osłabiają waluty żeby być konkurencyjnym na export,
Kiedyś się zastanawiałem po co politycy tak kradną po kilka milionów PLN, teraz to są drobne a za coś muszą żyć pasożyty po odejściu z polityki
Powielasz bzdurę, która słyszę już od lat
Napisałeś sobie w głowie całą narrację, sprules do tego a teraz ci nie pyklo xD
Powtórzę: zus miał już parę razy jebnąć i nie jebnął. Zapewne dłuuuugo jeszcze nie jebnie ( ͡º ͜ʖ͡º)
@inkill: No dobra, ale zakładając kompletny upadek ZUSu zakładamy niewypłacalność państwa. Więc jeśli będziesz miał jakieś obligacje tego państwa to też nic Ci po tym. Również nieruchomości w takim państwie też sporo stracą na wartości i nie będą przynosiły oczekiwanych zysków.
Mi bardziej realny wydaje się scenariusz pośredni. Wypłacane emerytury będą jeszcze niższe niż te obecnie planowane
Jak poznać ekonomicznego debila? Po tym, że powie że nie warto inwestować ani odkładać na emeryture bo inflacja i tak wszystko zje i te pieniądze nie będą nic warte.
Haaalo! Ja się niedze w twojej głowie, gadasz sam ze sobą! ( ͡º ͜ʖ͡º)
@zaq22: kuźwa to ile zarabiasz teraz - 10-12k netto?
I od razu pomyślałem, że skoro 300k 10 lat temu to tak na 2 mieszkania starczało a dzisiaj nie starcza na kawalerkę... to ile te pieniądze będą warte po 30-40