Wpis z mikrobloga

wytłumaczcie jak dwulatkowi.
mam fabryczne 215/50/17
założyłem 205/55/16, powinno być mniej więcej to samo(średnica).
no i licznik przekłamuje o nascie km/h, a i wygląd jak koza. są mniejsze wyraźnie(średnica).
bawię się tymi kalkulatorami, i wystarczy że dam 215/55/16, i w teorii juz jest niemal to samo co fabryczne 215/50/17.
dlaczego we wszystkich kalkulatorach szerokość opony ma wpływ na parametry, takie jak średnica i obwód? :o

#motoryzacja #samochody #opony #wulkanista
dos_badass - wytłumaczcie jak dwulatkowi.
mam fabryczne 215/50/17
założyłem 205/55/16...

źródło: da72e300e0e284c71ce05cfb62b5750439a72132c9b446b86d164b3219c5f070

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dos_badass:
wg mnie jak chcesz zakładać 16" to lepiej będzie pasować 215/55 (mniejsze o 4mm) ew 205/60 (większe o 6mm od oryginału)
a to co założyłeś to są mniejsze o 1.5 cm

dlaczego we wszystkich kalkulatorach szerokość opony ma wpływ na parametry, takie jak średnica i obwód? :o

szerokość (np. 215) mnożysz przez procenty z 2. parametru (np. 55%) i dostajesz wysokość ile wystaje ponad felgę z jednej strony
  • Odpowiedz
@dos_badass: Profil opony nie jest stałą wartością w milimetrach, ale procentem z jej szerokości.

Profil opony to druga liczba w oznaczeniu .

Oznacza ona, że wysokość boku opony (czyli właśnie "profil") stanowi 55% z jej
  • Odpowiedz

@dos_badass: dlatego że profil opony to procent szerokości.
  • Odpowiedz
@dos_badass: Profil opony to nie wartość w milimetrach tylko w procentach względem szerokości. Tak więc zmieniając szerokość opony, nawet zostawiając ten sam profil - wysokość koła jak i jego obwód będzie inny. Więcej o tym napisałem na blogu 8opon.pl (link na początku odpowiedzi). Jakbyś miał jeszcze jakieś pytania, to śmiało pisz.
  • Odpowiedz