Wpis z mikrobloga

• 266
@kingcel: W sumie to i słusznie, bo priony to syf niesamowity. Tak dla przykładu - narzędzia chirurgiczne po operacji ludzi z chorobą prionową idą nie do sterylizacji, a przetopienia
  • Odpowiedz
@kingcel: Jedno z pytań w ankiecie dla krwiodawców brzmi: "Czy Pan/Pani w okresie 01 stycznia 1980 roku do 31 grudnia 1996 roku przebywała łącznie przez okres 6 miesięcy lub dłużej w Wielkiej Brytanii, Francji lub Irlandii?"

Kiedyś zapytałem lekarza o co chodzi z tym pytaniem ? I właśnie wytłumaczył mi, że chodzi o priony i spożywanie wołowiny. Bo był w tamtych czasach spory problem.
  • Odpowiedz
  • 3
@kingcel:

Moje dziecki myślą, że jestem jakiś pokręcony, bo jak robię krowę to wydaję dźwięki zbliżone do tej zwariowanej krowy.
  • Odpowiedz
  • 12
@kingcel @Leel00
Najnowsza choroba wywoływania przez priony to choroba jeleni zombi w usa. Jest to tam juz poważny problem.

Choroba jeat śmiertelna, nie da się jej wyleczyć.

Problem z prionami jest taki że nie sa to żywe organizmy, nie maja dna/rna i nie da sie ich zwalczać prostymi metodami.
Sarza01 - @kingcel  @Leel00
Najnowsza choroba wywoływania przez priony to choroba jel...
  • Odpowiedz
narzędzia chirurgiczne po operacji ludzi z chorobą prionową idą nie do sterylizacji, a przetopienia

@Leel00: skąd tą bzdurę wytrzasnąłeś? Choroba prionowa wymusiła zmianę systemu sterylizacji, tj podniesienie temperatury i ciśnienia autoklawowania, i to już z 20 lat temu.
  • Odpowiedz
@Sevotumir Zawsze bawiły mnientw pytania.o coś sprzed 40 lat.

Ale nikt nie pyta o to czy ktoś przypadkiem nie siedział teraz w Indiach gdzie dosłownie ludzie obrzucają się odchodami, jedzą je wraz z surowym jedzeniem itd ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz