Wpis z mikrobloga

Hej, kogo z #programowanie w-----a ogarnianie security przed release? Mnie to właśnie trochę dziwi, ale spotkałem się z tym, że programiści w w robocie często baaaaaardzo nie lubili robienia tej części. Przychodzi Security Engineer i robi dodatkowe testy, każe poprawić różne rzeczy w kodzie, robić threat modeling, pouzupełniać dokumentacje o informacje gdzie są trzymane klucze certyfikaty itp.

Ogółem rozumiem jeszcze, że nie każdy lubi poprawiać dokumentacje ale poza tym zwykle te zgłaszane bugi z security czy dodatkowe testy są sensowne. Ale i tak większość zespołu psioczy i klnie na tą część.

#programista15k #cyberbezpieczenstwo #cybersecurity #security #webdev #java
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@greenbox: No widocznie powinno się, gościu od security też tak mówi, że to trzeba wcześnie zaczynać z threat modelowaniem i myśleniem o tym w dokumentacji. Tylko architekt nie ogarnia albo nie wiem co bo bo często ci od security i tak znajdą jakieś braki.

No a testy to już inna sprawa, do niektórych trzeba mieć kompletną aplikacje. Np. odpala sobie fuzzery na 48h by coś znaleźć no i musi być
  • Odpowiedz
@pearlkele: U nas architekt siada z security i ustalają wszystko na początku. Na koniec i tak są testy i chłopaki muszą czasem coś tam poprawić, ale generalnie od początku buduje się apkę zgodnie z ustaleniami infosec
  • Odpowiedz
@pearlkele: Jakie security? Na wczoraj potrzebne są 2 nowe ficzery, bo to jest WARTOŚĆ dla klienta. Poza tym Kamilek spędził cały ostatni sprint na refaktoryzacji jednego DTO. Narazie nie mamy miejsca na techniczne tematy.
  • Odpowiedz
  • 0
@RapIArbuzy no w sumie to nie wiem. Ja tylko w 2 różnych korpo robiłem i zawsze było kilka wewnętrznych teamów security. Nie mam pojęcia czy tak to wygląda w większości firm, zwłaszcza małych czy średnich.
  • Odpowiedz
@pearlkele: powiem tak, to jest rzadkość. firmy mają w------e na security do czasu incydentu i nie mówię o małych czy średnich firmach. zdziwiłbyś się jakie jest podejście do security w firmach których produkty używasz.
  • Odpowiedz