Aktywne Wpisy

plyty_chodnikowe +152
Przyznaj się, bez wstydu o-------ś takiego polskiego burgera a'la budka fast food na dworcu w Kielcach czy innych Gliwicach, co? Miękka bułka z sezamem, przypieczony kotlet z psa, prażona cebulka, musztarda sarepska, kwaśne plastry ogórka, okazyjna sałata, keczupu tortex n------e tyle że wycieka wszystko bokiem...
#jedzzwykopem #gotujzwykopem #lata90
#jedzzwykopem #gotujzwykopem #lata90
źródło: IMG_0726-825x465@2x
Pobierz
cytmirka +29
Cóż mogę rzec, to chyba dobry moment na reklamę #kartkicytmirki na moim ulubionym tagu #wykopaka ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jeśli chcecie Waszej parze sprawić piękna kartkę świąteczną (polecam personalizowaną), to serdecznie zapraszam!
W zeszłym roku kilku z Was otrzymało moją kartkę w prezencie. Proszę pamiętać jednak, że taka kartka raczej w wartość prezentu się nie wlicza, przynajmniej nie
Jeśli chcecie Waszej parze sprawić piękna kartkę świąteczną (polecam personalizowaną), to serdecznie zapraszam!
W zeszłym roku kilku z Was otrzymało moją kartkę w prezencie. Proszę pamiętać jednak, że taka kartka raczej w wartość prezentu się nie wlicza, przynajmniej nie
źródło: 4C4D6E58-6808-4EE4-8C20-0D89A7F99CF7
Pobierz




źródło: 232f4455e6d849378fe1e996b51ff7a0
PobierzI pare innych, tu lista produktow chronionych z dolnego śląska: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/woj-dolnoslaskie
Co do weki - ona byla sporo przed chlebem tostowym ;) ale tez nie jestem fanem.
@fornson23: chodzilo mi bardziej o to, że Koszalin nie jest dolnoslaski ;) A zamilowanie tak, mieszkalem ulice obok Zielonego i pare razy mialem przyjemnosc z nim porzucac, jak wychodzil z synem na szkolne boisko ;) A co do jadłodajni, to mamy najstarsza miejską gospodę na świecie (ponoć)
@fornson23: pare dan sie ostalo, jak breaslauer rotkraut (bigos z czerwonej kapusty) czy pare innych, ale fakt, bardziej mamy produkty ziem niż dania jakotakie.
@fornson23: Wrocław był przed 2 WŚ niemiecki. A weka to nazwa zapożyczona z niemieckiego.
https://nck.pl/projekty-kulturalne/projekty/ojczysty-dodaj-do-ulubionych/ciekawostki-jezykowe/weka
Mamy we Wrocławiu knyszę, ale juz umiera, kebab ją wypiera.
Jeśli chcesz dobrą wekę - kup świeżą, nawet ciepłą. To tak samo jak z bagietką we Francji - rano niebo w gębie, po południu już słabo, na drugi dzień nie da sie jeść. A na foto to jakiś długoterminowy produkt, i to jeszcze pokrojony na kromki, co przyspiesza starzenie.
@Kubok: A skąd taka informacja? Niby nie wiadomo skąd takie określenie, a jest ono jedynie regionalne i jest ich więcej. Jest na przykład też określenie bułka kielecka. Ta sama bułka była wymyślona i we Wrocławiu i w Kielcach?
https://nck.pl/projekty-kulturalne/projekty/ojczysty-dodaj-do-ulubionych/ciekawostki-jezykowe/paryska-wroclawska-czy-kielecka-
https://pl.wikipedia.org/wiki/Bu%C5%82ka_paryska
Natomiast twoje linki potwierdzają tylko oderwanie tego produktu od Wrocławia jako miejsca produkcji o którym tu pisałem.