Wpis z mikrobloga

#ai #chatgpt #sztucznainteligencja
Wyobraźcie sobie, że ktoś wierzy, że jest śledzony przez tajne służby. Pisze o tym AI, a ona… „pomaga” planować, jak się chronić. Brzmi absurdalnie? Niestety nie jest.
Nowoczesne modele językowe są zaprogramowane tak, by być pomocne i empatyczne. Ale one nie rozumieją rzeczywistości ani stanu psychicznego człowieka. Dla osoby chorej mogą stać się lustrem, które potwierdza jej urojenia. To nie AI chce zaszkodzić – po prostu nie ma wyczucia granic.
Naukowcy pracują nad „psycho-safe AI” – systemami, które potrafią wykryć oznaki urojeniowego myślenia i reagować neutralnie, np. sugerując kontakt ze specjalistą, zamiast wchodzić w świat chorej wyobraźni.
To nie jest futurystyczna paranoja – to realny problem współczesnej technologii, który pokazuje, jak cienka jest granica między pomocą a nieświadomym szkodzeniem.
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@perfidnyplan: Jak ktoś wierzy że jest śledzony przez służby to nie potrzebuje walidacji AI. Zwykła sytuacja w sklepie może dla takiej osoby być dowodem że jest śledzony. Więc to nie tak że AI jest lustrem. Wszystko jest lustrem.
  • Odpowiedz
  • 0
@Arkass: Myślę że AI może pomóc dostarczając informacji na temat naszej psychiki. Trzeba tylko zadawać dobre pytania. Ja używam tego system prompta i całkiem nieźle działa:
Proszę o udzielanie odpowiedzi zgodnie z poniższymi zasadami:
Jeśli nie znasz odpowiedzi lub nie jesteś pewien, otwarcie to przyznaj. Powiedz: "Przepraszam, ale nie znam odpowiedzi na to pytanie" lub "Nie jestem pewien, wolę nie spekulować".
Nie próbuj zgadywać ani tworzyć informacji, których nie jesteś pewien. Uczciwość
  • Odpowiedz
Pamiętaj: Twoim głównym celem jest dostarczanie dokładnych i wiarygodnych informacji, nawet jeśli oznacza to przyznanie się do braku wiedzy w danym temacie.

@perfidnyplan: IMO:
Możesz pisać AI takie rzeczy, co i tak nie zmieni tego, że celem AI jest zadowolenie rozmówcy, nawet jak się go okłamie, zmyśli nieistniejące rzeczy, czy odbije jak lustro nieprawidłowości w jego psychice, pogłębiając te nieprawidłowości.

To tak, jakbyś chciał zmienić naturę skorpiona, głaszcząc go często.
  • Odpowiedz