Wpis z mikrobloga

@groman43: Po tych calych aferach i dobrej ofercie mbanku, przenioslem ike wlasnie tam. Interface, poruszanie sie, znalezienie informacji jakikolwiek, nie wspomne o mobilnej apce to jest jakis jeden wielki dramat. Przy nim xtb to bylo zloto i nie wiem czy nie wroce i tak tam
  • Odpowiedz
@groman43 jeśli dobrze pamiętam wypowiedź Omara to odpływ ze szczura to 1% (przy rekordowych nowych użytkownikach)
Czyli z kilkuset szczekających o odejściu, odchodzi.. kilku xD
  • Odpowiedz
@groman43: wykopki nakręcają jakąś spiralę nienawiści do szczura ja nie mam z apką żadnych problemów dla mnie wystarczy raz na jakiś czas kupić jakieś akcje i etf gdyby nie wczorajszy lament na wykopie nawet nie wiedziałbym że jest jakiś wielki problem. Ja jestem zadowolony i używam dalej.
  • Odpowiedz
@groman43: Ja tam nie uważam, żeby było z-----e. Do prostego inwestowania w oparciu o akcje/ETFy nie znajdziesz nic lepszego na naszym rynku. Awarie może i mają, ale tak jak pisałem wielokrotnie, nie ma dla mnie alternatyw, które byłyby lepsze/tańsze.
Jak się ktoś chce bawić w CFD, krypto i inne gówna to wiadomo, znajdzie na pewno coś dla siebie, co będzie lepsze, ale dla mnie te narzędzia są zbędne.
  • Odpowiedz
@groman43 na xtb głównie narzekają degeneraci od CFD, czy inni szorciarze liczący na obniżkę cen ich akcji. Normalny inwestor nawet nie zauważa tych wielkich afer, bo nie siedzi pół dnia gapiąc się na wykresy
  • Odpowiedz
to dlaczego nadal go używacie?

@groman43: żeby naszym małym dzielnym inwestorom prowizja 3PLN od transakcji nie zjadła zysków za ostatni kwartał
  • Odpowiedz
@Kamilex97: ja chciałem otworzyć IKE w mBanku, to mi kazali drukować i wysyłać gołębiami pocztowymi ze 30 stron bełkotu prawniczego XD

w ciągu 20 minut otworzyłem i aktywowałem sobie w XTB zamiast tego
  • Odpowiedz
@Kamilex97: mBank to najgorsze bagno w jakie można się w--------ć xD

S----------m stamtąd z IKE do Noble Securities i interface jest 10x bardziej czytelny(wciąż w XTB jest lepszy, ale nie chciałem mieć wszystkiego w XTB, mam już tam aż za dużo kasy na zwykłych kontach). Oczywiście cały proces trwał prawie 2 miesiące bo mBank jest upośledzony i trzeba wszystko załatwiać listami poleconymi ect + bardzo nieresponsywni konsultanci na lini. Nie
  • Odpowiedz
@kuna999: Z resztą akurat mBank to miał swoje afery z testami na produkcji. Albo jak czasem możesz się zdziwić, gdy w sobotnią noc nie zapłacisz kartą, bo akurat wypada jedna z regularnych przerw w ich obsłudze (a zdarza się to co kilka tygodni)
  • Odpowiedz
@wstanczyk: No ogólnie w mBanku większość rzeczy jest c-------h i na początku 2026 będę wypowiadał eMaklera(czekam na PIT-8C ostatni) i mam nadzieję, że uda mi się też przenieść konto firmowe w inne miejsce(do tej pory trzymał mnie przy koncie firmowym świetny spread na wymianie Euro <-> PLN, ale znalazłem lepszy na kantor TMS).
  • Odpowiedz
Oczywiście cały proces trwał prawie 2 miesiące bo mBank jest upośledzony i trzeba wszystko załatwiać listami poleconymi

@kuna999: Można się przenieść z mBanku mailem, bez listów. To akurat jest przetestowane na dużą skale, bo ludzie hurtowo wynosili IKE/IKZE od nich jak sobie wymyślili opłaty za przechowywanie aktywów (już z niej zrezygnowali).

do tej pory trzymał mnie przy koncie firmowym świetny spread na wymianie Euro <-> PLN, ale znalazłem lepszy
  • Odpowiedz