Wpis z mikrobloga

W całej dyskusji o #podatekkatastralny trzeba częściej podkreślać, że funkcja fiskalna tego podatku jest w założeniu ZEROWA. Nikt nie spodziewa się jakichkolwiek wpływów do budżetu z tego tytułu, a nawet wprost przeciwnie. Gdyby chodziło o ściąganie jakichkolwiek pieniędzy to poszedłby ogólny podatek majątkowy. Tymczasem idzie wyłącznie o to, żeby jaśnie państwo landlordowie wypchnęli swoje bezcenne aktywa na rynek a w to miejsce kupili coś co inwestowaniu w założeniu służy. Pan rentier dalej będzie mógł żyć z procenta od obligacji albo dywidendy i całe dnie poświęcać na wypisywanie w internecie jak bardzo opresyjne państwo go niszczy, a normalni ludzie będą mieli dostęp do niezbędnego do życia a ograniczonego zasobu jakim są mieszkania.

#nieruchomosci #antykapitalizm
loginnawykoppl - W całej dyskusji o #podatekkatastralny trzeba częściej podkreślać, ż...

źródło: image

Pobierz
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@loginnawykoppl ten podatek jak najbardziej ma służyć zapewnieniu wpływów do budzetu, dziura wynosi 300mld ROCZNIE, zeby ja zasypać do zera należałoby zwiększyć wpływy z pit 4x... CZTERY RAZY.
  • Odpowiedz
@PanKapibara: napisałem „w założeniu”, oczywiście, że znajdą się tacy co go zapłacą. Ale cel wprowadzenia jest prosty: sprawić, że najem względnie spekulacyjne trzymanie betonu będzie nieopłacalne względem innych form inwestowania. Tymczasem obecny stan prawny jest dokładnie odwrotny.
  • Odpowiedz
@loginnawykoppl: No nie wiem. W Hiszpanii jest kataster a ludzie i tak wychodza na ulice bo nieruchy drogie. Moze na poczatku faktycznie troche ceny spadna a potem sie ludzie przyzyczaja do kolejnego podatku, dolicza do najmu, inflacja wzrosnie.
  • Odpowiedz
ten podatek jak najbardziej ma służyć zapewnieniu wpływów do budzetu, dziura wynosi 300mld ROCZNIE, zeby ja zasypać do zera należałoby zwiększyć wpływy z pit 4x... CZTERY RAZY.

@del855:
1. Podatki służą również tworzeniu schematów zachowań. Kataster to coś w stylu mandatu.
2. Jaka dziura, gdzie ta dziura? Na marsie?
3. Po co wpływy emitentowi waluty?
  • Odpowiedz
No nie wiem. W Hiszpanii jest kataster a ludzie i tak wychodza na ulice bo nieruchy drogie. Moze na poczatku faktycznie troche ceny spadna a potem sie ludzie przyzyczaja do kolejnego podatku, dolicza do najmu, inflacja wzrosnie.

@oddalenie: Tam ten podatek jest niski i płacą go wszyscy chyba? Trochę jak w USA.
My proponujemy geometryczny gdzie za lokale do życia płacisz zero, ale jak masz 40 mieszkań to lepiej żebyś
  • Odpowiedz
nie ma durniejszego podatku w tym celu niż kataster od trzeciego mieszkania, to tak jakby można było uniknąć pitu jedna wizyta u notariusza

@loginnawykoppl: To niech przepisują na rodzinę i znajomych :)
  • Odpowiedz
ale jaka dziura? Państwo jest emitentem swojej waluty, nie musi nikomu oddawać "deficytu". Państwo to nie gospodarstwo domowe

@Jakub_Kusy: Szanuję kolegę za prostowanie wysrywów debili :)
Piona!
  • Odpowiedz