Wpis z mikrobloga

W końcu darmowy podpis kwalifikowany w mObywatelu! Już 1 umowę mam za sobą z podpisem kwalifikowanym. Klient nie musi płacić już 15 PLN netto za podpis jednorazowy + w mObywatelu to dużo sprawniej idzie. Ograniczenia to 5 podpisów w miesiącu i posiadanie dowodu z nakładką CAN (od 2019 roku).

Także miejcie na uwadze Mirki, nawet jak macie umowę aktywną i musicie podpisać jakiś aneks etc. to można to robić kwalifikowanym. Zdecydowana większość firm leasingowych akceptuje podpisy kwalifikowane.

https://www.gov.pl/web/cyfryzacja/podpisz-sie-z-mobywatelem-podpis-kwalifikowany-teraz-bezplatnie-w-aplikacji
https://www.youtube.com/watch?v=ldUaq02Jf4U

#motoleasing
#leasing
#finanse
#ciekawostki
#prawo
OptiFinance - W końcu darmowy podpis kwalifikowany w mObywatelu! Już 1 umowę mam za s...
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@OptiFinance Niech mnie pocaluja w dupe z ich laskawosci 5 podpisow. Od dekady mogli to wprowadzic ale przeciez firmy takie jak Asseco ktore wydymalo mnie na gruba kase za podpis kwalifikowany musialo odczywiscie byc monopolista. To teraz beda oferowac cos co powinno byc standardem od wielu lat i jeszcze limituja do 5 podpisow bo to zeby zachecic i pozniej zmusic obywateli zeby w tym powalonym do cna kraju napychali kabze korporacji.
  • Odpowiedz
@KrowkaAtomowka zasadniczo wszystko, taki podpis jest w 100% równoważny zwykłemu podpisowi odrecznemu. Jedynie jak jest potrzebne więcej podpisów pod jednym dokumentem to wszystkie muszą być tego samego rodzaju, nie można mieszać zwykłych i elektronicznych
L
  • Odpowiedz
  • 5
@zimne_p--o co? Podpiszesz tym każdy dokument, o ile strona przewiduje podpisy na plikach pdf. Ja od lat załatwiam wszystko w urzędach epuap i kwalifikowanym. Całe warunki zabudowy, pozwolenie na budowę i wszystkie zgłoszenia zrobiłem epuap i kwalifikowanym...

@KrowkaAtomowka tak jak napisał @Vzhbanan każdą umowę. Powszechne są również w B2B między firmami. W mojej branży podpiszesz tak umowy leasingu, aneksy, wnioski.
  • Odpowiedz
od lat załatwiam wszystko w urzędach epuap i kwalifikowanym.

@OptiFinance: załatwiłem sporo spraw w epuap i nigdy urząd nie wymagał ode mnie podpisu kwalifikowanego. Podpis PZ w zupełności wystarczał.
  • Odpowiedz
  • 0
@Erus tak, w większości przypadków wystarczał epuap. Kwalifikowany był mi potrzebny przy pozwoleniu na budowę jeśli dobrze pamiętam do jakiegoś pełnomocnictwa lub innego druku dodatkowego.
  • Odpowiedz
@Vzhbanan Nie do konca. Nie kazdy urzad akceptuje podpis kwalifikowany. Nie podpiszesz nim niektorych dokumentow do ZUSu czy wydzialow geodezji albo dokumentow sadowych. Uzywam podpisu kwalifikowanego od co najmniej 8 lat i juz wielokrotnie odbilem sie od sciany podczas wysylania dokumentow. Paradoksalnie podpis kwalifikowany jest czesciej akceptowany przez podmioty prywatne anizeli panstwowe. Patrz np. taki Urzad Komunikacji Elektronicznej - zeby zlozyc wniosek nie mozesz do nich wyslac pisma w PDF podpisanego
  • Odpowiedz
  • 1
@Bunch nie przekładaj dowodu anegdotycznego ponad normę. Przerabiałem wyrobienie dowodu i PJ internetowo. Przeszło to bezproblemowo, chociaż przy PJ urzędniczka przy oddawaniu badania lekarskiego namawiała na zwykłą ścieżkę (może urząd dostaje wtedy kasę?)
  • Odpowiedz
w mObywatelu

@OptiFinance: niech sobie to wsadzą. Nasze dowody mają taką samą możliwość tylko tego nie udostępnili. Zmuszają w ten sposób do używania tego gniota.
  • Odpowiedz
@KrowkaAtomowka: chciałem zrobić aneks do umowy leasingu, była możliwość załatwienie sprawy online i podpisanie podpisem kwalifikowanym. Niestety nie wiedziałem, że jest taka opcja w mobywatel i musiałem wysyłać wydrukowany aneks podpisany ręcznie inpostem.
  • Odpowiedz
Ten cały mobywatel to jeszcze wam bokiem wyjedzie, zobaczycie.

@prawilny_prawak: no tak. Prawdziwy Polak chodzi do urzędu załatwiać sprawy i zawsze wozi ze sobą wszystkie dokumenty, bo jakiś Mietek gdzieś kiedyś powiedział, że apka może szpiegować ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz