Wpis z mikrobloga

Brøndby Haveby to charakterystyczne osiedle położone niedaleko Kopenhagi. Początki tej formacji zabudowy sięgają 1964 roku, gdy rozpoczęto podział gruntów Brøndby pod budowę ogródków działkowych. Tak powstało 12 okrągłych dzielnic-jednostek, które podzielono na 7 stowarzyszeń z 284 działkami o powierzchni 400m2 każda. Symbolicznymi granicami pomiędzy kolejnymi parcelami są żywopłoty.
Architektura i plan miejscowości nawiązuje do idei miasta ogrodu. Trzeba zaznaczyć, iż Brøndby Haveby nie jest zamieszkiwane przez cały rok. To forma ogródków działkowych/wypoczynkowych lub letnich rezydencji (właściciele parceli najczęściej spędzają tam najcieplejsze miesiące, od kwietnia do października).

#architektur #urbanistyka #natura #dania #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu
szarytkarz - Brøndby Haveby to charakterystyczne osiedle położone niedaleko Kopenhagi...

źródło: temp_file180592165981118484

Pobierz
  • 65
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czyli to jest takie ich RODOS.

Ładnie wygląda, nic to jedyna zaleta.

Marnotrawstwo miejsca (wykorzystane ile? 40-50%?) które mogłoby być zagospodarowane jako działki dla innych chętnych (albo powiększenie tych działek które już są) i bardzo niepraktyczny kształt.
  • Odpowiedz
@szarytkarz: zdjęcia tego terenu są często (wykadrowane) wrzucane, aby wmówić ludziom, że tak się życie w zachodnich krajach o wyższej kulturze planowania i poszanowaniu środowiska. A wystarczy wejść na mapy by zobaczyć, że to ogródki działkowe otoczone zewsząd taką samą tkanką jak i u nas. Nie dawajcie się nabrać na obrazki w internecie. Programują wam fałszywy obraz świata, fałszywe pragnienia i potrzeby.
Internet powinien się skończyć na IRC, a telefony
WOparachAbsurdu - @szarytkarz: zdjęcia tego terenu są często (wykadrowane) wrzucane, ...

źródło: IMG_8993

Pobierz
  • Odpowiedz
@historiofil: mam działkę na którą uciekam w każdej chwili, ale nie wyobrażam sobie mieszkać tam na stałe, odwozić dzieci 15 km do szkoły, by zgarniać je o 18, bo praca daleko. Życie poza miastem to pewien styl życia, dla wybranych. Wybieram miasto gdzie mam bliższą wszystko i mam choćby minimalnie więcej czasu dla rodziny. Na wsi logistyka zabiera za dużo czasu.
  • Odpowiedz
Słabe, okręgi powodują, że dookoła jest fh.j zmarnowanej przestrzeni, a same dzuałki są wyciśnięte na wąskich trójkątach z kiepskim dojazdem (jak rozumiem każdy by dojechać do siebie musi przejechać do środka okręgu).
Gdyby zrobić normalne prostokąty, to na tej samej powierzchni każdy by miał pewnie 2x większą i wygodniejszą do obsługi działkę i lepszy dojazd.
No ale wtedy nikt na wykopie by nie wykopał, coś za coś.
  • Odpowiedz
@historiofil: Wszystko fajnie poza wiosną gdzie wyjście na tabletkach w teren powoduje u mnie wodospad kataru, płacz i swędzenie gardła ¯\(ツ)/¯
Ale zazdroszczę - mam blisko tereny zielone ale nie mam kiedy na nie wyskoczyć, może w weekend jeśli jestem w domu :/
  • Odpowiedz
  • 0
@historiofil

c-----e. Tereny pomiędzy kołami stoją odłogiem i absolutnie nic na nich nie ma. Jeszcze gdyby to była dzika łąka lub las, ale jest to trawnik wystrzyżony na 0.5cm. ()

To była moja pierwsza myśl - że gdyby zamiast tych kółek porobili sześciokąty czy kwadraty to by mogli wykorzystać przestrzeń w całości.

A druga - to że w sumie dobrze że nie wykorzystali. Wolałbym mieć dostęp do
  • Odpowiedz