Wpis z mikrobloga

Lekarze: Jak nie zaplacicie wiecej to wyjedziemy za granice!

I gdzie jest ta zagranica? XD

To ja mowie sprawdzam. Gdzie konkretnie wyjedziecie i gdzie beda wam wiecej placic i bedziecie miec lepsza jakosc zycia? Slucham

#medycyna #zarobki #emigracja
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 53
Tymczasem zagranica na przykladzie UK, okolice Manchesteru.

Okulista - £4000 na reke (20 000zl)
Lekarz ogolny - £4700 na reke (23 000 zl)
Ortopeda - £6000 - 7100 na reke (30 000 - 35 000zl)

I
  • Odpowiedz
@Czoso: ale wiesz, że UK to jest kraj-mem jeżeli chodzi o służbę zdrowia? Nikt normalny tam nie emigruje oprócz Hindusów i innego trzeciego świata
  • Odpowiedz
@Czoso: zajebiście, ale też bez roszczeniowych polaczków, myślących że z ich 300zł zdrowotnej z minimalnej, to im "SIE NALERZY BO JA NA WAS PŁACE" dohtur hałs i sala jedynka xD

Typowe prolskie myślenie przez pryzmat cyferek, na które muszą robić pół roku, ale za to w robocie mają zero odpowiedzialności bo taśma/magazyn rozumie i wybacza nawet jak przyjdą porobieni w 3 d--y.
  • Odpowiedz
@tellet: @Vaerlin: ale wiesz, że w trzeciej gospodarce świata niemczech, z jedną z najlepszych służb[tam na pewno] zdrowia - jeżeli wziąć pod uwagę średnią to lekarz zarabia mniej niż tutaj, pomimo w c--j 10-krotnie niż NFZ większego budżetu(jego zarobek nie przekracza nawet 14% jego całości) -

a polska pijawka dostaje prawie połowę z wszystkich świadczeń; i pacjent jakieś marne 30%, w tym jeszcze musi zmieścić się dofinansowanie leków.
  • Odpowiedz
@uvwxyz: Przecież ten nowy spin o tym, że niby lekarze w Niemczech zarabiają mniej niż w Polsce to są jakieś jaja. Uroiliście sobie na podstawie niczego, że każdy lekarz w Polsce zarabia minimum 50 tysięcy i jak porównujecie to z innymi krajami to bierzecie tę kwotę albo nawet jeszcze lepiej 100k xD

Tymczasem jeśli spojrzy się na statystyki, to wychodzi na to że lekarze w Niemczech zarabiają prawie 2x więcej
  • Odpowiedz
cyferek, na które muszą robić pół roku, ale za to w robocie mają zero odpowiedzialności bo taśma/magazyn rozumie i wybacza

@tellet: teraz piszesz dokladnie tak jak mysli i postepuja spora czeac lekarzy.
Ocenianie innych przez pryzmat kasy i wykonywanego zawodu.
Do tego z poczuciem wyzszosci, ktoremu towarzyszy pogarda ze taki snieciowy smiec smie w ogole jasnie panu czas
  • Odpowiedz
@Bipolar-: żaden spin tylko ten p--------k wygląda tak jak wygląda bo macie w tym gros waszych zasług - jeżeli chodzi o mnie to bagno uratować może tylko taka rewolucja, jak zostało to zrobione chwyceniem-za-mordę w niemczech(też początkowo był tam duży opór, pomimo, że nigdy nie było tam takiego uprzywilejowania kosztem życia innych jak w polsce)

- czyli po pierwsze znaczne zwiększenie nakładu na ubezpieczenia, po drugie obniżenie płac do przystającej
  • Odpowiedz
Tymczasem jeśli spojrzy się na statystyki, to wychodzi na to że lekarze w Niemczech zarabiają prawie 2x więcej niż w Polsce

@Bipolar-: Porada specjalisty w Niemczech kosztuje 100 Euro w Polsce 400 - 450zł taniej ciężko o dobrego lekarza.
Zarobki lekarzy są zrównane.
To samo się tyczy już gastronomi czy hoteli. W przeliczeniu na euro posiłek minimum 10 - 13 euro.
Nasze zarobki poprzez c-----y stan waluty i politykę rozdawnictwa
  • Odpowiedz
@uvwxyz mocno komunizmem zalatuje ta twoja wypowiedź.

Ucisk biedoty, co trzeci zarabia 2800, bogacze nas wyzyskuja, uprzywilejowana kasta.

No jak z jakiejś ulotki propagandowej.
  • Odpowiedz
może podrzuciłby wam PITa z Niemiec.

@Bipolar-: przecież już to robił, prawie się w spermie potopił przy okazji s------n

Nawet przy świątecznym stole już musze odpowiadać na pytania "to ile pod stołem bierzecie hehe" i inne takie bzdety.

Własna rodzina na ciebie pluje, chyba czas się zastanowić nad sobą ()
  • Odpowiedz
@Rodriquez ja tam jeszcze nigdy nie musiałem w Niemczech płacić za żadne wizyty. Wiele z tego co w Polsce jest drogie, w Niemczech jest za darmo. Już nie mówię o jakości świadczeń i profesjonalizmie. Pamiętam jak poszedłem pierwszy raz na wizytę i zapytali mnie o książeczkę szczepień. Mówię że nie mam, miałem do 18 roku życia w Polsce, a później nikt nigdy mnie nie pytał o żadne szczepienia. Spojrzeli jak na
  • Odpowiedz
@Bipolar-: ale wiesz podana średnia 93800 euro rocznie to jest oberarzt i wychodzi z tego 55 tys. euro po podatku na etacie (41% podatku), a na kontrakcie z zasady w szpitalu niemieckim się nie pracuje, a u nas specjalista zasuwa na b2b na 14% ryczałcie
  • Odpowiedz
via Android
  • 7
@Bipolar-

Mnie obecnie najbardziej do wyjazdu motywuje to, że w tym kraju jestem traktowany jak zło wcielone i wróg publiczny numer jeden, każdemu wolno na mnie pluć, a

O słodka naiwności. To jedź do UK gdzie Polakami się szczuje w mediach a Reform idzie na wygrane wybory. Na pewno tam angielska patologa nie będzie cię wyzywać.
  • Odpowiedz
via Android
  • 7
@Bipolar-

O dostępie do nowych technologii i lepszym szkoleniu na zachodzie nawet nie wspomne.

Ale rodziców i rodzeństwo pewnie zobaczysz z 50 razy do końca życia jak się wyprowadzis za granicę. Fajnie? Większości ludzi siada to na banie i chcą wracać. Jesli myślisz, że Anglicy albo Niemcy będą cię szanować i traktować na równi ze sobą to też się rozczarujesz.
  • Odpowiedz