Wpis z mikrobloga

W roku 2022 Rosjanie zdobyli 18,2 % terytorium Ukrainy. Od 2023 do 2025 roku Rosjanie zdobyli 0,8 % terytorium Ukrainy.

2022 - 110 000 km2
2023-2025 - 5 000 km2

Przy utrzymaniu takiego samego stosunku (20 osób) zabitych na zdobyty (1) km² (jak w latach 2023–2025), Rosja musiałaby stracić około 12,3 miliona osób żeby zdobyć całe terytorium Ukrainy.

#wojna #ukraina #rosja
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@krzywy_kanister:

kontraktników jest więcej niż zapotrzebowania, mają nieruszone rezerwy [4] i częstą rotację na świeżych żołnierzy [5].

wiemy, że ru mają ~30k ochotników miesięcznie i mają z tego nadwyżkę, zatem ich straty miesięczne muszą być < 30k. ua mają ~20k mobików miesięcznie i nie są w stanie pokryć zapotrzebowania. zatem muszą mieć straty > 20k miesięcznie. zatem współczynnik strat ua:ru musi być co najwyżej 1:1.5, choć osobiście podjrzewam 1:1. chyba
  • Odpowiedz
@krzywy_kanister: ale o co ci chodzi człowieku? Ja mowie o oczywistych faktach dotyczących sztuki wojennej, każda konwencjonalna wojna tak wygląda, że po przełamaniu strategicznych oporów dalsze zajmowanie terenu rośnie logarytmicznie. Nie odnoszę się konkretnie do wojny ukrainsko-roysjkiej tylko piszę ogólnie. Ty masz jakąś obsesję z tymi onucami i szaszkami, jak tylko przeczytasz coś co nie pasuje do Twojej prostej wizji świata to reaujesz agresją xD
  • Odpowiedz
  • 0
@In_thrust_we_trust: myślę, że Rosjanie będą potrzebowali do zdobycia Ukrainy jeszcze kilku, o ile nie kilkudziesięciu milionów żołnierzy, bo Ukraina upadnie po zajęciu Kijowa. Wcześniej raczej nie. Ale to wiedzą sztabowcy wojskowi. Ja jedynie gdybam.
  • Odpowiedz