Wpis z mikrobloga

O Ukraińcach mówić dobrze albo wcale?
Prawda jest, że Ukraina dziś dokonała przypadkowo zapewne ale zbrodni wojennej na cywilach.

Powyższy użytkownik dodał mnie do czarnej listy bo napisałem prawdę? xD W dodatku twierdził, że to statek Liberyjski (bandera nie ma nic do właściciela).

Fakty są takie:

Ukraina zatakowała dziś terminal cywilny.
W terminalu był zacumowany statek należący do armatora z Unii Europejskiej.
https://pavomaritime.com
Terpsitheas 18, 12351 Agia Varvara, Greece

Na statku byli sami cywile.
Na statku nie było żadnego Rosjanina ani osoby z byłego związku radzieckiego.

Potwierdzenie w komentarzach

#wojna #ukraina #rosja
Caracas - O Ukraińcach mówić dobrze albo wcale?
Prawda jest, że Ukraina dziś dokonała...

źródło: temp_file3552358054488994616

Pobierz
  • 73
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KIaudik:

I tak w sumie totalnie wy....e mam w co ukraincy wala, moga walic w wszystko

Nie, nie mogą "walić we wszystko". Prowadzenie wojny obronnej nie zwalnia ich z obowiązku przestrzegania prawa międzynarodowego.

Podobne kretyński teksty były w przypadku ukraińskiej rakiety w Przewodowie. Tam też imbecyle próbowali to tłumaczyć "no w sumie wina Rosji, bo to oni zaatakowali"
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@VZee najzabawniejsze jest to, że AIS-a miał włączonego.
Bo nie wiem o jakim transporterze Wy mówicie radarowym ;)?
Tym co się zabiera do szalupy - Search and Rescue Transponder.

Jak ten miał wyłączony to dobrze. Kiepsko by było jakbygo włączył ;)

AIS - to się używa do pokazywania swojej pozycji i przeznaczenia w nawigacji na morzu. To też rodzaj transpordera ale potem coś jest tłumaczone z ruskich stron i nie wiadomo
Caracas - @VZee najzabawniejsze jest to, że AIS-a miał włączonego. 
Bo nie wiem o jak...

źródło: temp_file9130455575612190981

Pobierz
  • Odpowiedz
@Caracas z moich laickich obserwacji to śmieszne, że kiedyś marynarka i jej oficerowie uchodzili za najbardziej szlachetnych i honorowych jednostek, przy których lotnictwo mogłoby buty czyścić, już nie mówiąc o chamstwie na lądzie -
Tymczasem jak kraj jest w stanie wojny to wszystkie loty omiajają konflikt szerokim łukiem natomiast flota morska wyczuła pieniądz i sprzedała się bez poszanowania życia dla swojej załogi i cumuje w porcie agresora aby napchać kieszenie jak
  • Odpowiedz
@Caracas: Co tam robił ten statek? Jeśli ktoś związany z UE robi interesy z rosją to trzeba by się zająć takimi podmiotami.(jakieś prawo i sąd powinien być)
Jeżeli jesteśmy jako NATO w wojnie z Rosją(jak to zdaje się propaganda rosyjska twierdzi) to wygląda na to ludzi robiących interesy z rosją trzeba uznawać za zdrajców stanu.
Rosja od początku atakuje infrastrukture ukrainy, nie licząc się ze stratami w cywilach. W rezultacie
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@kill15you nie no to akurat nie ulega wątpliwości, że Rosja wali na oślep i w ludzi a Ukrainą bardziej precyzyjne i w cele krytyczne ja tego nawet nie podważam
  • Odpowiedz
@Caracas: Ale co z tego, że miał włączony AIS w porcie? XDD Chodzi o to, że nie wiadomo gdzie tę ropę woził, więc Ukraińcy mogą ładować śmiało nie łamiąc żadnych konwencji.
  • Odpowiedz
@Caracas: I przypadkiem zapomniałeś napisać że nie było żadnych ofiar? Ale zaśmierdziało kremlowską propagandą i onucami - fuj ale to obrzydliwe. Przecież to w pełni uzasadnione cele wojskowe. Nawet wysadzenie Nord Stream było uzasadnionym celem wojskowym co potwierdził polski sąd.
  • Odpowiedz
@Caracas: trudno, wiedzieli, że płyną na teren kraju w którym toczy się wojna. Tak jak Polacy, którzy zginęli podczas niesienia pomocy i pracy na Ukrainie, o których onuce piszą, że wiedzieli na co się pisali jadąc na Ukrainę.
  • Odpowiedz
W skrócie: jest to obiekt, który ze względu na swoją naturę, położenie, przeznaczenie lub wykorzystanie wnosi efektywny wkład w działania wojskowe, a jego zniszczenie lub neutralizacja oferuje wyraźną korzyść wojskową.

@Caracas: przecież pasuje na 100% - statek nie przewiezie rosyjskiej ropy, Rosja nie dostanie za nią $ i nie będzie miała środków na kontynuowanie wojny. Co ci nie gra?
  • Odpowiedz
Tam też imbecyle próbowali to tłumaczyć "no w sumie wina Rosji, bo to oni zaatakowali"

@In_thrust_we_trust: ależ to najprawdziwsza prawda - gdyby Rosja nie zaatakowała Ukrainy, nie byłoby ofiar w Przewodowie. Czyżbyś się z tym nie zgadzał?

Koncepcja w prawie międzynarodowym
Szkody kolateralne spowodowane w wyniku aktu agresji międzynarodowej są przypisywane agresorowi, zgodnie z zasadami prawa międzynarodowego, w tym jus ad bellum i odpowiedzialnością państwową za bezprawne użycie siły.
  • Odpowiedz
@Caracas: użyję logiki Trumpa względem statków.
Udowodnij, że na tym statku nie było broni / amunicji / mat. wybuchowych / substancji do wytworzenia takowych

Jak były, to masz odpowiedź :)
  • Odpowiedz
Myślę, ze Zełeński sam sie odda wrócę wymiaru sprawiedliwosci jak bedzie miał pewność, że jutro to zakonczy wojne.

@ipkis123: xD
Zdejmij proszę te ukrofilskie okulary i poczytaj o korupcji która tolerowal, toleruje i tolerować będzie

@Caracas: A czy zbrodnia nie wymaga tego, by działanie było intencjonalne? Bo jeżeli nie, to winna jest rosja, albowiem to ona zaatakowała Ukrainę i to przez tę
  • Odpowiedz