Wpis z mikrobloga

O Ukraińcach mówić dobrze albo wcale?
Prawda jest, że Ukraina dziś dokonała przypadkowo zapewne ale zbrodni wojennej na cywilach.

Powyższy użytkownik dodał mnie do czarnej listy bo napisałem prawdę? xD W dodatku twierdził, że to statek Liberyjski (bandera nie ma nic do właściciela).

Fakty są takie:

Ukraina zatakowała dziś terminal cywilny.
W terminalu był zacumowany statek należący do armatora z Unii Europejskiej.
https://pavomaritime.com
Terpsitheas 18, 12351 Agia Varvara, Greece

Na statku byli sami cywile.
Na statku nie było żadnego Rosjanina ani osoby z byłego związku radzieckiego.

Potwierdzenie w komentarzach

#wojna #ukraina #rosja
Caracas - O Ukraińcach mówić dobrze albo wcale?
Prawda jest, że Ukraina dziś dokonała...

źródło: temp_file3552358054488994616

Pobierz
  • 73
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Caracas: pytanie co robi taki statek w kraju który prowadzi wojnę?
  • Odpowiedz
via Android
  • 21
@niegwynebleid Ty wiesz, że większość armatorów normalnie pływa do Rosji? Prawda?

W dodatku co ta biedna załoga z takich Filipin ma do gadania? Ten Filipińczyk przyjechał tam zarobić pieniądze na dzieci i rodzinę. On ma gdzieś tą wojnę i tego Putnia
  • Odpowiedz
dokonała przypadkowo zapewne ale zbrodni

@Caracas: A czy zbrodnia nie wymaga tego, by działanie było intencjonalne? Bo jeżeli nie, to winna jest rosja, albowiem to ona zaatakowała Ukrainę i to przez tę wojnę doszło do pomyłki.
  • Odpowiedz
W dodatku co ta biedna załoga z takich Filipin ma do gadania? Ten Filipińczyk przyjechał tam zarobić pieniądze na dzieci i rodzinę.

@Caracas: armator z UE nie powinien go tam wysyłać
  • Odpowiedz
O Ukraińcach mówić dobrze albo wcale?

@Caracas: Tak, jakis problem? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jakims dziwnym trafem konkretne osoby wylacznie i ukrach nadaja.
  • Odpowiedz
Prawda jest, że Ukraina dziś dokonała przypadkowo zapewne ale zbrodni wojennej na cywilach.

@Caracas: Bite 100 lat statki pływające dla państwa-wroga są legalnym celem bez względu na banderę
Zgodnie z Twoim pomysłem każdy zatopiony statek w I czy II wojnie światowej był "zbrodnią wojenną".
Jeszcze większą "zbrodnią wojenną" byłoby zatopienie statku rzeczywiście neutralnego - umyślne czy na minie(min. kilkadziesiąt przypadków).
Natomiast rzeczywiste zbrodnie wojenne na morzu przez ostatnie ~100 lat
  • Odpowiedz
Ukraina zatakowała dziś terminal cywilny.

@Caracas: No i?
Zawsze moga zakonczyc wojne w ciagu jednego dnia godzac sie na warunki trumpa.
I tak w sumie totalnie wy....e mam w co ukraincy wala, moga walic w wszystko
Pozdrowiam cieplutko XD
KIaudik - >Ukraina zatakowała dziś terminal cywilny.
W terminalu był zacumowany state...

źródło: based222

Pobierz
  • Odpowiedz
Ja nie rozumiem czym Ty jesteś zdziwiony. Ty myślisz, że skąd Rosja ma tam kontenery w portach. Z kosmosu?

@Caracas: najwyższy czas z tym skończyć
  • Odpowiedz
via Android
  • 4
@funkmess Prawo morskie i międzynarodowe się zmieniło od czasów wojny światowej.

Ja pamiętam to z Akademii Morskiej tak:

Prawo morskie precyzyjnie definiuje, co jest celem wojskowym. W skrócie: jest to obiekt, który ze względu na swoją naturę, położenie, przeznaczenie lub wykorzystanie wnosi efektywny wkład w działania wojskowe, a jego zniszczenie lub neutralizacja oferuje wyraźną korzyść wojskową.
Statek handlowy per se nie spełnia tej definicji. Jego naturą i przeznaczeniem jest handel cywilny, a nie działania
  • Odpowiedz
Prawo morskie precyzyjnie definiuje, co jest celem wojskowym. W skrócie: jest to obiekt, który ze względu na swoją naturę, położenie, przeznaczenie lub wykorzystanie wnosi efektywny wkład w działania wojskowe, a jego zniszczenie lub neutralizacja oferuje wyraźną korzyść wojskową.

Statek handlowy per se nie spełnia tej definicji. Jego naturą i przeznaczeniem jest handel cywilny, a nie działania wojskowe.

@Caracas: Przykro mi, transport paliw się nie obroni.
Zresztą nawet promy nie za
  • Odpowiedz