Wpis z mikrobloga

XDDDD RPG ukochany gatunek Kiszki XD obniżone standardy w RPG w ostatnich latach? No pewnie gościu, tylko że masz w ostatnich latach masz Solastę, Pathfindera: WotR, W40k:Rogue Trader, Encased, Wasteland 3, zaraz wychodzi Solasta 2, Rogue Trader 2, niedługo pewnie Underrail 2, zapowiedziane jest Zero Parades, ale skąd możesz o tym wiedzieć jak fanem erpegów jesteś takim, jak ja fanem piłki kopanej (w sensie, od wielkiego dzwona obejrzę sobie meczyk).
W sumie dobre porównanie, bo to tak, jakby ktoś mówił o sobie, że jest fanem kopanej, bo ogląda mecz repry raz na parę lat. A, i ma jeszcze jeden, taki z 1974 ulubiony, który katuje w kółko.

I nawet nie mówię, że z rpgami jest jakoś zajebiście, bo wychodzi ich zdecydowanie za mało, ale nie ma żadnego obniżenia jakości generalnie.

Chyba, że dla niego rpg to są DSy czy inne zręcznościówki, to ja nie mam pytań XDDD

#kiszak
juneof44 - XDDDD RPG ukochany gatunek Kiszki XD obniżone standardy w RPG w ostatnich ...
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@june_of_44: nie no. Gry owlcata sa c-----e i rpgi jako gatunek faktycznie zaliczyl ogolny regres. Przeciez encased i polowa z tego co wymieniles to mid gierki. Sam fakt ze mod do gothiczka byl jednym z lepszych rpgow ostatniej dekady cos mowi (a archolos tez mialo duzo wad).
Nie bede sie rozwodzil nad gameplayem, ale nawet czysto fabularnie gatunek polecial w dol.
  • Odpowiedz
I nawet nie mówię, że z rpgami jest jakoś zajebiście, bo wychodzi ich zdecydowanie za mało, ale nie ma żadnego obniżenia jakości generalnie

@june_of_44: Główny problem jest taki, że przedstawiciele samozwańczej ''ludologii'' to są w większości ludzie tworzący sobie jakiś mit o swojej niesamowitej zajebistości w który wyłącznie wierzą oni sami, do tego oni wszyscy mają jakiś syndrom oblężonej twierdzy. To, że udajesz iż znacz się na jednym gatunku gier
  • Odpowiedz
@T0pi5: gry Owlacata c-----e? Co? Rogue Trader i drugi Pathfinder są mega dobre i były bardzo dobrze odebrane, Owlcat ma problem jedynie taki że wypuszczają gry technicznie zabugowane, które potem przez rok łatają, ale jakościowo to są top crpgi aktualnie
  • Odpowiedz
@MemeFairy: w rogue tradera jeszcze nie gralem (ale mam w bibliotece z promki, czeka na lepszy czas). Problem z pathfinderami jest taki, ze ich jedyna mocna strona jest robienie buildow. Sama kampania przydluga, generic, zbyt duzo trash fightow, do tego sztuczne wydluzanie czasu gdzie sie da (mechanika odpoczynku w campach).
To jak gry sa odbierane mnie nie interesuje, bo ludzie kazdy crap spropsuja.
  • Odpowiedz
@T0pi5: pierwszy pathfinder może, zarządzanie królestwem psuje mi osoboście jego odbiór, ale drugi jest dobry. Nadal, nazywanie ich c-------i i w oparciu o nie mówienie, że rpgi upadły, to naciągnięcie na poziomie kiszaka. "Ludzie każdy crap spropsują" ok xdd
  • Odpowiedz
@MemeFairy: c-----e czy mid (to sa prostu gry max 6/10, gdy ma sie w bibliotece tysiace gier to szkoda na takie czasu). Zwal jak zwal. I tak, akurat pod tym jednym wzglede dupolodzy maja racje, ze ten segment AAA faktycznie slabo przedzie i to tez przez to, ze ludzie kupuja crapy za full price.

Jesli chcesz mi powiedziec, ze obecne wieksze rpgi trzymaja poziom kotorow, nwn, bg, id, gothica, czy
  • Odpowiedz
@T0pi5: no nazywanie gry 6/10 albo mid grą c-----ą to jest już poziom ludologiczny, gdzie gry są albo arcydziełem albo totalnym gównem xD Co to znaczy według ciebie "większe rpgi"? Albo w ogóle rgpi? Zależnie od tego co rozumiesz to jak najbardziej wychodzą gierki, które poziom narracji i fabuły mają podobny co wymienione gry, a gameplay już w ogóle, bo Gothic i Kotor to j----e drewno gamepleyowe. A Mass Effect
  • Odpowiedz
  • 2
Jesli chcesz mi powiedziec, ze obecne wieksze rpgi trzymaja poziom kotorow, nwn, bg, id, gothica, czy nawet mass effecta etc etc no to pozdrawiam xD

@T0pi5: przecież w ogóle się percepcja zmieniła, tamte gry miały budżet dzisiejszych indyków. Jak bardzo klasyczne się okażą dzisiejsze rpgi to się okaże po latach. Ale póki co te co wymieniłem już powoli podchodzą do klasyki i to nie tylko moje zdanie, raczej popularna opinia
  • Odpowiedz
@MemeFairy: tu mowilem o samej fabulce. No mniejsza bo nigdzie nie dojdziemy, gdzie ja podaje faktyczne wady gry, a ty mowisz ze nie i c--j xD
@june_of_44 przeciez w wielu z tych gier te wady sa masowo w recenzjach punktowane (jak chociazby, ze w encased po 1 akcie jakosc gry leci na leb).
To ze gra ma 95% (zreszta zarowno pathfindery i encased to 70-80%, wiec jak na steama
  • Odpowiedz
  • 1
To ze gra ma 95% (zreszta zarowno pathfindery i encased to 70-80%, wiec jak na steama to jest faktycznie slaby wynik)

@T0pi5: w ogóle nie mówię o ocenach na steam, dla fanów gatunku są niemiarodajne
  • Odpowiedz
@MemeFairy: c-----e czy mid (to sa prostu gry max 6/10, gdy ma sie w bibliotece tysiace gier to szkoda na takie czasu). Zwal jak zwal. I tak, akurat pod tym jednym wzglede dupolodzy maja racje, ze ten segment AAA faktycznie slabo przedzie i to tez przez to, ze ludzie kupuja crapy za full price.

Jesli chcesz mi powiedziec, ze obecne wieksze rpgi trzymaja poziom kotorow, nwn, bg, id, gothica, czy nawet
  • Odpowiedz
@patykiem_pisane: 1. Ale w sumie wspominasz tylko o buildowaniu postaci. Sam mowie, ze pathfindery maja d------e buildowanie, tylko cala reszta lezy.
2. No nigdzie nie mowie, ze wszystkie te gry sie zajebiscie zestarzaly (chociaz w nevera enhanced gralem pare lat temu i gralo sie spoko). Gry nalezy oceniac z perspektywy czasow i wlasnie na niekorzysc obecnych tytulow dziala przewaga czasu, ktorej nie wykorzystuja. Poe tez imo kuleje jesli chodzi o
  • Odpowiedz
1. Ale w sumie wspominasz tylko o buildowaniu postaci. Sam mowie, ze pathfindery maja d------e buildowanie, tylko cala reszta lezy.

@T0pi5: Wspominam tez o całej mechanice rozgrywki, Na te wszystkie rzuty obronne na atak itp masz marginalny wpływ, tak samo na rozwój postaci gra z awansem daje kilka hp, lepszy modyfikator ataku i nowe sloty na czary - gdzie tu zabawa? Teraz mi sie przypomniało! W dodatku do bg2 pojawiły sie
  • Odpowiedz
@june_of_44: marzy mi się Wasteland 4, albo Fallout 1/2 od Lariana. (,) Twoja lista jest bardzo dobra, ale pomijasz jednego goata RPG z poprzedniej dekady - Divinity: Original Sin 2.

Spoko, że gry odchodzą od systemów d&d tworząc unikalne zasady/możliwości w swoich grach, ale bardzo często cierpi na tym głębia rozwoju tych postaci.
  • Odpowiedz