Wpis z mikrobloga

Mam ból d--y, że 3 lata temu zamiast kupić taniego auta i reszty zainwestować, to kupiłem drogie auto, bo to zawsze było moje marzenie.
A najgorsze że nawet dość mocno to rozważałem, ale jednak konsumpcja wygrała

troche #gielda troche #gownowpis, ale może kogoś czegoś nauczy ten wpis
#samochody
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@Czerwone_Stringi: moja sytuacja akurat nie jest taka prosta, ale właśnie może komuś się uda ustrzec przed podobnego typu błędami na podstawie tego wpisu.

@Bartekc7: Najlepsze, że potem kolejne lata pracowałem jeszcze więcej, ale nic nie zainwestowałem, tylko jeździłem jak ten Janusz na budowie z pustą taczką co nie miał czasu nic załadować xD I dopiero w zeszłym roku zacząłem inwestować i trejdować
  • Odpowiedz
@Bartekc7: miło coś takiego usłyszeć, może nie dziaduje strasznie, ale według wykopkow mam 14 letniego gruza, 330k przebiegu i jeszcze planuje 100k zrobić, bo mi szkoda na coś nowszego ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@derivatives na szczęście taki ze mnie dusigrosz w tym temacie, że ja takiego błędu nie popełnię
  • Odpowiedz
@Bartekc7: no to tym bardziej się cieszę że zacząłem w tamtym roku, jeśli mówisz że poprzednie lata nie byly takie super. Ale jednak gdyby kupić nvidie po tamtych cenach i trzyma to by było coś ( ͡° ͜ʖ ͡°) A ten rok to szczególnie Trumpowi trzeba dziękować i promocjom które zapewnił
  • Odpowiedz
@Bartekc7: a co to za auto? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
w sumie akurat ominęły Cię wzrosty, ale jakby była bessa to byś się cieszył, że jednak auto kupiłeś xD
  • Odpowiedz
@Bartekc7: ojj covid jak jebnal to troche kupilem, zostawilem i dzis tam jest 400%
szkoda ze wtedy nie wchodzilem grubo
to byly lepsze okazje imo niz dzisiejsze
  • Odpowiedz
@Bartekc7: a bliżej 40 czy 30? Bo faktycznie to co zarobiłeś na BKKT to jest dobytek niejednego Polaka. Ja akurat rozpocząłem rok temu, w czasie spadków. Oczywiście zero wiedzy, próbowanie na dźwigniach, na dużym hajsie i bardzo źle się skończyło. Najpewniej lata, grube lata to będę odrabiał na giełdzie i przez 5 lat podatku nie zapłacę. Tyle dobrze, że dobrze zarabiam. No ale nauka kosztowała. Teraz już wiem, że HOLD
  • Odpowiedz
@derivatives: a ja znam takich co całe życie trzymali kasę, bo się przyda. Nie przydała się. Nigdzie nie byli, nic nie widzieli, nic fajnego nie mieli. Dziś mają kasę (choć częściowo zdewaluowana) i brak chęci na życie z tą kasą i wydawanie jej. Nigdy nie wiedzieli po co są pieniądze i nadal nie wiedzą.

Polecam książkę o osobliwym tytule „śmierć z zerem na koncie”. Tytuł dość przewrotny, bo nie o
  • Odpowiedz
@Vateusz23: Pieniądze to narzędzie. Tylko dużo ludzi kultywuje tradycje życia dla pieniędzy, które zazwyczaj i tak zgarnia ktoś inny.
Ale też trzeba pamietać że przez długą hossę stajemy się zbyt pewni siebie. Kiedyś przyjdzie bessa i zrewiduje nasz mental.
  • Odpowiedz
@jimmyF zależy kto jak gra. Jak kupujesz i kisisz to może i wtedy była lepsza okazja ale dla mnie o wiele lepiej było w 2024/2025 jak Trump zaczął wojować cłami
  • Odpowiedz