Mam ból d--y, że 3 lata temu zamiast kupić taniego auta i reszty zainwestować, to kupiłem drogie auto, bo to zawsze było moje marzenie. A najgorsze że nawet dość mocno to rozważałem, ale jednak konsumpcja wygrała
@Czerwone_Stringi: moja sytuacja akurat nie jest taka prosta, ale właśnie może komuś się uda ustrzec przed podobnego typu błędami na podstawie tego wpisu.
@Bartekc7: Najlepsze, że potem kolejne lata pracowałem jeszcze więcej, ale nic nie zainwestowałem, tylko jeździłem jak ten Janusz na budowie z pustą taczką co nie miał czasu nic załadować xD I dopiero w zeszłym roku zacząłem inwestować i trejdować
@Bartekc7: miło coś takiego usłyszeć, może nie dziaduje strasznie, ale według wykopkow mam 14 letniego gruza, 330k przebiegu i jeszcze planuje 100k zrobić, bo mi szkoda na coś nowszego ( ͡°͜ʖ͡°) @derivatives na szczęście taki ze mnie dusigrosz w tym temacie, że ja takiego błędu nie popełnię
@Bartekc7: no to tym bardziej się cieszę że zacząłem w tamtym roku, jeśli mówisz że poprzednie lata nie byly takie super. Ale jednak gdyby kupić nvidie po tamtych cenach i trzyma to by było coś ( ͡°͜ʖ͡°) A ten rok to szczególnie Trumpowi trzeba dziękować i promocjom które zapewnił
@Bartekc7: ojj covid jak jebnal to troche kupilem, zostawilem i dzis tam jest 400% szkoda ze wtedy nie wchodzilem grubo to byly lepsze okazje imo niz dzisiejsze
@Bartekc7: a bliżej 40 czy 30? Bo faktycznie to co zarobiłeś na BKKT to jest dobytek niejednego Polaka. Ja akurat rozpocząłem rok temu, w czasie spadków. Oczywiście zero wiedzy, próbowanie na dźwigniach, na dużym hajsie i bardzo źle się skończyło. Najpewniej lata, grube lata to będę odrabiał na giełdzie i przez 5 lat podatku nie zapłacę. Tyle dobrze, że dobrze zarabiam. No ale nauka kosztowała. Teraz już wiem, że HOLD
@derivatives: a ja znam takich co całe życie trzymali kasę, bo się przyda. Nie przydała się. Nigdzie nie byli, nic nie widzieli, nic fajnego nie mieli. Dziś mają kasę (choć częściowo zdewaluowana) i brak chęci na życie z tą kasą i wydawanie jej. Nigdy nie wiedzieli po co są pieniądze i nadal nie wiedzą.
Polecam książkę o osobliwym tytule „śmierć z zerem na koncie”. Tytuł dość przewrotny, bo nie o
@Vateusz23: Pieniądze to narzędzie. Tylko dużo ludzi kultywuje tradycje życia dla pieniędzy, które zazwyczaj i tak zgarnia ktoś inny. Ale też trzeba pamietać że przez długą hossę stajemy się zbyt pewni siebie. Kiedyś przyjdzie bessa i zrewiduje nasz mental.
@jimmyF zależy kto jak gra. Jak kupujesz i kisisz to może i wtedy była lepsza okazja ale dla mnie o wiele lepiej było w 2024/2025 jak Trump zaczął wojować cłami
Jakim cudem materiał wybuchowy rozdupcył szynę a praktycznie nie ruszył podkładu nie mówiąc o zrobieniu jakiegoś małego chociaż krateru w kamykach pod spodem?
A najgorsze że nawet dość mocno to rozważałem, ale jednak konsumpcja wygrała
troche #gielda troche #gownowpis, ale może kogoś czegoś nauczy ten wpis
#samochody
Komentarz usunięty przez autora
@Bartekc7: Najlepsze, że potem kolejne lata pracowałem jeszcze więcej, ale nic nie zainwestowałem, tylko jeździłem jak ten Janusz na budowie z pustą taczką co nie miał czasu nic załadować xD I dopiero w zeszłym roku zacząłem inwestować i trejdować
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz@derivatives na szczęście taki ze mnie dusigrosz w tym temacie, że ja takiego błędu nie popełnię
w sumie akurat ominęły Cię wzrosty, ale jakby była bessa to byś się cieszył, że jednak auto kupiłeś xD
szkoda ze wtedy nie wchodzilem grubo
to byly lepsze okazje imo niz dzisiejsze
Polecam książkę o osobliwym tytule „śmierć z zerem na koncie”. Tytuł dość przewrotny, bo nie o
Ale też trzeba pamietać że przez długą hossę stajemy się zbyt pewni siebie. Kiedyś przyjdzie bessa i zrewiduje nasz mental.