Aktywne Wpisy

MonazoPL +75
Ruszamy z kolejnym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°
źródło: monazo-promocje-bankowe
Pobierz
thorgoth +96
Tomasz Schuchardt po roli w Domu Dobrym Smarzowskiego spotkał się z ogromną falą hejtu.
Ludzie (w większości kobiety 60+) życzą mu śmierci, zgwałcenia przez osła (!), śmierci dziecka czy dożywotniego kalectwa. Ktoś mu też porysował samochód kluczami gdy był na zakupach.
Jakie deficyty kognitywne trzeba posiadać, żeby nie odróżniać aktora od roli? Rozumiem że żyjemy w banieczkach ale ja nawet nie jestem w stanie sobie wyobrazić takiej osoby. Jak tacy ludzie żyją?
Gdy widzą w
Ludzie (w większości kobiety 60+) życzą mu śmierci, zgwałcenia przez osła (!), śmierci dziecka czy dożywotniego kalectwa. Ktoś mu też porysował samochód kluczami gdy był na zakupach.
Jakie deficyty kognitywne trzeba posiadać, żeby nie odróżniać aktora od roli? Rozumiem że żyjemy w banieczkach ale ja nawet nie jestem w stanie sobie wyobrazić takiej osoby. Jak tacy ludzie żyją?
Gdy widzą w
źródło: 0111427209833992_n
Pobierz

W roku 2000 Polska miała 127 km autostrad i 190km "S"- łącznie 317 km dróg szybkiego ruchu
W 2024 było 1884km "A"i 3320,9 "S". Łącznie 5205,5 km
#ciekawostki #polska #motoryzacja
źródło: Polska_autostrada
PobierzPrzy okazji powstawania odcinka drogi ekspresowej powstają dodatkowe jezdnie, drogi serwisowe, łącznice oraz inne drogi, które przecinanie są przez "eskę".
Kiedyś liczyłem i na pewnym 5 km odcinku drogi S przypadło łącznie ok. 33,5km jezdni, utwardzonych lub nie.
Ponoć chodziło o to, że dla nich priorytetem była obsługa handlu wschód zachód, a autostrada A1 czy S7 to konkurencja dla ichniejszych portów.
@Leniek: xD dla kogo bezzwrotne? Dla państwa polskiego czy dla Niemców, bo obaj wymienieni mają zwrot. No chyba że faktycznie zakup niemieckiego sprzętu za niemiecką kasę to bezzwrotna dotacja.
Wegry się lekko spaliły, to poszli do innego upadłego kraju xD
@crespo to powiedz tym swoim Serbom, żeby trochę przyhamowali z tempem inwestycji, bo za niedługo asfaltu zabraknie ( ͡° ͜ʖ ͡°).
źródło: Zdjęcie z biblioteki
PobierzOd Moskwy xD
źródło: IMG_0748
Pobierz@gundis25: skąd to info?
@camelinthejungle: Mówią, że wezmą się do roboty jak tylko Unia zbuduje Via Baltica, bo chyba zapomniała że istnieje Litwa, Łotwa i Estonia.
@camelinthejungle: Serbia to kraj górzysty i dużo biedniejszy. Nie da się w takich warunkach budować szybciej dróg. W Polsce byłoby podobne tempo gdybyśmy mieli takie ukształtowanie terenu.
Mega ważny tunel Police-Święta powstaje już ile? 30 lat? A dopiero teraz się za niego wzięli i dopiero jakoś
Jeśli chodzi o kolej, to tutaj statystyki są odwrotne...
2000: około 22,5 tys. km czynnych linii kolejowych (dane GUS).
2025: 19,5 tys. km (dane UTK).
@Krupier: no i właśnie o to chodzi, że dużo biedniejszy. Ciekawe, jakie wydarzenie dało nam kopa rozwojowego ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@crespo: Pewnie jak w każdym buntującym się wobec zachodu bandustanie z Bośnią na czele. Chińczyk im zbudował kawałek drogi a teraz nie mają nic do gadania, bo siedza obsrani czy dadza radę pospłacać pożyczki oraz czy w ogóle pod względem finansowym mają jakąś kontrolę we własnym państwie, ze względu na spiralę zobowiązań. I co? Komu się poskarżą że ktoś ich
@camelinthejungle: a innym krajom jakoś nie dało jak dobrze zauważył kolega wyżej. Więc to nie jest takie zero-jedynkowe jak wam się wydaje.
Co nie zmienia oczywiście faktu, że postęp mamy kolosalny i zajebisty, a UE mimo wielu swoich wad to korzystna opcja dla Polski.
Wtedy "dobra droga" to była wtedy jak na krajówce były asfaltowe pobocza, bo się "dawało marginesik" i wyprzedzało środkiem pomiędzy pojazdami jadącymi w przeciwnych kierunkach.
Inaczej po prostu się nie dało, bo ruch na tych drogach był za duży.
Autostrady to był kawałek A4 (w naprawdę marnym standardzie), a namiastką współczesności to było kilkadziesiąt kilometrów A1 pod Piotrkowem i tyle.
Autostrady to były na zachodzie Europy (a niemieckie
@eeehhh: Nie zrozumiałeś idei mojego komentarza. Nie robię żadnych prztyków w kierunku UE a jedynie pokazuje na losowych przykładach, że członkostwo w UE nie gwarantuje budowy dobrej infrastruktury drogowej i odwrotnie brak członkostwa nie oznacza z automatu jej braku. W kontrze do zawsze najpopularniejszych komentarzy
@hellfirehe: Kurde na 6stce tam gdzie nie skonczyli budowy dalej tak się jeździ... jakoś ta przeszłość u mnie nadal jest