Wpis z mikrobloga

No tak bo gdyby nie Unia to byśmy nadal mieli 500km xD. Ciekawe jak w Serbii czy Turcji pobudowali autostrady bez Unii.

@crespo Turcja akurat jest słabym przykładem, bo w 2000 roku mieli sieć autostrad zbliżoną do naszej obecnej (niecałe 1700km). Do 2025 roku zbudowali mniej-więcej tyle dróg, co my.
Za to Serbia... Zaczynali w punkcie podobnych do naszego. Przez 25 lat wybudowali... Mniej niż 1/3 tego, co w Polsce.

Albo czemu ta Unia
  • Odpowiedz
@WiesniakzPowolania: Tylko te autostrady często mają 2 pasy, w tym jednym jadą gęsiego same ciężarówi. Nie raz mi się zdarzyło, że lewym pasem "autostrady" jechałem 70 km/h (szczególnie w okolicach stolicy).
  • Odpowiedz
Za to Serbia... Zaczynali w punkcie podobnych do naszego. Przez 25 lat wybudowali... Mniej niż 1/3 tego, co w Polsce.

@DziadLab: Dlaczego mieliby tyle co Polska zbudować skoro to kraj górzysty ponad 3 razy mniejszy od Polski? Proporcjonalnie wygląda to nieźle. Poza tym ponownie to jest po prostu przykład kraju, który buduje autostrady a nie jest w UE.

A tutaj to poleciałeś. Łotwa i Estonia to kraje, w których populacja...
crespo - >Za to Serbia... Zaczynali w punkcie podobnych do naszego. Przez 25 lat wybu...

źródło: 1

Pobierz
  • Odpowiedz
tymczasem 200 km Od Moskwy xD

@szczypior90: Nie 200 tylko 5000 km od Moskwy na wiecznej zmarzlinie Syberii. Teraz zresztą wygląda inaczej.

Droga przebiega przeważnie po terenach wiecznej zmarzliny. Nawierzchnia asfaltowa istnieje tylko na niewielkich odcinkach w rejonie Tyndy, Nieriungri i Ałdanu. Istnieją odcinki, na których nie ma zupełnie utwardzonej nawierzchni, a w okresie topnienia śniegu (maj – początek czerwca) staje się trudno przejezdna. W 2006 r. droga została uznana za
ben-cole - >tymczasem 200 km Od Moskwy xD

@szczypior90: Nie 200 tylko 5000 km od Mos...

źródło: a360

Pobierz
  • Odpowiedz
Dlaczego mieliby tyle co Polska zbudować skoro to kraj górzysty ponad 3 razy mniejszy od Polski? Proporcjonalnie wygląda to nieźle. Poza tym ponownie to jest po prostu przykład kraju, który buduje autostrady a nie jest w UE.

@crespo: Turcja to kraj dwa razy wiekszy od Polski. Proporcjonalnie wyglada to słabo zgodnie z twoja definicją ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@WiesniakzPowolania: no te A4 z Wrocławia do granicy niemieckiej jak i 25 lat temu tak i teraz trudno nazywać autostradą. Za czasów Hitlera czy Gomółki jeszcze można było, ale taka S3 czy S5 znacznie bliższa jest autostrady niż ten odcinek A4.
  • Odpowiedz
@WiesniakzPowolania: fajnie ale ja nie mam auta a kolej zrobiła da kroki w tym i dwa kroki w przód przez te lata, matematykę zostawię w domu. Tak jak zostawiam rower bo mimo kupna biletu i tak nie ma miejsca xD Na szczęście pkp oddaje hajs bez pytania.
  • Odpowiedz
Turcja to kraj dwa razy wiekszy od Polski. Proporcjonalnie wyglada to słabo zgodnie z twoja definicją

@patykiem_pisane: Może wygląda słabo ale nadal jest to przykład kraju, który buduje autostrady a nie jest w UE. I w takim kontekście został oryginalnie przytoczony. Licytacje kto buduje źle a kto dobrze zaczęły się już w toku dyskusji i to nie z mojej inicjatywy.
  • Odpowiedz