Wpis z mikrobloga

Czy jest tu ktoś, kto używa jednego z nowszych trenażerów Elite Rivo? Zastanawiam się nad nim, wcześniej nie miałem żadnego, ale stwierdziłem, że może tą zimę pokręcę w domu.
Jest tylko jedno ale. Chciałbym, by trenażer był sterowany przez Garmina Edge 1040. Jednak wg producenta, Rivo nie posiada łączności ANT+ a co za tym idzie nie wspiera ANT+ FE-C, służącego właśnie do sterowania oporem trenażera przez licznik. Niekoniecznie chcę na start wchodzić w Zwifty czy Rouvy. Sam Garmin daje kilka możliwości aranżowania treningów na smart trenażerach jak ich wgrywanie z Garmin Connect czy przejechanych już tras. Oczywiście Rivo i Edge mogą ze sobą gadać po BT, jednak w internecie informacje są bardzo znikome na temat tej współpracy i nie rozjaśniają kwestii sterowania oporem. Na Reddicie jest jeden temat, ale więcej w nim pytań niż odpowiedzi.

Dlaczego akurat Rivo? Bo po szybkim złożeniu jest wąski, co świetnie nadaje się do chowu klatkowego w bloku. Jednocześnie jest cichy, zwłaszcza ze Zwift Cog and Click.

#szosa #trenazer #rower
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kekacz: IMHO sam BT to już od dawna nie jest problem, wszystko co potrzebujesz sobie Garmin ogarnie.

A Ant+ niestety już zdycha jako standard, chyba ostatnia runda certyfikacji była z w poprzednim półroczu i nie będzie niczego.
  • Odpowiedz
Niekoniecznie chcę na start wchodzić w Zwifty czy Rouvy.

@kekacz: Możesz odpalić appkę Wahoo na telefonie/tablecie i przez nią sterować oporem i innymi parametrami, za darmo. Ma też integrację z Intervals/Connect więc treningi się przesyłają automatycznie.
  • Odpowiedz
  • 0
@Poemat: tak, wiem, że są tony aplikacji, jednak czułbym większą satysfakcję, gdyby natywnie obsługa leciała z Garmina, jak w starszych trenażerach. Z wpisu na Reddicie wynika, że średniopółkowy 840 nie pokazuje Rivo na liście trenażerów.
  • Odpowiedz
@kekacz: Kup jak człowiek Wahoo i problem z głowy ¯\(ツ)/¯ Jak bardzo lecisz budżetowo to ThinkRider z Ali za ~1000pln, mam u siebie jako drugi i zero problemów
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Poemat mały update.
Wirtualna zmiana nie działa na telefonie Oneplus 13.

Na wszelki wypadek sprawdziłem przed chwilą na laptopie Lenovo Thinkbook i w końcu wszystko dziala jak należy.

Co do Swiftcontrol - sprawdziłem wykrywanie kontrolerów na stronie https://jonasbark.github.io/swiftcontrol/ i przy użyciu telefonu nie pokazują się. Czyli winowajcą jest
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
Update nr 2

Komunikację z telefonem psuł zesparowany z nim na stałe Garmin Fenix 7x...
Po wyłączeniu w zegarku łączności z telefonem wszystko wróciło do normy.
  • Odpowiedz