Aktywne Wpisy
D07IFP +39
W środę urodził mi się synek (pierworodny). Wiem, że Wykop to nie jest najlepsze miejsce na takie pytania, ale dziś jest niedziela i ciężko zasięgnąć rady specjalisty. Dlatego prośba o wsparcie żebym to jakoś dźwignął - nie tylko plusem na odwagę, ale może również odpowiedziami na moje wątpliwości.
-> Synek przespał pierwszą noc bez większych afer. I po karmieniu śpi raczej spokojnie w sensie czasem ma przez chwile szybszy oddech, albo sobie
-> Synek przespał pierwszą noc bez większych afer. I po karmieniu śpi raczej spokojnie w sensie czasem ma przez chwile szybszy oddech, albo sobie

adamsowaanon +7
Nie boicie się że wam Tusek lub inny hochsztapler podwedzi kapuche z tego IKE, IKZE, czy tym podobnych?
Już raz z OFE se "pożyczył", i powiedzioł że to i tak nie była Polaków kapucha.
Zresztą już się nagonka zaczęła żeby oddawać kapuche bo za mało Polaków tam trzyma.
https://m.youtube.com/watch?v=Dmxexa5nTp4&t=1s&pp=ygUJaG9yeXpvbnR5
A
Już raz z OFE se "pożyczył", i powiedzioł że to i tak nie była Polaków kapucha.
Zresztą już się nagonka zaczęła żeby oddawać kapuche bo za mało Polaków tam trzyma.
https://m.youtube.com/watch?v=Dmxexa5nTp4&t=1s&pp=ygUJaG9yeXpvbnR5
A

siłą rzeczy taka laska nie ma żadnego szacunku i masę wymagań do zaadresowania
jeśli myślicie, że to tylko wykopkowe bajanie to sobie sami zobaczcie we własnym otoczeniu ile jest chronicznie samotnych kobiet, a ilu mężczyzn z takim
@schabowy01: Ciągle czytam o tym na wykopie, tymczasem rzeczywistość wygląda tak:
@ZielonkaPuszczaBaka: Tutaj powód jest prosty, im więcej jest bab, tym więcej będzie chłopów xD
Zależy od kobiety, ja często sama wychodziłam z inicjatywą, pisałam jako pierwsza, zapraszałam itp., ogólnie to powinno wychodzić z obu stron. Ale tradycji oświadczyn też nie rozumiem.
@Prawak_Fikolarz_Borys_Jelcyn_Drugi: Tymczasem główne powody przedwczesnej śmierci męzczyzn to brawura i uzywki, niby czemu kobiety maja być za to karane?
Mówi Ci to coś?
W takim punkcie jesteśmy
źródło: 2025-05-13 11_18_44-Window
Pobierz@pianinka:
Mężczyźni częściej niż kobiety pracują w zawodach wymagających wysiłku fizycznego i niosących ryzyko wypadków: budownictwie, transporcie, górnictwie, przemyśle
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9748037/
The change in the relative level of mortality rates for men and women becomes closely associated with risk-related behaviors (e.g., obesity, cigarette smoking, alcohol consumption) and management of those conditions. There is some evidence that as men and women behave more
@pianinka: to akurat domena bab ¯\(ツ)/¯
Zamiast wrzucać badania z d--y pod tezę może zapoznaj się jak to wygląda generalnie u ssaków, samice większości gatunków żyją dłużej, nawet w kontrolowanym środowisku gdzie samce nie muszą ze sobą walczyć, co pokazuje że to uwarunkowanie biologiczne (estrogeny, dwa chromosomy X itd)
@DJ-Tenga-Knaga: a jak ktoś nie jest kukoldem, a poszedł na strajk kobiet?
@pianinka: nie tylko czynniki behawioralne, ale też biologia, brak kopii chromosomu jak u kobiet, testosteron (wyższe ryzyko chronicznego stresu, który postarza komórki) vs estrogen (który chroni uklad sercowo-naczyniowy), macie lepszą odpowiedź immunologiczną niż faceci. Ale do tych czynników jeszcze powinnaś dopisac wyższy stres, bo to jest 3 obok tego,
Skorygowana Luka Płacowa (Adjusted Gender Pay Gap)
Skorygowane szacunki: W analizach eksperckich (uwzględniających takie czynniki jak wykształcenie, doświadczenie, zajmowane stanowisko) skorygowana luka płacowa w Polsce może oscylować w przedziale 14% - 24% lub w nowszych publikacjach ok. 15% (dane z początku 2025 r. dotyczące rozkładu wynagrodzeń w gospodarce). Oznacza to, że kobieta i mężczyzna na tym samym stanowisku, z tymi samymi kwalifikacjami, mogą
@Prawak_Fikolarz_Borys_Jelcyn_Drugi: ja o tym mowie od lat a i tak pełno bialorycerzykow będzie bronic kobiet. Wiek przejścia na emeryturę powinien być 60 lat dla facetów i 68 dla kobiet żeby było równo.
@Karo8665: Oczywiście ze macie: 1. mniej pracujecie 2. mniej ryzykowne zawody 3. większa profilaktyka dla kobiet 4. bialorycerstwo na każdym kroku co skoczy pod pociąg by ratować kobietę. I to powoduje ze kobiety żyją na emeryturze średnio 23 lata a faceci 10. Żeby to zrównać ja proponuje wiek przejścia na emeryturę dla facetów 60 lat a dla