Wpis z mikrobloga

Dziwne, że przez cały okres edukacji nikt nie zainteresował się u mnie potencjalnym autyzmem l albo ADHD. Ja literalnie w środku lekcji z nudów budowałem z zeszytów forty i kłóciłem się z nauczycielką "Dlaczego mam go złożyć", albo robiłem wyścigi kolorowymi zatyczkami, po torze zrobionym z przyborów z piórnika i zeszytów po blacie ławki xD
  • 51
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@roszej pierwszy? połowa społeczeństwa tak działa i żyje bez motywacji bez chęci do robienia wielu rzeczy ale robi bo po prostu musi. Możesz tego nie wiedzieć ale właśnie po to głównie mamy mózg żeby móc robić rzeczy poza naszymi instynktami motywacjami i tak dalej
  • Odpowiedz
  • 1
@Loloman tak to działa u osób których mózg działa prawidłowo. U osób z ADHD poziom dopaminy nie wzrasta wystarczająco przy "zwykłych" bodźcach więc ich mózg nie czuję naturalnego napędu pomimo że logicznie wie że coś jest ważne. Dlatego takie osoby żeby zacząć działać potrzebują na przykład silnego stresu. Powiedziałbym tak w uproszczeniu nawet że osoby z ADHD zaczynają działać na poziomie stresu na którym przeciętny człowiek już panikuje
  • Odpowiedz
nie czuję naturalnego napędu pomimo że logicznie wie że coś jest ważne

@roszej tego doświadczył każdy kto spróbował czegoś trudnego albo dążył do tego żeby być w czymś dobrym. Każdy studenciak, każdy kto był na siłce… no i jeden ma trudniej się za coś zabrać a drugi łatwiej, to po prostu życie a nie żadna niepełnosprawność
  • Odpowiedz
  • 1
@Werdna to tak jakby powiedzieć osobie z astmą że każdy ma czasem zadyszkę.
Doświadczyć czegoś a odczuwać cały czas to jednak różnica
  • Odpowiedz
@Umeraczyk: Ja mam z kolei dużo objawów autyzmu, nie wiem, czy faktycznie jestem w spektrum, czy to jakieś inne zaburzenie, ale już jako dziecko miałam różne problemy, wszyscy mieli to gdzieś i tylko cieszyli się, że jestem taka grzeczna, cicha, spokojna i dobrze się uczę. Wychowawczyni w którejś z pierwszych klas podstawówki skomentowała moje zachowanie wynikające z nieśmiałości i nieporadności, że jak tak dalej będzie, to zginę w tym życiu,
  • Odpowiedz