Aktywne Wpisy
Ostatnio byłem na randce z #tinder z dziewczyną 30 lat, która pracuje w wojsku. Jak mi zaczęła opowiadać jakie ma benefity, za co nie musi płacić, za jaką kwotę dostała od wojska mieszkanie 40m2, kiedy na emeryturkę idzie itp. to mi się odechciało ją poznawać i następnego dnia jej napisałem, że nie jestem zainteresowany. Gdyby jeszcze takie przywileje były za udział w wojnie czy coś podobnie niebezpiecznego, ale ona za

BrotatyChleb +1
Jak wygląda defensywna strona waszego portfela?
Obecnie mam ok 50% w kontach oszczednościowych i 50% w EFT/akcjach. Czy jest sens przenosić kase z kont oszczednościowych na ETF obligacji? Te 50% w gotówce to też moja poduszka finansowa na ~ 6msc życia, więc musi być płynna.
Naczytałem się inwestomatu w nocy i teraz myślę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gielda #inwestowanie
Obecnie mam ok 50% w kontach oszczednościowych i 50% w EFT/akcjach. Czy jest sens przenosić kase z kont oszczednościowych na ETF obligacji? Te 50% w gotówce to też moja poduszka finansowa na ~ 6msc życia, więc musi być płynna.
Naczytałem się inwestomatu w nocy i teraz myślę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gielda #inwestowanie

źródło: Opera Zrzut ekranu_2025-10-13_021119_wykop.pl
Pobierz@Rustyyyy: Nie no, wiadomo. Bo jak samochodów obecnie nie ma co najmniej 180-250 kuca pod maską to się odpycha a nie jeździ XD
@Rustyyyy: jeździłem takim 1.0, i wbrew pozorom się to bardzo dobrze sprawdza, 100k km tym zrobiłem. Ale trzeba wiedzieć że przy wyprzedzaniu to przydała by się redukcja biegu.
9999 koni, a kierowca nie może wyprzedzić lowelka XD
@Rustyyyy: Muszę przyznać, że właśnie przeczytałem chyba coś nowego. To, że ludzie postrzegają silnik 1.0 w kategorii malucha to jedno, ale zazwyczaj ludzie którzy nie mogą wyprzedzić rowerzystów twierdzą, że to ich wina, w sensie tych rowerzystow.
Jak można kupić samochód wolniejszy od roweru?
Moim faworytem była Skoda kajak która zwalniała, brała rozpęd i znowu zwalniała :D
Janusz mnie wyprzedził po czwartej próbie.
@Rustyyyy: To akurat może być też kwestia tego, że ogrom osób tak naprawdę kiepsko jeździ autem zwyczajnie i żeby nie było nie zamierzam tu bronić 1.0. Ja widziałem w życiu sytuacje gdzie typ nie wiem bmw x6 miał problem żeby pod gorkę podjechać XD
O takie się auta kupuje
https://youtu.be/g9r3nV-NaOo?si=VbmtiOocfR2kwxOd
Nigdy nie miałem w nim problemów na górkach czy autostradzie, a mam serie 5 a nie lekką trójkę :)
Mocy starsza na wyprzedzenie peletonu szosowców bez spychania ich z drogi. Można? Można, ale wiem wiem, ojej za stare, jak ja tym podjadę do swojego korpo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Rustyyyy: weź mi tu głupot nie gadaj, jeździ to normalnie.
@Rustyyyy: Tak, szczególnie w Polsce, gdzie takie bmw jest spawane z trzech. Kupować 30 letniego rzęcha zamiast nowoczesnego auta to trzeba mieć nasrane w deklu.
Moc silnika w nowych autach jest mierzona na wale silnika w laboratorium, a jak 30 lat temu na kołach za pomocą hamowni, więc daruj sobie pisanie o koniach mechanicznych.
Zresztą na autostradach nie jest wiele lepiej.
@Rustyyyy: to są brednie, i ty dobrze o tym wiesz.
Miałem transitka 1.0, 100 koni, normalnie to
Czasem to jest śmieszne, czasem żałosne, a czasem zwyczajnie niebezpieczne.
@Rustyyyy: Jakie wyczyny? Jak ktoś nie potrafi biegu zredukować, to nic mu nie da v8 pod maską, bo się silnik zadławi, nic tutaj nie ma do rzeczy pojemność.
źródło: aa
Pobierz@G06DbT Wyczyn w sensie próba wyprzedzenia roweru na podjeździe startując z 15 km/h.
A czy ty potrafisz w takich warunkach wyprzedzić rower? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wiesz to dziwne że głównie nowe samochody mają z tym problem, trudno też zwalać winę na niedoświadczenie kierowców,
@G06DbT: Jak ja w moim 2.0TB redukuje dwa biegi w dół (a właściwie robi to automat) to ile biegów redukuje się w 1.0? Z 5 na 2?