Wpis z mikrobloga

Witam Mireczki,
Ostatnio pytałem tu o zestaw komputerowy, po paru uwagach to wygląda tak. Czy do ok. 4K jest ok czy coś zmienić? Dysku nie ma bo mam juz kupiony, a jakby powywalać te RGB to pewnie zejdę do ok 3900zl.
#komputery #pcmasterrace
DavyX - Witam Mireczki,
Ostatnio pytałem tu o zestaw komputerowy, po paru uwagach to ...

źródło: IMG_5274

Pobierz
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DavyX:
musi być rgb i musi być z jednego sklepu?
bo wydawanie kasy na światełka jak zasilacz taka bieda wydaje mi się nieco specyficzną alokacją zasobów. bo ten assasin to jest po 150 w amazonie bez rgb
  • Odpowiedz
  • 0
@10129 zwłaszcza, że do tego CPU, to spokojnie assassin X za stówkę wystarczy.

@DavyX jakby dobrze pokombinować, to może dałoby się wrzucić tam nawet 5060ti 16gb( ͡° ʖ̯ ͡°)
Na chłodzeniu możesz urwać 130, na kościach RAM 80.
  • Odpowiedz
  • 0
@10129: rgb dałem tak z d--y, fajnie jakby było ale nie jest to konieczne, sklep preferował bym jeden ale to też jest do dyskusji :D co z tym zasilaczem jest nie tak?
  • Odpowiedz
  • 0
@10129: @Ralphs no dobra tak wygląda zestaw bez RGB i 5060ti (tylko nie wiem jaka wersja tej karty jest dobra? I czy w ogóle warto zamiast tego RX 9060?). Zasilacz narazie zostawiłem ten sam bo nie wiem co wybrać
DavyX - @10129: @Ralphs no dobra tak wygląda zestaw bez RGB i 5060ti (tylko nie wiem ...

źródło: IMG_5277

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@DavyX To już sam sobie musisz odpowiedzieć. Wydajność lepsza o około 10% za około 15% wyższą cenę.
W rasterze bardziej opłacalna jest 9060xt, jeśli przeliczymy to na PLN/FPS. Z kolei nvidia ma lepszy frame gen/upscalling i wydaje mi się, że jest jednak mniej problematyczna, jeśli chodzi o sterowniki, choć aktualnie obie strony possysają.
Jeśli zdecydujesz się na rtxa, to za dwie dychy więcej masz Palita z większym radiatorem i trzema wentylami
  • Odpowiedz
@Ralphs: co ty mówisz? Inno3D to jest praktycznie topka, jedyna ich wada to dość agresywne krzywe wentylatorów przez co są trochę głośniejsze od reszty.
  • Odpowiedz
@DavyX: Rozważ, czy faktycznie warto się pchać w mobo ASRocka ze względu na palącą się na nich serię 9000 (zwłaszcza te z 3d cache i chipem b850 wg statystyk od nexus gaming). I mówię to przykrością, jako użytkownik b650m pro rs. Może problem jest trochę rozdmuchany, sam mam 7600 już ponad 2 lata i wszystko działa jak powinno, ale jakbym miał robić upgrade na coś mocniejszego, no to cóż, sytuacja
  • Odpowiedz
@Ralphs: szał na krypto już dawno się skończył XD Mówię o jakości wykonania pcb, zapasie mocy vrm i jakości użytych elementów na płytce. Inno3d przebija w zasadzie tylko asus i founders edition. A po co chłop ma brać coś gorszego i droższego?
  • Odpowiedz
  • 0
@nomariko ale doczekam się jakichś konkretów?
Tylko chodzi mi o te dwa konkretne modele, a nie ogólniki i wymieniania marek bez podziału na segmenty.
Jedna osoba napiszę, że GPU od MSI to g---o i ma rację, bo kupiła ventusa 2x. Druga napiszę, że są zajebiste, bo kupiła suprima i też ma rację.
Ten Palit będzie cichszy i chłodniejszy. Radiator jest sporo większy, jest dodatkowy wentylator. I to są fakty.

Edit. Gdy
  • Odpowiedz
  • 0
@Kresovianin: widziałem to a dostanę coś lepszego w cenie ok 550zl? Ten 7500x będzie siedział pewnie dłuższy czas, a ze problem go nie dotyczy to nie wiem czy zmieniać (no i do tego czasu może rozwiążą to aktualizacjami a może i AM6 już będzie dostępne?)
  • Odpowiedz
@Ralphs: Zdarzały się spalone cpu z serii 7000, tak jak z b650, natomiast problem jest głównie z b850 i serią 9000, co podkreśliłem, ale tutaj może być to nieco mylące, z racji jak z zasady są takie zestawy parowane. OP pewnie kiedyś będzie chciał zrobić upgrade, żeby nie było potem problemów, bo nie ma gwarancji czy ASRock rozwiąże problem.
  • Odpowiedz
@DavyX: Nie wiem co jest lepszego, jedynie ostrzegam przed problemem. W sumie to też się zastanów czy nie warto coś na b850, tam jest większa kość z pamięcią na bios, a już chodzą słuchy, że najnowsza seria ryzenów będzie potrzebowała większej ilości pamięci niż jest na kości w b650, czyli będzie pewnie historia jak z am4 i okrojonymi biosami. No i tam masz pcie 5.0 pod gpu.
  • Odpowiedz