Wpis z mikrobloga

Większość plomb to pokaz kiczu i tandety.

@nowszyja: Tak. Zdecydowana większość „inwestorów”, w tym przypadku deweloperów nie uznaje estetyki za jakąkolwiek wartość dodaną. Ma być tanio, może być brzydko. Architekci niestety siedzą potulnie jak baranki i robią potulnie co pan deweloper każe bo jak zaczną coś opowiadać o estetyce to pan deweloper ma na ich miejsce 20 innych pracowni, które nie będą opowiadać takich głupot
  • Odpowiedz
@nowszyja bo jesteśmy tak jakby młodym krajem, krajem na dorobku, a do tego zapatrzonym w starszych i bogatszych sąsiadów. Powyższe stare kamienice były budowane przez kraj w którym były bogate rody, nie nowobogacki Janek, który rozkręcił firmę budowlaną, tylko bogaty Hans , którego pradziadkowie mieli letnią rezydencję nad jeziorem w Alpach. To nie było myślenie w kategoriach jak zrobić najtaniej i zarobić jak najwięcej, (to znaczy to pewnie też poniekąd) ale
  • Odpowiedz
przez złe projektowanie miał najwyższy współczynnik zachorowań na gruźlicę w całej Europie

@fredperry: a to się nie tyczyło tych kilku-kilkunastu ulic położonych zaraz nad cuhnącą rzeką jedna lub drugą, która tworzyła idealne siedliska dla rozwoju grzybów i bakterii?
Domki nad takim traktem zbierały pewnie więcej wilgoci niż gąbka w misce z wodą. Nic dziwnego że ludzie mieszkający tam łapali choroby różne, a że mieszkali wmieście to potem te choroby roznosili
enten - >przez złe projektowanie miał najwyższy współczynnik zachorowań na gruźlicę w...

źródło: ul_Olawa_Bialoskornicza_dawna_Wroclaw_3454355

Pobierz
  • Odpowiedz
@nowszyja polecam sprawdzić niemiecki termin „baukultur” i się nad nim zastanawic chwile. Wtedy wszystko stanie się jasne czemu ich miasta wyglądają jak wyglądają, a nasze jak wyglądają.
  • Odpowiedz
@nowszyja: Kiedyś miasta powstawały setki lat powoli. Po rewolucji przemysłowej przyrost liczby ludności był tak szybki że nie było miejsca na budowanie starego typu dla "elit". Miasta stały się domem ludu a nie wyższych klas. Architektura modernistyczna, brutalizm ma swój początek jeszcze przed wojną. Pierwsze bloki stawiano jeszcze w dwudziestoleciu międzywojennym.
  • Odpowiedz
@nowszyja zaraz przyjdzie jakiś pan architekt i ci wytłumaczy, że już nie można budować w takim stylu, jak dawne kamienice, bo to było kiedyś a teraz to szczyt kiczu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@fredperry: Może Niemcy nie ogołacali z biedy, ale ze zmieniającego się stylu architektonicznego na modernizm. Wspominała o tym przewodniczka na zwiedzaniu Bytomia. Tak proszę Państwa, Bytom można zwiedzać i to jak:D
  • Odpowiedz
@nowszyja: Niesamowite jest to, że kiedyś, te wszystkie zdobienia i detale robiono ręcznie, a dziś mamy gotowe technologie, formy, maszyny, ale co z tego jak horyzontem intelektu i poczucia estetyki współczesnych bogatych inwestorów jest sześcian z żelbetu i gazobetonu, inspirowany gierkowskim blokiem z wielkiej płyty "ale na bogato i tanio."
  • Odpowiedz
@nowszyja niestety ale POMO to absolutny dramat, czyli postmodernizm. Dla tych którzy nie rozumieją co to jest to streszczam, modernizm to forma w której liczy się funkcja a nie forma budynku, natomiast post czyli rozwinięcie gdzie dodajemy jeszcze formę ale w tej wersji totalnie uproszczonej i w taki sposób otrzymujemy wieżyczki, okrągłe okna, trapezowej, wykusze, lukarny a wszystko w najtańszej firmie bez zdobień w rynku typu baranek. W latach 90 to
  • Odpowiedz
@nowszyja: o jezusie, kto to tak s--------ł. Ja nie wiem, Polacy mają jakiś genetyczny brak gustu. Nigdy się w tym nie odnajdowałem. Ja się autentycznie czuję lepiej jak rzeczy wokół mnie wyglądają ładnie.
  • Odpowiedz
@nowszyja: najbardziej nienawidzę tych białych plastikowych okien jakie to jest ku_wa bezpłciowe i c-----e. Drewno to było coś. Miało to klimat.
  • Odpowiedz