Wpis z mikrobloga

✨️ Dlaczego nie mamy dzieci? Refleksje 39-latka
Dlaczego nie macie dzieci? I wiem że tu wiele osób nie ma z kim bo jest samotna ale ludzie którzy są w związkach, czy zadaliście sobie to pytanie? Czy mieliście kiedyś etap że chcieliście dzieci?

Skończyłem 39 lat i nawet jakbym zamienił moją 33 letnią kobietę na 25-29 letnia to na dzieci się nie zdecyduje już chyba, nie chodzi tu o pieniądze, choć nie jestem zamożny to właśnie spłaciłem kredyt na mieszkanie, zarabiam 10 000 Netto średnio (2 próg mocno ogranicza dochody), mam jednak inne rzeczy które to blokują.

1. Zmęczenie, od rodziny dostałem na zakup mieszkania całe 0 zł. Więc na wkład własny i nadpłaty często pracowałem w 2 różnych pracach. Nabawiłem się przez to bezsenności z której już wyszedłem ale pozostała blizna w psychice ze dziecko znów zniszczy sen.

2. Wszechobecny stres, w pracy cały czas musisz być na 100%. Cały czas rozwój, szkolenia.

3. Starzejący się rodzice + chory system opieki geriatrycznej. Wiem że jeżeli rodzice będą niepełnosprawni z powodu to ja nie będę miał jak się nimi. Prywatny dps to koszt powyżej 6 000 zł.

Publiczny zaś to koszt od 9 do 13 000 zł. Rodzicie z emerytury pokryją może 30% tego kosztu. Resztę zabierze mi państwo więc wiem że za te 10-15 lat czeka mnie ucieczka do pracy na czarno. Taka jest realna i smutna prawda, że w Polsce ratuje się ludzi po to by nie było w stanie samodzielnie żyć jako seniorzy.

4. Jestem zmęczony. Zmęczony ostatnimi 7 latami, zakup mieszkania, potem samodzielnie wszystko wykańczane, łącznie z robieniem. Najbardziej męczące było to że żyłem w mieszkaniu które wykańczałem.

Czy miałem etap w którym chciałem mieć dziecko? Tak między 29 a 32 rokiem życia, tylko wtedy wynajmowałem mieszkanie, narzeczona nie chciała dziecka bo sama wchodziła na rynek pracy i nie chciała dziecka bez mieszkania, bo co jak nas właściciel usunie albo podniesie opłaty - rozumiem jej zdanie.

Ale potem po zakupie mieszkania popadłem w spiralę życia na zero.

6. Praca, widzę jak tragiczny jest rynek pracy, moje zarobki są dobre, jestem specjalistą ale po znajomych widzę że jak tracą pracę w budowlance to ciężko im teraz znaleźć pracę która da dochody takie jakie wywalczyli 2-3 lata temu. Stawki spadają.

Więc np u mnie to nie tak że mnie nie stać na dziecko albo nie czuje stabilności. Po prostu jest miks zmęczenia, obaw o stabilizację, obaw o to co z rodzicami.

Chciałbym mieć dzieci 2-3 ale boję się że przy moim obecnym wyczerpaniu nie podołam z wychowaniem.

Moi ojciec pił, mama zaś przewalał każdą kasę. W domu była bieda, nie stać nas było na nic. Całe życie więc żyłem z pewnym napięciem, może terapia mi pomogła z tym (chodziłem 8 miesięcy) ale przez to jaki miałem start to dla mnie wszystko było dużym wysiłkiem.

Studia, automatyka, nie miałem kasy na korepetycje a w domu ciągłe kłótnie - nie zawsze przez to udawało mi się uczyć.
Początek na rynku pracy to praca za 1200 zł, ciężko było się utrzymać.
Finanse, pierwsze 2 -3 lata pracy to nic nie odkładałem bo rodzicom pomagałem żeby wyszli z długów.

Teraz sam ostatnie 7 lat żyłem jak nędzarz zeby spłacić kredyt. Straciłem przez to umiejętność relaksu.

Jestem młodym jeszcze człowiekiem a czuję się wyczerpany.

#polska #dzieci #rodzina #zalipost

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 199
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Skończyłem 39 lat

Jestem młodym jeszcze człowiekiem

@mirko_anonim: XD

Nawet nie chce mi się analizować takiego p---------a - każdy znajdzie jakąś wymówkę i dobuduje wokół niej narrację, że jego sytuacja jest wyjątkowa i uzasadniona. I takich unikalnych ludzi jest tyle, że w skali kraju demografia leci na dno.
  • Odpowiedz
  • 123
takich unikalnych ludzi jest tyle, że w skali kraju demografia leci na dno.

@slawek887: gość pisze o tym, ze bal sie robić dzieciaka, bo wyrzuciliby go z wynajmowanego mieszkania (co jest prawdą często), a Ty mu piszesz, ze to przez takich jak on Demografia spada XD
  • Odpowiedz
@mvmxks: Gość pisze to, co chce napisać, a Ty nie masz pojęcia czy to jest prawda czy nie - schował się jeszcze bardziej za anonimem, na anonimowym forum.

A demografia spada przez to, że nie rodzą się dzieci - każdy znajdzie sobie jakąś super ważną wymówkę, że akurat on to miał obiektywne przesłanki. Zupełnie tak samo jak konserwatywni politycy znajdują wymówki, że ich rozwody czy aborcje "to co innego" (
  • Odpowiedz
nie rodzą się dzieci

@slawek887: zwyczajny V stopień rozwoju cywilizacji, to nie jest tak, ze dzieci sie nie rodzą bo nie, powodów jest wiele i takich osób jak ten anonim jest więcej.
  • Odpowiedz
@mvmxks: i wszystkie sprowadzają się do jednego - dzieci nie są już wymogiem, a życie bez nich jest wygodne.

Dlatego ja się śmieję z takiego idealizowanego p---------a - ojej bo mama piła, ojej biedny jestem, ojej nie mam warunków. Moja matka miała patologiczny dom z ojcem i bratem chlorami, jak byłem małym dzieckiem mieszkaliśmy w ruderze, a rodzice sprzedali cały majątek po dziadku, żeby starczyło jedynie na wkład własny ryzykownego
  • Odpowiedz
  • 18
realia są takie, że OPowi wygodnie było bez dziecka, a resztę sobie racjonalizuje, żeby nie wyjść na egoistę w oczach innych.

@slawek887: napisane brutalnie ale też to zauważam
mam młodsza siostre, od 7? 9? lat jest z jednym partnerem
siostra niedawno skonczyła 30+ jemu blizej do 40
wpominała nie raz o chociażbym zaręczynach, to pierscionek dostała po
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Najwięcej dzieci rodziło się na wsi, gdzie po prostu była to bardzo tania siła robocza. Teraz już tak nie trzeba i stąd demografia spada. Po co szukać tu wyjaśnień xD Ludzie to egoistyczne istoty, tylko potem dorzucają „piękną” ideologię do swojego sp*erdolenia.
  • Odpowiedz
  • 40
@mirko_anonim jakkolwiek to zabrzmi.
Czesto dwudziestolatkom wydaje sie ze albo kariera, albo rodzicielstwo, co jest absolutnie w 90% bzdurą. Zdziwiłbyś ile rzeczy jestes w stanie zrobić mając dziecko.
Czy dzieci są absorbujący i wymagający? Oczywiście, ale legendy i to jak ubieramy społecznie rodzicielstwo powoduje ze młodzi ludzie sa przerazeni posiadaniem dziecka.
Z jakiegos durnego powodu lubimy sie nad sobą użalać jak to zmęczeni, niewyspani jesteśmy przez male dzieci, przez co generuje
  • Odpowiedz
XD

Nawet nie chce mi się analizować takiego p---------a - każdy znajdzie jakąś wymówkę i dobuduje wokół niej narrację, że jego sytuacja jest wyjątkowa i uzasadniona.

@slawek887: wiwat rigcz, wiwat dyskusja.
Nie chcesz czytac, twoja filozofia to xD to na c--j komentujesz wpis typa, ktory jak sam to okresliles schowal sie za anonimem na
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jaka zwykle wszystko sprowadza się do pieniędzy i pracy. Nie dziwie się, że ludzie nie chcą mieć dzieci, jaki jest sens takiego życia, liczyć każdy grosz, zajmować się dzecmi po pracy po całym dniu. Rzygac się chce na sama myśl.
  • Odpowiedz
- realia są takie, że OPowi wygodnie było bez dziecka, a resztę sobie racjonalizuje, żeby nie wyjść na egoistę w oczach innych.

@slawek887: no tak, bo sprowadzenie na świat dzieciaka, którego być może nie dasz rady wychować juz nie jjest egoistyczne
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ja nawet chciałem kiedyś wychowywać dzieci, kiedy byłem młodszy. W międzyczasie liznąłem trochę tematu, kiedy szwagrostwo wychowywało. Wtedy zrozumiałem, że ja nie tylko nienawidzę dzieci, co nie powinienem ich mieć. Na szczęście mam niskie powodzenie u kobiet, więc raczej do tego nie dojdzie.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ale p---------e... Szukasz tylko wymówki i usprawiedliwienia swojej sytuacji. Jeszcze żalisz się na mieszkanie i remont, gdzie tak na prawdę w czasie jak wszedłeś w dorosłość mieszkania były tanie.
  • Odpowiedz