Wpis z mikrobloga

Jak jeszcze raz uslyszę, że programiści tak narzekają na swoje zarobki (°°
jmuhha - Jak jeszcze raz uslyszę, że programiści tak narzekają na swoje zarobki (╯°□°...

źródło: 1000020926

Pobierz
  • 100
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

To jakaś ściema. Żabka to dziennie ma minimum 10k przychodu komuś się coś p------o.

Tam cały czas ludzie w kolejkach stoją w mojej okolicy i każdy zakupy 50-100 pln.

Grupa Żabka informuje, że w 2024 roku sprzedaż do klienta końcowego wyniosła ok. 27,28 mld zł, a na pojedynczy sklep przypadało średnio 2,46 mln zł rocznie

@masz_fajne_donice: masz napisane, ze na sklep 2.46 mln rocznie, a to daje jakies 6.7k dziennie.
  • Odpowiedz
@masz_fajne_donice: to jeszcze dodam ciekawostkę, że żabka co jest niskoobrotowa (100k/miech) potrafi generować więcej dochodu dla franczyzobiorcy niż żabka wysokoobrotowa (300k+/miech) co wydaje się zupełnie nie logiczne, ale serio tak jest. Jestem dla beki na grupce żabkowej na fb i już różne rzeczy tam widziałem. Ogólnie większość kończy z długami. 90% co się za to bierze nie ma żadnej wiedzy o podatkach.
  • Odpowiedz
@KapitanSoS: Przeczytaj niżej. Wiem że przychód to nie dochód gdybyś przeczytał co napisałem to by było jasne.
33 tysiące przychodu sklepu to było podejrzanie mało. Jak wyżej wyjaśniłem to nie przychód sklepu a franczyzobiorcy.
Czyli po opłacie wynajmu itp jego dochód.
To nie przychód sklepu - czyli całkowita sprzedaż bez vatu. Ta jest wielokrotnie większa ponad 200k miesięcznie średnio.
  • Odpowiedz
@masz_fajne_donice: Świetnie — zrobiłem szybką, realistyczną symulację finansową „z grubsza” dla sklepu convenience (formatu Żabka) — ile musiałbyś mieć obrotu, żeby wypłacać sobie 30 000 zł brutto miesięcznie, pracować samodzielnie i dodatkowo zatrudniać 2 pracowników na pełen etat. Poniżej znajdziesz wynik i szczegóły obliczeń oraz najważniejsze założenia (które możesz łatwo zmienić, żeby symulację dopracować).

---

Wynik
  • Odpowiedz
@KapitanSoS: Po co mi ten śmieć wysyłasz nikt tego gówna i tak nie przeczyta xd Widzę tam że nie ma tam nic co by się nie zgadzało z tym co pisałem.
Nie pisałem że 33k franczyzobiorcy on sobie wypłaca tylko że to nie przychód sklepu a samego franczyzobiorcy. Czyli jego dochód jak opłaci wynajem pracowników podatki itp.
Co się nie zgadza?
  • Odpowiedz
@jmuhha: PRzychodu to ja w firmie miałem 3xtyle. Ale dochód to była 1/10. I to łatwo przeliczyć, bo nie wierzę że ich narzut to więcej niż 30%. A jescze koszty lokalu, pracowników, prądu, podatek.
  • Odpowiedz
@jmuhha: czyli wychodzi średni koszyk zakupowy 1000 zł dziennie. Zakładając średni koszyk zakupowy 25 zł, wychodzi 40 klientów dziennie. Korelując to z godzinami otwarcia (6-22), 16h, daje to 5 klientów na 2h. To jakaś tragedia
  • Odpowiedz
@masz_fajne_donice poczytałem forum żabki i faktycznie sklepy mają po 200-350k obrotu (w słabych lokalizacjach 80k), a Żabka wypłaca im samą marżę z której muszą opłacić pracowników, prąd itd.
W każdym razie marża franczyzobiorcy i tak nie jest wysoka, bo jak sam nie chce stać na kasie to musi opłacić 4 pracowników (510godzin w miesiącu sklep jest otwarty)
  • Odpowiedz
@jmuhha: uzyskują taki przychód często kosztem siedzenia w tym sklepie od otwarcia do zamknięcia w tym w soboty i niedziele. Jakby podzielić to na roboczo godziny to może wyjść poniżej minimalnej xD
  • Odpowiedz