Szczerze to nie rozumiem spuszczania się nad tym xtb. Apka gowniana, pozbawiona wielu standardowych funkcjonalności jak choćby wyliczania stopy zwrotu z portfela z wykresem w czasie, czy choćby łatwego podliczenia depozytów
Jest to dosłownie wszędzie, a dla chłopaków z xtb jest to metafizyka. Człowiek inwestuje tam grube siano i nie otrzymuje od brokera nawet podstawowych funkcjonalności do analizy swojej efektywności
Założyłem tam konto, skuszony namowami i marketingiem, ale zaczynam się mocno zastanawiać nad przejściem do jakiegoś poważniejszego brokera
@breakdown1: Pakować się i przechodzić. Apka jak apka. Oddaj im, że robią inwestowanie w Polsce popularne i łatwo dostępne, a przy tym pewnie w przyszłym roku pęknie 1 mld zysku
@breakdown1: co do apki to potwierdzam, apka z trading212 to dla mnie niedoscigniony wzór, zwłaszcza z tymi diagramami, spolecznością, czytelnością itp
@breakdown1: Apka jest spoko, dla mnie zdecydowanie lepsza od np. Bossy. Nawet od tego nowego WebTradera. Brakuje kilku rzeczy, jak choćby liczenie stopy zwrotu (najlepiej różnymi metodami - RoI, MWR, TWR). Ale jak ktoś dłużej inwestuje, to i tak raczej korzysta z kilku brokerów, więc zewnętrzne narzędzie będzie potrzebne. Ja np. korzystam z Capitally. Jak ktoś nie dba o prywatność, to jest też popularny MyFund.
@breakdown1: większość inwestuje tam z dwóch głównych powodów: - nie pobierają prowizji do 100k euro obrotu przy akcjach/etfach - wystawiają PIT I jest to jedyny makler, który spełnia wyżej wymienione kryteria. Jakaś grafika czy podsumowania to już kwestie drugorzędne, które są może i przydatne, ale można się bez nich obejść.
@breakdown1: wybrałem xtb na samym początku bo mam tam zerowe prowizje oraz ike i ikze. Nic więcej mnie nie interesuje. Jeśli mam płacić jakieś prowizje za to żeby mieć wykres to podziękuję. Aplikacja jest ok nie mam jej nic do zarzucenia, czasem trochę laguje i się długo ładuje albo nie ładuje się wcale ale to rzadko. Na minus wysoki spread i 0.5% prowizji za przewalutowanie (1% jeśli z pln na
@sendlicz @PodniebnyMurzyn: mam tylko jeden zarzut do t212 - strasznie wolno robi się tam transakcje - trzeba kliknąć 3-4 razy i jeszcze suwak/wpisać liczbę akcji. W apce nastawionej na daytrading (a przynajmniej prawie idealnej - dostęp do pre/after, brak prowizji, brak PDT) powinna być opcja oneclick buy/sell
@breakdown1: mi akurat apka się podoba i dla mnie jest bardzo przejrzysta. Niemniej największą zaletą jest po prostu brak prowizji i otrzymywanie PIT. Poza tym każdy inwestor z większym kapitałem ma raczej kilka kont w DM, wiec do trackingu wyników używa narzędzi typu myfund.
Jest to dosłownie wszędzie, a dla chłopaków z xtb jest to metafizyka. Człowiek inwestuje tam grube siano i nie otrzymuje od brokera nawet podstawowych funkcjonalności do analizy swojej efektywności
Założyłem tam konto, skuszony namowami i marketingiem, ale zaczynam się mocno zastanawiać nad przejściem do jakiegoś poważniejszego brokera
#gielda #xtb
chcesz powiedzieć, że miliony wykopków się myli?! └[⚆ᴥ⚆]┘
- nie pobierają prowizji do 100k euro obrotu przy akcjach/etfach
- wystawiają PIT
I jest to jedyny makler, który spełnia wyżej wymienione kryteria.
Jakaś grafika czy podsumowania to już kwestie drugorzędne, które są może i przydatne, ale można się bez nich obejść.
@breakdown1: Chodzi o brak prowizji i polskiego brokera. Tylko tyle i aż tyle, a jednak nikt z konkurencji nie jest w stanie tego zaoferować.
@bart40404: oooooo tego nie wiedziałem. Może pora przenieść się z revoluta?
Ale może źle słyszałem, albo się nie znam
@MagicznaRuda: Źle słyszałeś albo się nie znasz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@bart40404: Z tym PIT-em od nich to i tak trzeba uważać bo ja swój i tak musiałem poprawiać.