Wpis z mikrobloga

Jechałem sobie spokojnie Uberem z Ukraińcem. Warszawa, deszczowa noc, więc jechaliśmy powoli.

Nagle, na skrzyżowaniu, kierowca zahamował, bo miał pomarańczowe światło , ale że było mokro, to odpuścił i przejechał na czerwonym. Totalnie to rozumiem, sam bym nie ryzykował poślizgu.

Chwilę później - niebieskie koguty. Zadowolony Bagieta podchodzi i mówi, że z 15 punktów i koniec prawa jazdy będzie. Ukrainiec bidny tłumaczy, że nie chciał ryzykować, bo ślisko. Policjant kazał mu wysiąść, otworzyć bagażnik i pokazać gaśnicę… ale tak naprawdę wziął wtedy łapówkę. Widziałem to na własne oczy jak bierze kilka stów i nas puścił.

Kurde szkoda mi tego Ukraińca było bo spoko się wydawał. Z drugiej strony wstyd mi, że jednak wciąż u nas policjanci biorą w łapę. Ponoć od Ukraińców notorycznie! Do tego ta bezradność, bo jestem uczciwy i nie wiem, czy to zgłaszać, czy po prostu odpuścić i nie robić problemów ukraincowi - takie już chyba jest życie...

#korupcja #uber #ukraina #policja #prawo #warszawa
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nagle, na skrzyżowaniu, kierowca zahamował, bo miał pomarańczowe światło , ale że było mokro, to odpuścił i przejechał na czerwonym. Totalnie to rozumiem, sam bym nie ryzykował poślizgu.

@wykraczajacypozapole: czyli niedostosowanie prędkości do warunków jazdy. A gdybyś Ty tam przez jezdnię przechodził? I nie mów, że siedziałeś z tyłu, bo tam nie było żadnego przedszkola.
  • Odpowiedz
@wykraczajacypozapole: Jakoś w to niewierze, jeśli tego nie wymyśliłeś to zrób konkretne pismo i je wyślij na policje, nie będzie odp to pójdź z jego kopią.

Tak by chciał policjant sobie cwaniakować w dzisiejszych czasach i to z uberowcem pewnie z kamerami i to może nawet przód/tył?

Różnimy. Co nie znaczy że korupcji nie ma w Polsce zupełnie.

@fantazm: Dziś w PL korupcja praktycznie nie istnieje. Mam porównanie
  • Odpowiedz
@Saeglopur: No dlatego mówię, że się różnimy. Korupcji w 100% nie da się wyeliminować, ani drobnoskalowej ani wielkoskalowej tzn. w polityce, ale twierdzenie że jesteśmy na tym samym poziomie co Ukraina no jest absurdalne.
  • Odpowiedz
@wykraczajacypozapole: No takie twoje dowody ¯\(ツ)/¯ Nic nie zrobiłeś i z tego wynika że nic nie zrobisz w tej sprawie = nie wierze ci w to zwyczajnie, bardziej mnie ciekawi po co to wymyślać?

Nie jesteś chyba kierowcą, nie miałeś kontaktu dotąd z policją?
  • Odpowiedz
@PopeLeon: Dziecko drogie, powtarzam: korupcja w Polsce praktycznie nie istnieje. Mam porównanie do lat 90 i widać jak choćby Ukraińcy mają inne z tym doświadczenie (masowo próbują przekupować za co są kolejne problemy).
Postęp jaki się wykonał w tej kwestii w ostatnich dekadach to skok cywilizacyjny.

Ty nie masz liczb na poparcie swoich bzdur, a @wykraczajacypozapole nie potrafił ani zareagować ani teraz nie potrafi zgłosić że coś takiego się
  • Odpowiedz
@Saeglopur: mordo jestem 50 lvl, korupcja w polsce ma się dobrze na każdym szczeblu, przetargi są ustawiane pod konkretne firmy a wały robione w biały dzień, zapytaj obajtka albo morawieckiego na czym się dorobili ich bliscy
  • Odpowiedz
Nie wiem po co miałbym zmyślać, sytuacja mnie ta zaskoczyła w środku nocy i chciałem po prostu wam pożalić - zapytać czy też się z czymś takim spotkaliście i podkreślić problem społeczny bo dla mnie to wyglądało jak historie wujka z Polski lat 90.
  • Odpowiedz
@PopeLeon Ale fakt jest taki, że pospolita korupcja została w Polsce wypleniona. Nie ma żadnego porównaia między tym co się działo w latach dziewięćdziesiątych, a tego jak to wygląda dzisaj. Ja bym się dzisiaj bał zaoferować pieniądze policjantowi czy nawet kanarowi w autobusie, bo gdybym miał trochę mniej szczęścia to zaraz miałabym prokuratora na głowie
  • Odpowiedz
@wykraczajacypozapole: No to OPie był telefon do CBA? Ze taki i taki rejon, ta godzina? Czy niech ktoś inny zajmie się łapówką?

A co do Ukraińca to niestety widać że i on przywiózł ze sobą niezbyt dobrą kulturę wręczania. Także ukarań należało by i jednego i drugiego.

Ale to oczywiście pasta więc nie ma coś się przemęczać pisząc komentarz...
  • Odpowiedz