Wpis z mikrobloga

@Berkel_88 gdyby chodzilo o ekologie to przyjmowane by byly wszystkie plastikowe opakowania w tym te przed 1 pazdziernika. Oraz wszystkie szklane a jakos malpki sie nie zaliczaja do kaucji. Tu nie chodzi o ekologie. Po za tym plastikowe butelki nie wykorzystasz do recyklingu wynika to ze struktury polimerow. Te butelki jedynie mieli sie na proszek ktory jest bardziej szkodliwy dla srodowiska.
  • Odpowiedz
@Berkel_88 na co my płacimy tyle kasy za wywóz śmieci lewaczku. Jesteś pożytecznym idiotą, po prostu powinny być kary nakładane na mieszkańców jeśli nie są sortowane śmieci i tyle, a nie że trzeba teraz dymac z butelkami po sklepach i to nie wiadomo czy ten automat jest czy nie i czy mi odda całą kaucje czy tylko pół jak to Lidl niedawno się deklarował
  • Odpowiedz
@ktos-z-przyszlosci ale wiesz, że w systemie w którym odbierają od nas odpady zarabiają tylko lokalne firmy tym się zajmujące. Natomiast w ogólnopolskim systemie kaucyjnym beneficjentami będą duże zagraniczne koncerny, ot kolejny sposób na transfer środków z Polski. Ale pamiętaj to nie jest lobbing, to ekologia.
  • Odpowiedz
Chyba ty masz problem z myśleniem. Wg raportu Deloitte wprowadzenie systemu będzie kosztowało ponad 40 mld w ciągu 10 lat a recykling poprawi się o 0,2-0,4%

@Cogito-sum: Dlaczego jakieś zachodnie korpo, które żyje ze świadczenia usług firmom, którym ten system jest nie na rękę, uchodzi na gle za wiarygodne źródło informacji?
  • Odpowiedz
@fraciu nie wiem czy otwarcie identyfikujesz się jako osoba lewicowa, ale ewidentnie to co piszesz na to wskazuje, zakładając, że nie jest to rage bait. Dlaczego odwołuję się do polityki? Już tłumaczę - nie wiem czy to pattern czy być może wrodzona alergia, ale jeśli w merytorycznej dyskusji z osobą o poglądach lewicowych rozmówca odwoła się do DANYCH, to takowa osoba (w domyśle osoba o poglądach lewicowych) dostaje sprzężenia zwrotnego w
  • Odpowiedz
chyba na razie same przygłupy wstały, które popierają nowe debilne ograniczenia. Albo jest tu już tak niski poziom.

@CREATE_USER: Zdziwiłem się, że tyle odpowiedzi od razu i to takich. Widać warty nie śpią tylko czuwają. Jak by to nie był MIkroblog tylko znalezisko to by już zakopali.
  • Odpowiedz
@ziemniak_na_export: Jakoś nie zastanawia cię fakt że siedem firm obsługujących ten system może nie być zainteresowanych żeby działał poprawnie bo i tak dostaną kasę z naszych kaucji, nawet gdy nie będziemy oddawać butelek tylko je wyrzucać. Jak sądzisz, tak skonstruowany system będzie działał? Mogą mieć kasę bez dbania o odbiór zebranych butelek, bez dbania o sprawność maszyn, bez ponoszenia kosztów i tak kasa spłynie do nich. ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@Berkel_88: Problem w tym, że najprawdopodobniej oznacza to wyższy koszt wywozu śmieci oraz wzrost cen za wodę w sklepie lub niedogodność w postaci trzymania pustych butelek.
  • Odpowiedz
@ktos-z-przyszlosci: to mi się kojarzy ze strefami czystego transportu, wprowadzanie na siłę rozwiązań bo Unia kazała, ale na spotkaniu z mieszkańcami nikt nie potrafił wyjaśnić jaki będzie konkretny wpływ na jakość powietrza,
SCT na zachodzie były sprawdzane kiedy samochody nie miały tak rygorystycznych norm jakości powietrza, dziś przy rosnącym rynku aut elektrycznych hybrydowych, a nawet spalinowych z Euro6+++ ta ilość spalin jest tak niewielka że SCT nie będzie miało mierzalnego wpływu
  • Odpowiedz
@Berkel_88: Polak nie ma problemu z ochroną środowiska, ale takie lewicowe oszołomy już tak. Typowy lewak: w---------ć 35 mld żeby „uszczęśliwić” ludzi debilnym systemem kaucyjnym, ustawić przetarg na kolej CPK tak, żeby polskie firmy nie miały szans.
  • Odpowiedz
@Berkel_88: To nie jest kwestia problemu, pamiętaj, że te niezgniecione butelki plastikowe punkt skupu będzie też musiał, niezgniecione, przewieźć samochodem ;)
  • Odpowiedz
@Vaclav: Odpowiem Ci: pijaki i alkoholiki to najmniej myśląca grupa społeczna. Oni pijąc nawet p--o w zwrotnej woleli ją wywalić, niż oddać i mieć następną pełną. Dlatego małpki nie będą objęte kaucją, bo i tak nie ma to sensu. Mam nadzieję, że pomogłem ustalić stan faktyczny :)
  • Odpowiedz