Aktywne Wpisy
jacek7921 +1
Słuchajcie mam taki problem mama nie pozwala mi zostawać na na noc do dziewczyny może by nie było w tym nic dziwnego, gdyby nie to że za kilka miesięcy kończę 35 lat. Ona mieszka 150 km ode mnie i i nawet nie opłaca się wracać czasami, ale specjalnie jadę do domu zamiast zostać u Niej, bo mama wydzwania. Teraz byłem w sobotę i specjalnie wracałem do domu żeby rano w niedziele znowu

SystemHalted2_0 +210
źródło: temp_file5157770095813042508
Pobierz

źródło: image
Pobierz@Berkel_88: co ma to wspólnego z ekologią i ochroną środowiska? XD Przecież to jest scam żeby miał zarobić ten kto ma zarobić. Od dawna segreguje się plastiki i było ok, ale oczywiście tresura społeczeństwa musi postępować więc teraz będziemy z workami śmieci przyjeżdżać do sklepu. W ogóle super ta ekologia, że ja teraz będę musiał raz w
@Berkel_88: oho, przyszedł nasz naczelny p0laczek i jak zwykle się zesrał. Dalej u specjalisty nie byłeś?
@miki4ever: co jest takiego świetnego w tym, że teraz butelki na wysypisko będą trafiać nie ze śmietnika pod blokiem, a z automatu, który masz dalej? xD
@markus666: to samo z kapslami. Przyczepili plastikowe nakrętki do butelek (nie wszystkich i tylko w kilkunastu krajach) gdzie problemem wcale one nie były, ale kapsle już dalej jak najbardziej odrywane gdzie na chodniku częściej można było znaleźć kapsla, a nie nakrętkę, bo nakrętkę albo ludzie wrzucali do zbiórek, albo wywalali razem z butelką i tak.
@zeta_: w nagrodę dostaniesz podwyżkę, bo firma zabierająca od ciebie śmieci zabiera ich teraz mniej więc jej się biznes nie spina. xD
Nie chodzi o samą ochronę środowiska. Po to mamy segregację śmieci, zeby plastik wrzucać do odpowiedniego kubła i tyle. Po co jakies dodatkowe wymogi? Jaką wartością dodaną dla środowiska jest to, ze zawioze butelki do sklepu i władze do automatu zamiast wrzucić do plastiku?
https://iucn.org/sites/default/files/2022-08/economic_assessment_of_a_deposit_refund_system_plastics_ce.pdf?utm_source=chatgpt.com
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0921344924005536?utm_source=chatgpt.com
I oczywiście są też wyzwania ekonoczmicne, koszty, itp. ale powinno wyjść dobrze, według was najlepiej nic nie robić i stać w