Wpis z mikrobloga

Jak dobrze że podczas wejścia Polski do unii nie było social mediów w dzisiejszej formie. Byśmy słuchali pieprzenia o kondoniarzach, homosodomii, wykupywaniu ziemi od tatr po Bałtyk i generalnie koniec świata. Tak jak w tym przypadku, przypadku nieodpłatnej wody w restauracji itd. Itd.
  • Odpowiedz
@JerryManson: Śmieciarka będzie miała mniej kursów bo ludzie będą wystawiali mniej plastików (u mnie worek to 80% butelek po wodzie) więc paliwo zaoszczędzone. Do sklepu i tak będziesz jechał z butelkami przy okazji zakupów (chociaż zdaję sobie sprawę, że mamy w polsce mało inteligentne osoby i takie nie połączą kropek). Problem z d--y. I niestety gdyby p0lak śmieciami nie palił, albo nie w---------ł do rowu to takiego problemu by nie
  • Odpowiedz
w czym masz problem? p0laczek zawsze ma problem z ekologią i ochroną środowiska,

@Berkel_88: co ma to wspólnego z ekologią i ochroną środowiska? XD Przecież to jest scam żeby miał zarobić ten kto ma zarobić. Od dawna segreguje się plastiki i było ok, ale oczywiście tresura społeczeństwa musi postępować więc teraz będziemy z workami śmieci przyjeżdżać do sklepu. W ogóle super ta ekologia, że ja teraz będę musiał raz w
  • Odpowiedz
w czym masz problem? p0laczek zawsze ma problem z ekologią i ochroną środowiska,

@Berkel_88: oho, przyszedł nasz naczelny p0laczek i jak zwykle się zesrał. Dalej u specjalisty nie byłeś?
  • Odpowiedz
@Berkel_88: jest i mój ulubiony pisowiec. Zostałeś już wyjaśniony w kilu wpisach, a ty dalej bez dowodów, badań, w zasadzie bez jakiegokolwiek przygotowania merytorycznego udzielasz się w dyskusjach. Kacapy musiały dobrze twoją babkę pompować skoro tyle ich krwi nadal jest pompowana przez twoje wschodnie serce xD
  • Odpowiedz
@endo500 no nie wiem. Do Lidla/Biedry mam jakieś 300 metrów. Butelki mają być niezgniecione czyli objętościowo zajmują więcej. Przyjmijmy, że mam zwykle worki 12L. W takim worku zmieszczą się ja jakieś 10 butelek. W ciągu tygodnia wypijam 2 do 3 zgrzewek wody. Normalnie chodzę z buta do sklepu. Myślisz, że będzie mi się chciało taszczyć te worki do jakiegoś punktu, żeby oddać je? To już wolę kupić sobie te 3,001L i
  • Odpowiedz
i słusznie, system jest świetny.

@miki4ever: co jest takiego świetnego w tym, że teraz butelki na wysypisko będą trafiać nie ze śmietnika pod blokiem, a z automatu, który masz dalej? xD
  • Odpowiedz
@markhausen: w Norwegii też jest system kaucyjny w zależności od rozmiaru puszki lub butelki plazgiwkkwej 1, 2 lub 3 korony za sztukę. Kto idzie do sklepu to przy okazji zabiera siatę lub worek z butelkami i bynajmniej nie jest to powód do wstydu. Z obserwacji ośmielę się stwierdzić, społecznie niemile widzianym jest wyrzucanie opakowań kaucjowanych.
  • Odpowiedz
tylko czemu małpki które w hurtowych ilościach zaśmiecają kraj nie będą kaucyjne?

@markus666: to samo z kapslami. Przyczepili plastikowe nakrętki do butelek (nie wszystkich i tylko w kilkunastu krajach) gdzie problemem wcale one nie były, ale kapsle już dalej jak najbardziej odrywane gdzie na chodniku częściej można było znaleźć kapsla, a nie nakrętkę, bo nakrętkę albo ludzie wrzucali do zbiórek, albo wywalali razem z butelką i tak.
  • Odpowiedz
@zeta_ ty nie wiesz jak działają umowy komunalne prawda? W tygodniu masz określone dni przyjazdu śmieciarki do konkretnych pojemników. Jeśli teraz wylecisz mi z pomysłem, że "to będzie mniej śmieci i wezmą wszystko za jednym zamachem" to się grubo mylisz. Jeżeli powiedzmy w poniedziałek zabierają plastiki plus szkło to te worki jadą do konkretnej sortowni. W inny dzień zabierają papier i zmieszane i to też jedzie na inne wysypisko.
  • Odpowiedz
Śmieciarka będzie miała mniej kursów bo ludzie będą wystawiali mniej plastików (u mnie worek to 80% butelek po wodzie) więc paliwo zaoszczędzone.

@zeta_: w nagrodę dostaniesz podwyżkę, bo firma zabierająca od ciebie śmieci zabiera ich teraz mniej więc jej się biznes nie spina. xD
  • Odpowiedz
@Berkel_88

@ktos-z-przyszlosci w czym masz problem? p0laczek zawsze ma problem z ekologią i ochroną środowiska,

Nie chodzi o samą ochronę środowiska. Po to mamy segregację śmieci, zeby plastik wrzucać do odpowiedniego kubła i tyle. Po co jakies dodatkowe wymogi? Jaką wartością dodaną dla środowiska jest to, ze zawioze butelki do sklepu i władze do automatu zamiast wrzucić do plastiku?
  • Odpowiedz
  • 1
@magicznyjozef ale istnieje dużo badań system działa dobrze, nie trzba daleko szukać Łotwa, Słowacja, Irlandia. Ale wy wolicie znaleźć sobie jeden pod tezę i się do niego brandzlowac.
https://iucn.org/sites/default/files/2022-08/economic_assessment_of_a_deposit_refund_system_plastics_ce.pdf?utm_source=chatgpt.com

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0921344924005536?utm_source=chatgpt.com

I oczywiście są też wyzwania ekonoczmicne, koszty, itp. ale powinno wyjść dobrze, według was najlepiej nic nie robić i stać w
  • Odpowiedz