Wpis z mikrobloga

@Szyszkalogin: To jakiś bait, przecież ten paragraf tu nie pasuje.

Tłumaczone translatorem.

Oszustwa wyborcze lub referendum.

§ 263. (1) Kto, wprowadzając w błąd co do faktów, wprowadza lub usiłuje wprowadzić inną osobę w błąd co do treści jej oświadczenia złożonego przy głosowaniu albo wbrew jej woli oddała głos nieważny, podlega karze pozbawienia wolności do sześciu miesięcy albo grzywnie do 360
  • Odpowiedz
@Masterpolska94 +22
@wrednyfutrzak: @sebe @rozdartapyta @WiecznySingielprzed30 @gorobei Inna sprawa czy jej rzeczywiście coś za to zrobią. Ten ich § 263 to odpowiednik naszego art. 286 KK. Jest nie stwierdzą, że to było oszustwo, bo jakiegoś powodu nie zostały spełnione znamiona, to fem0idowi się upiecze.
  • Odpowiedz
Ale sytuacja całkiem możliwa. I niby w Polsce byłoby inaczej? Przychodzi kelner, mówię że płacę tylko za swoją część,

@kwark64: https://wykop.pl/wpis/83211251/prawo-niemieckie-nad-wyraz-z-rigczem-przegryw-logi#287910609
@LazyInitializationException +11
@Zgrywajac_twardziela: Zgodnie z Polskim prawem umowa na usługę gastronomiczną zawierana jest z każdym z gości z osobna. W takiej sytuacji mówisz, że płacisz za siebie i mogą cie w pompkę pocałować i jak potrzeba to wzywasz policję.
  • Odpowiedz
@tomwick55: @thorgoth pewnie wie lepiej, ale ja myślę, że byłoby zupełnie inaczej. Jest art. 286 kk , tylko oszustwo, czyli niekorzystne rozporządzenie mieniem, ale jak udowodnisz związek przyczynowy jak dziewczyna powie, ale ja zostałam zaproszona. Poza tym ona też mogła poczuć się oszukana jak zorientowała się przed spotkaniem, że w majtkach z Kaczorem Donaldem białych i czarnym staniku pod czerwoną sukienką będzie wyglądać źle jakby doszło do czegoś więcej,
  • Odpowiedz