Wpis z mikrobloga

Coś mi się stało z rowerem, a jako że jestem słaby w takich naprawach to może pomożecie? Niby zidentyfikowałem że "zepsułem" luz którego nie było fabrycznie na mostku kierownicy odkręcając tą białą śrubę imbusem. Rower teraz od widelca, do tej strzałki zaznaczonej ma luz i lata lekko góra dół, co prawda nie da się wyciągnąć kierownicy ale lata. Odkręciłem to bo chciałem przestawić kierownicę żeby była prościej względem koła i jazdy, a jednak to nie tam trzeba było to zrobić i teraz wszystko się tam rozregulowało.

Czytałem, że mam odkręcić lekko prawą i lewą śrubkę od kierownicy (te czarne) i dopiero wtedy tą białą? I co wtedy, docisnąć widelec z całej siły i zakręcić czy z wyczuciem bez użycia siły to trzeba "poprawić?" Da się to naprawić czy jedynie serwis? Ile za taką naprawę sobie życzą?

Czy jazda z takim luzem jest niebezpieczna? Do czego służy ten luz w sumie?

Na dodatek ta czarna nakrętka zaznaczona strzałką, mogę nią obracać, a mam jeszcze drugi taki rower i tam jest wszystko ok i tą czarną nakrętką nie da się obracać.

#rower #rowerelektryczny #e-bike #rowery #naprawarowerow
HoroLive - Coś mi się stało z rowerem, a jako że jestem słaby w takich naprawach to m...

źródło: rrrrrow

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@HoroLive: jak wyżej,
odkręcasz mostek (dwie poziome) i wtedy dokręcając pionową kasujesz luz. Dokręcasz tak żeby nie było luzu, ale żeby kręciło się bez oporu
  • Odpowiedz
@HoroLive: w środku tej rury masz wbitą gwiazdkę z gniazdem gwintowanym w które wchodzi ta śruba na górze. Dokręcając ją "wciągasz" widelec w rurę sterową. Tak jak ci wyżej napisali dokręcasz tyle żeby nie było luzu. Później dokręcasz te czarne śruby które powodują że mostek zaciska się na rurze widelca. Jak te śruby są dokręcone to ta górna tak naprawdę już nic nie robi ponieważ wszystko w miejscu trzyma skręcony
  • Odpowiedz
@HoroLive: nie ma sprawy. Luz do niczego nie służy - ma go nie być. Tam na dole i u góry masz łożyska i skręcając tę śrubę po prostu je dociskasz, ale też nie możesz za mocno docisnąć bo nie będą się dobrze kręcić i szybciej po prostu padną. A zbyt długa jazda z luzem powoduje że wyrabiają się gniazda w których te łożyska są osadzone. Na pierwszy rzut oka u
  • Odpowiedz