Wpis z mikrobloga

Żeby nie było zamierzam iść do dobrego lekarza sportowego, ale chciałem się też zapytać na tagu - wiem, że siedzą tutaj ludzie "z ciemnej strony mocy" i czasem znają temat nawet lepiej niż teoretycy.

Robiłem sobie badanie testosteronu:
- testosteron 432 ng/dl (norma 280-800) tu jest nawet ok, poniżej średniej, ale "taka moja uroda" i da się z tym żyć, nie licząc na super efekty
- testosteron wolny 18,60 pg/ml (norma 15,00-50,00) i tutaj wydaje mi się to słabe, ledwo ponad normę, wręcz jak u 70 letniego dziadka

Jeśli chodzi o mnie mam 35 lat, ostatnio lekkie treningi siłowe 3x w tygodniu (stronglifts 5x5), staż mały (po przerwie).

Czy taki testosteron wolny może powodować słabą regenerację po treningu i słaby przyrost masy mięśniowej?

Według chatGPT tak, ale tam trzeba weryfikować informacje. A też nie chcę udawać speca po jednym artykule w internecie z niewiadomego źródła.

#silownia #mirkokoksy
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@steppenwolf12: Dopoki testosteron jest w normie fizjologicznej, nie ma wplywu na gainsy na silowni.

Twoj jest w normie wiec jak zrobisz sobie gorna granice normy uzywajac trt, nie zobaczysz roznicy w efektach. W samopoczucie rowniez watpie ze zauwazysz. Szukalbym przyczyny gdzie indziej.
  • Odpowiedz
Twoj jest w normie wiec jak zrobisz sobie gorna granice normy uzywajac trt, nie zobaczysz roznicy w efektach.

@Lewusx: spoko, dziękuję za odpowiedź, w moim przypadku pewnie kiedyś będę musiał wjechać na trt, ale to pewnie dopiero grubo po 40-stce, chcę być aktywny całe życie

W samopoczucie rowniez watpie ze
  • Odpowiedz
@steppenwolf12: może, ale nie musi. Na regenerację wpływa jeszcze milion czynników. Stan jednego hormonu, to tylko kosmetyka.
Już nie wspomnę, że interpretacja wyników wolnego testosteronu też zależy od kontekstu. Po pierwsze - naturalne fluktuacje w ciągu dnia, czy zależne od wysiłku fizycznego. Po drugie - czy wnika to np. z podniesionego poziomu SHBG.
Po trzecie - jego rola, chociaż istotna, to jest przeceniana w kontekście budowy masy mięśniowej. Raczej to
  • Odpowiedz
@Saprofit: zamierzam na tym planie jedynie zacząć, jak skończą się przyrosty siły to zmienię plan, aktualnie mam trochę rozszerzony:

Dzień A:
- przysiady
- wyciskanie na płaskiej
  • Odpowiedz
@steppenwolf12: możesz oczywiście robić jeszcze chwilę 5x5 aby się wzmocnić i trochę siły nabrać, ale równie dobrze możesz to robić na typowym planie hipertroficznym.
Ten powyżej spis ćwiczeń dość średni. Ja bym tutaj sporo pozmieniał. Weź jakiegoś gotowca z liftvault.com i próbuj
  • Odpowiedz