Aktywne Wpisy

Zmorka +97
dawek29 +11
Wynajmuję pokój w mieszkaniu. Wąż od pralki nie jest podłączony - trzeba wsadzać go do kibla. Wczoraj źle go wsadziłem, on musiał wylecieć I zalał mieszkanie... ja ogarnąłem dopiero, gdy sąsiad z dołu zaczął dzwonić do drzwi. Niestety u sąsiada zalało pokój, są zacieki. W sumie nie gadałem jeszcze nawet z właścicielem, bo to zdarzyło się o północy. Strasznie się stresuję. Co wy sądzicie - będę musiał bulić?
#wynajem #
#wynajem #

Średnie zużycie to jakieś 180 kWh na osobę (mieszkam sam). Światła LEDowe, chyba najwięcej żre mi PC (nie wiem ile), miniserwer to jakieś 22 kWh/msc, do tego przez lato chodzi klima, płyta jest indukcyjna, ale mało co gotuję, ekspres do kawy, pralka lodówka, zmywarka, odkurzacz i tyle. I wydaje mi się że coś duże to zużycie mam. Ktoś coś?
#energetyka #prad
Przy zwykłym YT czy coś mój sam PC (bez monitorów) żre jakieś 250-300W, gdzie klima pracuje w okolicach 100W
Ba - moje zużycie prądu de facto niespecjalnie się różni między latem a zimą, gdzie w zimę wcale klimy nie używam. Wiadomo, porównywać taki okres czasu ciężko, bo wiele czynników zdąży się zmienić, no ale możesz spojrzeć na screena:
źródło: EXCEL_htDLWRImR6
PobierzA jeśli zużyjesz mniej to będzie nadpłata.
Chcieliście Zielonego Ładu, ETS, ETS2, zakazu bardzo taniego węgla brunatnego, którego w Polsce są bardzo duże i łatwo dostępne metodą odkrywkową zasoby, zakazu gazu to macie.
A planety (czyli docelowo gatunku, który jest tylko pojęciem w słowniku i nawet nie potrzebuje być uratowany), i tak nie da się uratować,