Wpis z mikrobloga

Wykopki, jakie macie zużycie prądu per osoba w mieszkaniu? Ja jestem zdziwiony, że właśnie przyszła mi faktura z #tauron na 230 zł / miesiąc.
Średnie zużycie to jakieś 180 kWh na osobę (mieszkam sam). Światła LEDowe, chyba najwięcej żre mi PC (nie wiem ile), miniserwer to jakieś 22 kWh/msc, do tego przez lato chodzi klima, płyta jest indukcyjna, ale mało co gotuję, ekspres do kawy, pralka lodówka, zmywarka, odkurzacz i tyle. I wydaje mi się że coś duże to zużycie mam. Ktoś coś?

#energetyka #prad
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@IreuN ja miałem p--------e z prądem jak miałem prognozy... Oszukują s--------y. Zawyżają zużycie. Poczytaj o cewce montowanej W licznikach to jest wałek k---a na skale całej unii europejskiej
  • Odpowiedz
  • 1
@Soothsayer: p---------e szczerze, mój PCet więcej prądu w-------a niż klima (no może oprócz pierwszych 15 minut od odpalenia)
Przy zwykłym YT czy coś mój sam PC (bez monitorów) żre jakieś 250-300W, gdzie klima pracuje w okolicach 100W
  • Odpowiedz
  • 2
@Soothsayer: mam jednego splita 3.5kW mocy chłodniczej, okna na południowy-zachód, odpalam raczej tylko w dzień, jak temp na zewnątrz jest większa niż 25 stopni.

Ba - moje zużycie prądu de facto niespecjalnie się różni między latem a zimą, gdzie w zimę wcale klimy nie używam. Wiadomo, porównywać taki okres czasu ciężko, bo wiele czynników zdąży się zmienić, no ale możesz spojrzeć na screena:
IreuN - @Soothsayer: mam jednego splita 3.5kW mocy chłodniczej, okna na południowy-za...

źródło: EXCEL_htDLWRImR6

Pobierz
  • Odpowiedz
@IreuN

@BananowyKrol: okej, czyli wychodzi na to, że to norma, ehh.. dziwne czasy nastały z cenami, zaczynam to dopiero zauważać

Chcieliście Zielonego Ładu, ETS, ETS2, zakazu bardzo taniego węgla brunatnego, którego w Polsce są bardzo duże i łatwo dostępne metodą odkrywkową zasoby, zakazu gazu to macie.
A planety (czyli docelowo gatunku, który jest tylko pojęciem w słowniku i nawet nie potrzebuje być uratowany), i tak nie da się uratować,
  • Odpowiedz