Wpis z mikrobloga

Minęło równo 10 lat od wyjazdu do UK. Przyjechałem wtedy na doktorat i myślałem, że jak go skończę to wrócę - życie chciało inaczej. Pracę obroniłem w 2019 roku, poszedłem do regularnej pracy, wcześniej żyłem z fuch i stypendium. Od tego czasu pracowałem w 4 miejscach na sześciu różnych stanowiskach. Czasem myślę o wyjeździe do Polski, ale sądzę ze takiego komfortu życia tam nie znajdę - mimo wielu minusów UK. Zobaczymy co przyniesie następne 10 lat. Z fartem mordeczki! #uk #emigracja #przemyslenia
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czasem myślę o wyjeździe do Polski, ale sądzę ze takiego komfortu życia tam nie znajdę - mimo wielu minusów UK

@motoinzyniere: Wg statystyk, od ok 2030 Polska bedzie miala wyzszy poziom zycia mierzony PPP niz UK
  • Odpowiedz
Tymczasem kurnik za £500k ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@mielonkazdzika: Różnica cen pomiędzy Londynem a country side, to jest kosmos.
W Londynie 1 bed w drugiej strefie, to 500k - za te pieniądze gdzieś indziej można kupić duży detached house z wielkim podjazdem i ogrodem.
  • Odpowiedz
@mielonkazdzika ale to dalej jest kurnik. Malutkie dwa garaże. Wstawili dwie kanapy do salonu to już obijasz piszczele o stolik. No proszę Cię. Przestrzeń w UK zaczyna się od miliona £ w górę. Siedza ludzie w tych domach, myślą że do czegoś doszli, a chłop w Polsce ma więcej przestrzeni i większą działkę ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@motoinzyniere: Akurat z kurnikiem to się zgodzę. W---w... mnie ta ich mania posiadanie więcej bed i wyceniania nieruchomości na tej podstawie. I zaczyna się festiwal s----------a, gdzie każdy nowy właściciel stawia paskudne dobudówki, albo po taniości ścianki działowe i wyciska dodatkowe "sypialnie" w których mieści się zaledwie łóżko. i ch.. +£100k. Jakby starym dziadom bez dzieci 7 bed mansion była potrzebna do życia.
  • Odpowiedz
@empee: niestety w Polsce jest duże rozwarstwienie, co z g20 czy PPP prognozowanego wyższego od UK w 2030, wraz ze wzrostem gospodarczym Polski strefa korporacyjna będzie się zmniejszać poprzez wzrost kosztów pracy, co przeniesie się na spowolnienie do tego zmniejsza się ilość emigrantów wysyłających pieniądze do Polski co spowolni dodatkowo.
MegaZU0 - @empee: niestety w Polsce jest duże rozwarstwienie, co z g20 czy PPP progno...

źródło: 1000025027

Pobierz
  • Odpowiedz
przestrzeń.

@motoinzyniere: Ja juz tu jestem od 2005. To pragnienie przestrzeni ci raczej nie przejdzie, wiec jedynym rozwiazaniem jest byc zarobionym i kupic sobie cos w wiosce w Hampshire za kilka milionów.
  • Odpowiedz