Wpis z mikrobloga

#przegryw #pracbaza #neet #przegrywpo30tce
Żeby dostawać przez pół roku zasiłek dla bezrobotnych trzeba przepracować co najmniej 12 miesięcy w ciągu poprzednich 18 miesięcy.

A co szkodzi, żeby właśnie w ciągu swojego życia zrobić tak pare razy? Przyjąć się do januszexu, rok się przemęczyć, potem pół roku masz zasiłek i manewr powtarzać, aż nie znajdziesz jakiegoś lepszego środowiska pracy?
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Xvenowski żeby mieć zasiłek 6 msc to nie możesz złożyć wypowiedzenia tylko musi ciebie zwolnić pracodawca.
W zasadzie to nie wiem czy to jest jakiś problem.

Druga sprawa że chyba jak urząd pracy znajdzie ci pracę/staż to masz tam iść a jak odmówisz to tracisz prawo do zasiłku
  • Odpowiedz
@Xvenowski tak, po 3 miesiącach ale potem będą płacić już tylko przez 3 miesiące a nie 6.

No i przez te pierwsze 3 miesiące musisz być zarejestrowany w urzędzie więc mogą już wysłać na staż czy coś.

Generalnie jak chcesz się obijać za państwowe pieniądze to wybrałeś zły kraj do tego ¯_(ツ)_/¯
Takie rzeczy to na zachodzie a nie w Polsce to z-------l dla Pana przedsiembiorcy
  • Odpowiedz
@Xvenowski
https://zielonalinia.gov.pl/-/sposob-rozwiazania-umowy-a-zasilek-dla-bezrobotny-1

W przypadku, gdy pracownik wypowiada umowę lub rozwiązuje ją na mocy porozumienia stron, prawo do świadczenia będzie przysługiwało dopiero po 90 dniach od daty rejestracji i wypłata o te 90 dni ulegnie skróceniu. W razie zwolnienia dyscyplinarnego czas oczekiwania wynosi 180 dni, a zasiłek może nie zostać wypłacony
  • Odpowiedz
@Xvenowski a w zasadzie to nie jest taki problem bo to się tyczy głównie umowy na czas nieokreślony bo wtedy ktoś musi rozwiązać umowę.

Ja się tam nie znam bo ostatnio zawsze leciałem 3 pierwsze miesiące na okresowym a potem na bezterminowych i wiem że jakbym złożył wypowiedzonko to zasiłek jak już to będzie skromny

Jak byś dostawał na określony to można po prostu nie przedłużyć po danym okresie pod warunkiem
  • Odpowiedz