Aktywne Wpisy

Naza_Dzikowski +167
Ja żem nigdy nie był konkwistadorem i nie zdobywał Ameryki
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
Lolenson1888 +13
Chłop wybrał brutalny język faktów. Jesteśmy narodem, któremu słoń nadepnął na ucho. Każdy kraj w Europie wypromował w XX i w XXI wieku jakiegoś artystę klasy światowej, a tylko my nie xD
Szwecja - ABBA. Niemcy - Rammstein. Finlandia - Nightwish. Holandia - Tiësto. Grecja - Vangelis. Francja - Daft Punk. Hiszpania - Enrique Iglesias. Islandia - Björk. Albania - Dua Lipa. Serbia - Goran Bregović. Gruzja - Katie Melua. Jakaś pieprzona
Szwecja - ABBA. Niemcy - Rammstein. Finlandia - Nightwish. Holandia - Tiësto. Grecja - Vangelis. Francja - Daft Punk. Hiszpania - Enrique Iglesias. Islandia - Björk. Albania - Dua Lipa. Serbia - Goran Bregović. Gruzja - Katie Melua. Jakaś pieprzona
źródło: 472D8B5D-7CF5-47DB-92C2-41405DBDE568
Pobierz

Kolega podpisał umowę B2B, w której było zawarte coś co rzadko się zdarza, czyli tzw. płatny bench - nie mamy dla ciebie projektu? I tak dostajesz kase a w tym czasie sie szkolisz itd. Jednkaże jednocześnie warunkiem dostawania wypłaty jest wystawianie jakiegoś commitu, zrobienie dokumentacji itp min 1 w ciągu miesiąca. W przeciwnym wypadku wystawienie faktury było bezpodstawne i kasy nie dostanie. Było to tak sprytnie zapisane że kolega był pewny, że kase dostanie.
No i jak załatwili mojego kolege? Ostatniego dnia miesiąca zablokowali mu VPN, wywalili z githuba, Jiry, Wiki. Kolega nie mógł zrobić commita ani zrobić dokumentacje. Wystawił fakturę i żądał zapłaty za ławeczkę. Dzwoni do szefa co teraz, nie mam projektu a nie dostałem wypłaty? Szef mówi mu, że skoro nie wykonał pracy to kasy nie będzie a jak mu sie coś nie podoba to może iść do sądu. Jeszcze mu się śmiał przez telefon że sprawy cywilne ciągnią się 5 lat i żeby się w takim razie ciągnął bo nic mu nie zrobi a projektu dla nie go nie mają xD
Kolega miał też w umowie okres wypowiedzenia 2 miesiące wiec finalnie był 3 miesiące bez kasy xDDDD Kolega nie mógł pracowac dla innej firmy w tym czasie bo go obserowali a w umowie miał karę umowną kilkaset tysięcy za złamanie zakazu konkurencji - przy podpisaniu umowy mówili ze to tylko taki "straszak" żeby PIP nie uznał kontraktu za umowę o prace. Więc potem jak im groził sądem za brak faktury to mówili że go p------ą gdy złamie zakaz konkurencji.
Nie musze chyba mówić jaki potem miał problem znaleźć robotę mając luke 3 miesiące w CV sporo Julek z HR go z miejsca skreślało mimo iż miał 8 lat expa jako senior, mgr AGH informatyka, certyfikaty poważane w branży AWS i Kubernetes itd.
#pracait #programowanie #programista15k #programista25k #java #korposwiat #agh #studbaza #politechnikapoznanska #politechnikalodzka #politechnikakrakowska #pracbaza
Smoków brakuje w tej historii.
Płatna ława to rzadkość na b2b. Znajomy miał taki zapis, że przez 1 miesiąc będą mu jeszcze płacić (bez żadnych innych warunków), ale potem już siedzi bezpłatnie i szuka projektu. W sumie bardziej uczciwe dla obu stron w takim przypadku.
Co najlepsze - oni powiedzieli mu, że to koniec projektu ale nic o benchu xD