Wpis z mikrobloga

@sforce: jakby między 60 a 64 nie było kropki to jeszcze mógłbym zrozumieć, ale za 60 zł miesięcznie to nawet nie chciałoby mi się instalować aplikacji xtb
  • Odpowiedz
@kopilop: niby tak, ale to jest 720 rocznie, czyli równowartość jakichś 18000 zł włożonych w XTB i dostanie dywidendy od nich. Wcale nie tak malo

Poza tym czasem dla niektórych liczy się cash flow, a op ma wiele akcji dywidendowych i dostaje ich sporo więc łącznie spoko sumka
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@kopilop

@sforce: jakby między 60 a 64 nie było kropki to jeszcze mógłbym zrozumieć, ale za 60 zł miesięcznie to nawet nie chciałoby mi się instalować aplikacji xtb

To w dolarach akurat
  • Odpowiedz
@sforce: 200 zł miesięcznie to też żaden kokos, jakbyś miał z 50 takich wypłat by te 10k mieć dochodu to jeszcze mógłbym pomyśleć by rzucić pracę w cholerę i bawić się w czerwone szelki. Chociaż i tak praca w korpo za 10k netto jest mniej stresująca niż obracanie takimi wartościami na giełdzie
  • Odpowiedz
@HAMSKLOSS89: bo nie tracę czasu i nerwów na jakieś zabawy w czerwone szelki? Przede wszystkim, by grać na giełdzie trzeba znać się w jakiejś branży, tak by przewidywać panujące trendy na rynkach, dodatkowo trzeba znać dobrze mechanizmy giełdowe, tutaj jakaś ekonometria się przydaje. Czy OP zna się na ekonometrii, chociażby skończył jakieś studia z tego kierunku? Czy OP zna się na jakiejś branży w której inwestuje, np. technologia, przemysł etc,
  • Odpowiedz
@kopilop: studia z ekonometrii żeby inwestować na giełdzie xD powiedz to Johnowi z USA, który kończy zawodówkę, a potem inwestuje. To serio nie jest trudne, tak naprawdę wybierasz 2 ETFy i co miesiąc wrzucasz tam wolną gotówkę a % składany robi swoje
  • Odpowiedz
@kopilop: To ja zapytam inaczej. W co w takim razie inwestujesz te swoje 15k miesięcznie. Po pewnym czasie jak już wszystko opłacisz to zostaje kupa kasy co miesiąc. Trzymasz na koncie i zjada je inflacja? Trzymasz wszystko w jednym koszyku w obligacjach czy inwestujesz w betonowe złoto? :)
  • Odpowiedz
ETF

@HAMSKLOSS89: powiedz to ludziom, którzy myśleli dokładnie to samo w 2008-2009 roku. Nigdy się małpy nie nauczą...

Najwięcej na giełdzie stracili ci, którzy właśnie mają takie myślenie jak ty. Na chłopski rozum... A potem płacz, że prezes ETF zniknął, bądź ETF celowo upadł bo zarobił już na owcach wystarczająco, a chuopki muszą znowu zamieszkać na piętrze u rodziców.
  • Odpowiedz
@Lukasq: Fizyczne złoto, Au. Strategicznie będę zwiększać tak by mieć w razie W, mam pewność, że wartość nie spadnie drastycznie i w razie kryzysu, wojny cokolwiek zawsze będzie miało wartość jako środek płatniczy.

tak się wydaje że z faktury 15k zostaje nie wiadomo ile, ale policz podatki, kredyt, mieszkanie, samochód, jedzenie, życie to nie zostaje z tego wiele
  • Odpowiedz