Aktywne Wpisy

niebadzogrem +72
Wszystko zależy ile te laski zarobiły.
Sam jestem hetereo ale mam dość moich zarobków. Mam 5000 na rękę w państwówce jak mam za to kupić dom czy coś zobaczyć?
Zgodziłbym se nasrać do ryja, złapac bukake przez cały amerykański rząd nawet Polski. 1 dzień obojętnie czego z czego się wyliżę zdrowotnie za powiedzmy milion dolarów to uczciwa cena.
Wszystko sprowadza się do tego ile by płacili, czy za milion dolarów nie dalibyście zrobić
Sam jestem hetereo ale mam dość moich zarobków. Mam 5000 na rękę w państwówce jak mam za to kupić dom czy coś zobaczyć?
Zgodziłbym se nasrać do ryja, złapac bukake przez cały amerykański rząd nawet Polski. 1 dzień obojętnie czego z czego się wyliżę zdrowotnie za powiedzmy milion dolarów to uczciwa cena.
Wszystko sprowadza się do tego ile by płacili, czy za milion dolarów nie dalibyście zrobić

johann_10 +465
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Chciałbym rozwiać swoje wątpliwości na temat różnych przekonań o sprzęcie rowerowym bo się waham nad wyborem sprzętu. Moje użytkowanie ogranicza się od gładkiego asfaltu do drogi leśnej z dziurami i kałużami, ale nie tak, żeby łapać błoto o wadze roweru. Raczej jazda w spokojnym tempie niż wyścigowym. Lubię robić podjazdy, ale kilka razy w sezonie, bo trzeba dojechać z płaskopolski.
Hamulce hydrauliczne. TAK czy NIE?
Użytkownicy piszą, że są trudniejsze w serwisie niż nie mechaniczne tarczowe czy jakieś v-brake. Czy ta uciążliwość to pikuś w stosunku do wygody i bezpieczeństwa hamowania? Co ile km trzeba zrobić serwis hydraulicznych?
A jak z awaryjnością? Jest jakaś szansa na zablokowanie hamulca lub brak jego działania, że zwykłym mulitoolem się tego nie ogarnie? Bo jeśli chodzi o zaciśnięcie klamki bez koła to są specjalne wkładki, tak? Samodzielny serwis hydraulików jest możliwy po zakupie sprzętu (200PLN za sprzęt styknie?)
Prowadzenie linek
Linki całkowicie na zewnątrz, linki ukryte w ramie (wchodzą przed sterami patrząc od strony siodełka) oraz linki wchodzące niedaleko mostka (tzw. czysty blat według pewnego Pepperowicza ( ͡° ͜ʖ ͡°)).
Jak to wygląda z upierdliwością takich rozwiązań? Gdzieś mi mignęło, że te 'czyste blaty' to kopalnia $$$ dla serwisu jeśli coś się zadzieje. A te ukryte w ramie to trzeba się ich bać, jakaś regulacja przerzutki tylnej czy coś?
Napęd 2x10 czy 2x12?
Napęd 2x10 tańszy w utrzymaniu, mniej wrażliwy na odchyłki, ale mniej komfortowy
Napęd 2x12 droższy w utrzymaniu, wrażliwy na odchyłki haka, bardziej komfortowy
Na ile powyższe napędy są wrażliwe na odchyłki typu przypadkowe odłożenie roweru na przerzutce, zahaczenie o gałąź lub jazda w wysokiej trawie? Jeśli ktoś robił przesiadkę między tymi napędami to czy czuć różnicę wartą dopłaty?
#rower #gravel #szosa
Co do samego hamowania - to dwa inne światy, na korzyść hydrauliki.
Nie mam problemów z prowadzeniem linek w ramie, nawet w flyxii (która czysto teoretycznie od suportu
@Kexu: co to za debilizmy xD Mamy 2025, mechaników już się prawie nie produkuje ze względu na prostotę hydrauliki, a części do 10/12rz kosztują tyle samo. Pomijam fakt że zaraz 2x przestanie istnieć.
Jeśli chodzi o linki, to w sterach unikać, a pozostałe to już bez znaczenia, jak się rower podoba to brać? Bo chyba Merida Silex 400 ma prowadzenie w sterach
@GrubyKociol Kto pyta nie błądzi. To że aktualnie w samochody wszędzie wsadzają
@GrubyKociol: tylko w wysokich grupach, a i tylko w MTB, w szosie nie ma na to szans.
@Kexu: to nie ma nic wspólnego, po dobrej regulacji powinno wszystko być bezgłośne. To nie napędy 1x, gdzie łańcuch krzyżuje się bardzo mocno i brzmi to jak młocarnia czasami.
Kasetę do Tiagry 10rz kupisz poniżej stówki (CS-HG500).
Najtańsza kaseta do Shimano 105 12rz. to 200zł (CS-R7101), następna 240zł (CS-HG710).
Ponad dwukrotna przebitka za dwa przełożenia więcej. Łańcuchy to akurat zależy, ale im więcej rzędów tym zazwyczaj mniej wytrzymałe (od bodaj 9 biegów łańcuchy są coraz węższe). Tyle że przy wyższych grupach 12-rzędowych dochodzą łańcuchy asymetryczne, które są droższe.