Wpis z mikrobloga

✨️ Dlaczego jestem cichy? O doświadczeniach z dzieciństwa
Napisanie tego wpisu zrodziło się podczas wesela, gdy brat pana młodego nazwał mnie zamkniętym w sobie i wyobcowanym i wycofanym czy coś.

Chciałbym w tym tekście wyjaśnić, dlaczego niektórzy ludzie są cisi, bo widzę w sieci wiele komentarzy, wyśmiewania takich osób oraz opisać, dlaczego ja sam taki jestem.

Kiedy teraz o tym myślę, chce mi się płakać, bo miał rację. Nie mam znajomych, jestem samotny i jakiś opóźniony, ale nie dlatego, że sam tego chciałem. Charakter człowieka nie jest zależny od genetyki, w dużej mierze kształtuje go otoczenie i wzorce, które mamy. Ja wychowałem się w patologicznej rodzinie, gdzie były niebieskie karty i problemy z alkoholem. W szkole też nie byłem lubiany, niektórzy rodzice specjalnie odgradzali swoje dzieci ode mnie. Wiele dzieci źle mnie traktowało, ignorowało, wyśmiewało z powodu biednych i nieładnych ubrań, dokuczało i ciągle prześladowało. Zawsze siedziałem samotnie w ławce i nikt ze mną nie rozmawiał. Gdy przyniosłem kiedyś cukierki do szkoły bo miałem urodziny, to połowa klasy nawet nie chciała ich ode mnie wziąć. Kiedy przesadzałem się do kogoś w klasie, ta osoba często odchodziła i mówiła, że nie będzie obok mnie siedzieć. Nie zapraszano mnie na urodziny, podczas gdy cała reszta klasy robiła imprezy i zapraszała się nawzajem. W autobusie kazali mi spadać i nie siadać obok siebie. Nie dodali mnie do grupki klasowej na mess itp. rozumiecie.

To nie tak, że nie chciałem mieć kolegów. Zawsze próbowałem, ale nikt mnie nie lubił i źle traktował. Gdy poszedłem do szkoły średniej, chciałem zacząć od nowa i nawiązać nowe znajomości, ale brak umiejętności społecznych dawał o sobie znać. Chciałem być miły, a ludzie i tak odbierali mnie źle. Do dziś pamiętam sytuację, kiedy podszedłem do dwóch chłopaków z klasy NA POCZĄTKU ROKU i zacząłem zagadywać na ten sam temat co oni, a jeden z nich spojrzał na mnie groźnie i powiedzial powaznie: „Na ch&& sie odzywasz jak cie nikt nie pytal, znamy sie w ogole ,ze cos do nas mowisz?'' Próbowałem też pisać przez Messengera, ale ktoś kolega z klasy napisal wprost: „Dobra, nie chce mi się z tobą pisać, elo.” i byl nadal dostepny.

To tylko kilka przypadkowych sytuacji, które teraz przychodzą mi do głowy, ale było ich bardzo wiele. Chcę, żebyście zrozumieli kontekst. Całe życie kazano mi być cicho, nauczyciele i inni często ignorowali problem. Byłem wyrzutkiem, zwykłym popychadłem i frajerem, którego nikt nie szanował ani nie lubił. Nie da się po prostu nadrobić braków w interakcjach międzyludzkich, kiedy od małego doświadczasz patologii w domu i odrzucenia w szkole bez żadnego wsparcia. Z tego powodu nie tylko boję się nawiązywać nowe kontakty, ale też zwyczajnie nie potrafię, bo brakuje mi tych umiejętności.

Teraz, jako dorosły, wiele osób zarzuca mi, że jestem cichy. Ale jaki mam być? To paradoks. Z jednej strony zawsze chciałem mieć przyjaciela, a z drugiej tak długo byłem samotny tak długo, że rozmowa stała się dla mnie męcząca i trudna.
Na tym samym weselu nawet kuzynka zwróciła mi uwage, że jestem dorosły, a nie mam dziewczyny. Nigdy nie miałem. To wszystko brzmi załosnie, bo ona jest w takim samym wieku, a ma wlasne mieszkanie i dzieci z męzem. Przy niej jestem nikim.

#psychologia #szkola #podbaza #slub #wesele

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

mirko_anonim - ✨️ Dlaczego jestem cichy? O doświadczeniach z dzieciństwa Ⓘ
Napisanie ...

źródło: smutny-samotny-mezczyzna-siedzi-w-parku-700-141479930

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Wiele dzieci źle mnie traktowało, ignorowało, wyśmiewało z powodu biednych i nieładnych ubrań, dokuczało i ciągle prześladowało.

@mirko_anonim: to wszystko dlatego, że miałeś słabe ciuchy?
  • Odpowiedz
Charakter człowieka nie jest zależny od genetyki,

jest zależny od genetyki tylko nie w pełni.

w dużej mierze kształtuje go otoczenie i wzorce, które mamy.

to jak jesteś traktowany też w niemałym procencie zależy od Twojej genetyki

@mirko_anonim:
  • Odpowiedz