Wpis z mikrobloga

@gambler_94 kolor dachu na jasny, garaż wolnostojący, większą część pod zadaszeniem na jakiś komplet wypoczynkowy zewnętrzny - najlepiej z obu stron i przy dwóch wejściach/wyjściach z domu - główne i na ogród. Plus rynna z boku a nie na chodnik i podjazd
  • Odpowiedz
  • 0
@gambler_94 nie wiem czemu się ludzie czepiają tego garażu, bardzo spoko jest

Ja bym pozbył się wykuszu, przynajmniej mi się nie podoba i nie widzę plusów

Plus trzy toalety na piętrze to nie za dużo? Nie wiem kto tam będzie mieszkał ale raczej mało realny scenariusz że 3 będą akurat potrzebne
  • Odpowiedz
  • 0
@Multipurpose_Labels po co jasny dach? Wiem że niby nagrzewanie ale na dobrze zaizolowanym / niu używanym poddaszu bez różnicy

Jasny to szybszy i bardziej widoczny brud, szczególnie jak masz drzewa obok
  • Odpowiedz
@ATAT-2 Właśnie ze względu na nagrzewanie się. Nie tylko kwestia izolacji, ale trwałości materiałów, rodzaju użytych materiałów. Gont, każda blacha powodują wzrost temperatury w środku. Ciemne kolory szybciej się "zużywają". Chłop ma okna dachowe, więc izolacja to nie wszystko. Dach się nagrzeje i otwarcie okna to wlot bardzo gorącego powietrza do domu. Właśnie - jeszcze bym postawiła osłony na nich chroniące przed śniegiem, deszczem, gradem i słońcem; fajny jest przy strychach,
  • Odpowiedz
@ATAT-2

@gambler_94 nie wiem czemu się ludzie czepiają tego garażu, bardzo spoko jest

Kwestia ogrzewania i tego że na wprost wejścia czyli reprezentacji domu masz miejsce na auto. Imo powinno być to schowane z tyłu, poza częścią reprezentacyjną.

Co do toalet się zgadzam - absurd. Tak samo nie znoszę kuchni w salonie, kojarzy mi się to z wiejską izbą
  • Odpowiedz
  • 1
@Multipurpose_Labels wciąż nie do końca rozumiem te podejście. Tu masz garaż usytuowany w najkrótszym dystansie do bramy więc nikomu nie wadzi i nie zajmuje działki

Ty proponujesz objazd dookoła domu i garaż na który będziesz patrzeć siedząc w ogrodzie?

Bez hejtu ale nie znajduje ani jednej zalety tego rozwiązania
  • Odpowiedz
  • 0
@Multipurpose_Labels @ATAT-2 akurat mi się podoba wizja tego, że w zimie nie będę musiał wychodzić na dwór do garażu + działka ma 11 arów więc na garaż dwustanowiskowy wolnostojący nie uśmiecha mi się tracić powierzchni ogrodu. Uwaga o łazienkach celna, mamy w planach ta najmniejsza przerobić na pralnie. Chciałbym też większy zadaszony taras ale nie wpadł mi w ręce żaden tego typu projekt gdzie nie wiezaloby się to z dużym
  • Odpowiedz