Wpis z mikrobloga

Dostałem podwyżkę #pracbaza na początku roku i właśnie zdałem sobie sprawę że wejdę w II próg podatkowy, będzie delikatnie powyżej 120k zł w 2025 roku. Na cholerę w takim razie było mi zarabiać więcej skoro teraz będę mieć do wywalenia 32% podatku co daje ponad 40k zł... Mam na to oszczędności, poradzę sobie, ale jestem w opór wkurzony.

Jest jakaś opcja żeby wykazać mniejszą kwotę na zeznaniu pit? Życie w tym kraju to jakaś porażka...

#podatki #pit #pomocy #pytaniedoeksperta
cojestkurdenocjest_kurde - Dostałem podwyżkę #pracbaza na początku roku i właśnie zda...

źródło: temp_file724616512454029400

Pobierz
  • 167
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jest jakaś opcja żeby wykazać mniejszą kwotę na zeznaniu pit? Życie w tym kraju to jakaś porażka...

@co_jest_kurde_noc_jest_kurde: wpłać sobie 10407,60 zł do IKZE - podatek od tego odzyskasz już w maju 2026, na koncie kup jakiś orlen, lub etf i sobie czekaj spokojnie na emeryturę :)
  • Odpowiedz
Pamiętaj, żeby odesłać od razu pieniądze do skarbówki jak przekroczysz te 120, bo inaczej jeszcze dowalą odsetki xD

A tak na serio, to 32% jest dopiero od tego co jest już po oskładkowaniu, więc przy 128k brutto nie przekroczysz.
  • Odpowiedz