Wpis z mikrobloga

Cześć, pamiętam że chyba gdzieś na wykopie był wątek odnośnie tworzenia dodatkowych maili na spam (coś w stylu jan.kowalski@gmail.com, jan.kowalski1@gmail.com...), przez co mogliśmy sprawdzać skąd przychodzi do nas spam. Czy ktoś mógłby podzielić się tym wątkiem lub podać namiary na instrukcję jak to zrobić? #gmail #poczta #spam #pytanie #pytaniedoeksperta #internet
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@HBVST: w prywatnym adres na gmail możesz sobie wstawiać kropki gdzie chcesz w username, bo gmail i tak je ignoruje; to podajesz jednemu sklepikowi j.ankowalski@... a kolejnemu ja.nkowalski@... itd. jak Ci zacznie schodzić spam, a będziesz wiedział, komu jaki adres podałeś, to będzie wiedział, kto taki szczodry
  • Odpowiedz
@Victor_Manzon: Nie tylko gmail, większość dostawców poczty jak i domyślna konfiguracja postfixa właśnie tak działa - kropki są ignorowane tak jak by ich w ogóle nie było.
  • Odpowiedz
@HBVST tak jak @CH3j i @o__0, dodajesz po plusie co chcesz. Możesz tego też użyć jak chcesz w jednym serwisie kilka kont na jednego maila założyć. Zmieniasz wartość po „+” i generujesz konta do woli
  • Odpowiedz
@Chekatomba @o__0 @CH3j @ev3r
Szkoda tylko że coraz więcej serwisow uniemożliwia zakładania kont na maile z +
Kiedyś prowadziłem korespondencję z adminem takiej strony, powoływałem się na standardy RFC, ale ostatecznie poległem bo: "ja tu jestem adminem, w---------j" (koloryzowane)
  • Odpowiedz
@HBVST: lepsze i tak inne loginy, bo plus i kropki mogą odfiltrować.

Nawet końcówki potrafili zmieniać lub losować, o2.pl miało kilka dodatkowych np. tlen.pl i pisząc na dowolną, trafiało na jedno konto zgodnie z loginem. Zdarzyło się, że dostałem spam na nieużywaną końcówkę.

No ale aliasy/loginy zwykle mają limit, a plusy i kropki można zmieniać dowolnie, choć nie dają pełnej gwarancji skąd wyciekło.
  • Odpowiedz