Aktywne Wpisy

MonazoPL +96
Ruszamy z nowym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
––––––––––––––––––––––––––––––
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
––––––––––––––––––––––––––––––
źródło: 700 zł bank millennium monazo
Pobierz
Agresywna_Szyba +18
je j---e za rok w czerwcu mam wesele a nowobogacki teściu wymyślił sobie że zgodnie ze starapolską tradycją na weselu muszą być dziady proszalne... i mimo że zostało ponad pół roku to jeździ po wiosce i zaprasza wszystkich meneli. Naprawdę już się człowiekowi odechciewa tego cyrku
#niebieskiepaski #rozowepaski #zwiazki #wesele
#niebieskiepaski #rozowepaski #zwiazki #wesele
dziady proszalne na weselu hit czy kit?
- hit 22.3% (102)
- kit 51.4% (235)
- hit ale trzeba zatrudnić aktorów z domu kultury 26.3% (120)

Zastanawiam się, jak to jest z wymaganiem 1-2 lat prowadzenia działalności przez bank w przypadku refinansowania kredytu. Prowadzę działalność nieco ponad rok, kredyt mam od ponad 3. Powoli myślimy z żoną o refinansowaniu kredytu, natomiast widzę, że niektóre banki wymagają prowadzenia JDG conajmniej 2 lata, by takie zarobki uznać.
Przy naszej kwocie kredytu same zarobki żony na UOP powinny być dostateczne, by dostać refinans, jednak chcielibyśmy przejść z raty stałej na malejącą, a na to tej zdolności może braknąć. I teraz tak się zastanawiam, czy jeśli żonie trochę "braknie" zdolności, a ja będę miał JDG od 1,5 roku zamiast 2, to czy moje zarobki wezmą pod uwagę, czy na sztywno odrzucą? Ktoś był w takiej sytuacji? Chwilowo to dość teoretyczne rozważanie. :D
@DeoLawson: czemu same wady?
@Fattek: Po co? Lepiej i bezpieczniej wziąć stałe raty i po prostu nadpłacać, np. do tej wysokości raty, którą miałbyś gdybyś brał ratę malejącą.
@DeoLawson: pod warunkiem, że moje zarobki będą uwzględniane, to zdolność będziemy mieć dużo powyżej potrzebnej. Rata przy planowanych parametrach to też nie problem, ~~12% sumy naszych zarobków.
@PanSoloPL tak robimy do tej pory. Każdy miesiąc od początku kredytu. Natomiast kapitał już na tyle zbity, że zwyczajnie chcemy ratę malejącą, by początkowo tak czy siak spłacać kilka stówek kapitału więcej niż obecnie z
Co do odsetek, to tłumaczenie zamieściłem w komentarzu wyżej. Plan jest taki, by to, co zyskamy dzięki obniżeniu % pchać w kapitał, natomiast uzysk
@kozerus: ok, to jest cenne info. Dzięki. Chwilowo nie potrzebuję szczegółów ofert. Za jakiś czas będę się tym tematem zajmował.
@kozerus: były banki, które akceptowały, jeśli taki dochód był kontynuacją tego samego co się robiło przez umowę o pracę lub cywilno prawnie dla tego samego podmiotu
@DeoLawson: nie do końca same wady. Jeśli ktoś zakłada że stopy procentowe będą nadal spadać to jest to dużo lepsze rozwiązanie. Dodatkowo w ratach malejących spłaca się więcej kredytu już od początku a nie tak, że masz stałą ratę 2600 zł gdzie z kredytu spłacasz w racie 300 zł
@Fattek: Dochody nie zostaną zaakceptowane jeśli nie spełniają wymogów banku. Minimalny okres prowadzenia działalności jaki jest obecnie wymagany w wielu bankach to co najmniej 24 miesiące. Część banków akceptuje 12 miesięcy. W wybranych przypadkach, na przykład gdy działalność
"Matematycznie raty malejące to dokładnie to samo co raty równe z odpowiednimi nadpłatami."
Zdaję sobie sprawe. Chciałem uniknąć dodatkowych kliknięć co miesiąc, ale jeśli się nie da z jakiegoś powodu, to oczywiście wezmę stałe raty i będę manualnie nadpłacać.