Wpis z mikrobloga

#kredythipoteczny #jdg

Zastanawiam się, jak to jest z wymaganiem 1-2 lat prowadzenia działalności przez bank w przypadku refinansowania kredytu. Prowadzę działalność nieco ponad rok, kredyt mam od ponad 3. Powoli myślimy z żoną o refinansowaniu kredytu, natomiast widzę, że niektóre banki wymagają prowadzenia JDG conajmniej 2 lata, by takie zarobki uznać.
Przy naszej kwocie kredytu same zarobki żony na UOP powinny być dostateczne, by dostać refinans, jednak chcielibyśmy przejść z raty stałej na malejącą, a na to tej zdolności może braknąć. I teraz tak się zastanawiam, czy jeśli żonie trochę "braknie" zdolności, a ja będę miał JDG od 1,5 roku zamiast 2, to czy moje zarobki wezmą pod uwagę, czy na sztywno odrzucą? Ktoś był w takiej sytuacji? Chwilowo to dość teoretyczne rozważanie. :D
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Fattek: Po co przechodzić z raty stałej na malejącą? To ma same wady. Co do pytania to zależy od banku, jak prowadzisz jdg przez jeden pełny rok podatkowy to masz już spore pole wyboru w bankach.
  • Odpowiedz
  • 0
@OsSikorskiego: mam doradczynię i będę się kontaktować niedługo, natomiast teraz pytam żeby sobie mniej więcej zbudować obraz możliwych scenariuszy. JDG programisty, wcześniej przez 6 lat robiłem to na UOP.
  • Odpowiedz
chcielibyśmy przejść z raty stałej na malejącą

@Fattek: Po co? Lepiej i bezpieczniej wziąć stałe raty i po prostu nadpłacać, np. do tej wysokości raty, którą miałbyś gdybyś brał ratę malejącą.
  • Odpowiedz
@Fattek: przy wyższej racie masz niższą zdolność. Z perspektywy odsetek, lepiej jest wziąć nieco niższą ratę stałą i nadpłacać. Nadpłacasz sam kapitał, więc kolejne odsetki masz liczone od niższej raty kapitałowej. Inna sprawa - musisz zawsze brać pod uwagę przyszłość - co, jeśli powinie Ci się noga i z jakiegoś powodu nie będziesz mógł pracować (choroba, wypadek, cokolwiek)? Na b2b nie pracujesz = nie dostajesz żadnych pieniędzy = nie masz
  • Odpowiedz
  • 0
@Fattek: Wyższa rata, niższa zdolność.

@DeoLawson: pod warunkiem, że moje zarobki będą uwzględniane, to zdolność będziemy mieć dużo powyżej potrzebnej. Rata przy planowanych parametrach to też nie problem, ~~12% sumy naszych zarobków.

@PanSoloPL tak robimy do tej pory. Każdy miesiąc od początku kredytu. Natomiast kapitał już na tyle zbity, że zwyczajnie chcemy ratę malejącą, by początkowo tak czy siak spłacać kilka stówek kapitału więcej niż obecnie z
  • Odpowiedz
  • 0
@jakis_login: jak wyżej, zdolność kredytowa nie ma znaczenia, o ile moje zarobki będą brane pod uwagę - stąd to pytanie. Mam ubezpieczenie na życie i zdrowie na wysoką kwotę, a w obligacjach i giełdzie niedługo będziemy mieć tyle, że równie dobrze moglibyśmy tym cały kredyt spłacić.

Co do odsetek, to tłumaczenie zamieściłem w komentarzu wyżej. Plan jest taki, by to, co zyskamy dzięki obniżeniu % pchać w kapitał, natomiast uzysk
  • Odpowiedz
@Fattek: jeśli bank wymaga 2 lata a Tobie brakuje kilku miesięcy to nie przyjmą takiego dochodu. Trzeba brać pod uwagę te banki co wymagają tylko 12 mcy. Jak chcesz to mogę Ci przygotować aktualne zestawienia ofert i wymagania co do JDG.
  • Odpowiedz
  • 0
jeśli bank wymaga 2 lata a Tobie brakuje kilku miesięcy to nie przyjmą takiego dochodu

@kozerus: ok, to jest cenne info. Dzięki. Chwilowo nie potrzebuję szczegółów ofert. Za jakiś czas będę się tym tematem zajmował.
  • Odpowiedz
jeśli bank wymaga 2 lata a Tobie brakuje kilku miesięcy to nie przyjmą takiego dochodu. Trzeba brać pod uwagę te banki co wymagają tylko 12 mcy.

@kozerus: były banki, które akceptowały, jeśli taki dochód był kontynuacją tego samego co się robiło przez umowę o pracę lub cywilno prawnie dla tego samego podmiotu
  • Odpowiedz
Po co przechodzić z raty stałej na malejącą? To ma same wady.

@DeoLawson: nie do końca same wady. Jeśli ktoś zakłada że stopy procentowe będą nadal spadać to jest to dużo lepsze rozwiązanie. Dodatkowo w ratach malejących spłaca się więcej kredytu już od początku a nie tak, że masz stałą ratę 2600 zł gdzie z kredytu spłacasz w racie 300 zł
  • Odpowiedz
I teraz tak się zastanawiam, czy jeśli żonie trochę "braknie" zdolności, a ja będę miał JDG od 1,5 roku zamiast 2, to czy moje zarobki wezmą pod uwagę, czy na sztywno odrzucą?

@Fattek: Dochody nie zostaną zaakceptowane jeśli nie spełniają wymogów banku. Minimalny okres prowadzenia działalności jaki jest obecnie wymagany w wielu bankach to co najmniej 24 miesiące. Część banków akceptuje 12 miesięcy. W wybranych przypadkach, na przykład gdy działalność
  • Odpowiedz
  • 0
@marcpol: dzięki. :)
"Matematycznie raty malejące to dokładnie to samo co raty równe z odpowiednimi nadpłatami."
Zdaję sobie sprawe. Chciałem uniknąć dodatkowych kliknięć co miesiąc, ale jeśli się nie da z jakiegoś powodu, to oczywiście wezmę stałe raty i będę manualnie nadpłacać.
  • Odpowiedz