Wpis z mikrobloga

@ulegly ten podzial na ekto mezo i endo to wgl ma jakies przelozenie na rzeczywistosc? Jest to w ogole potwierdzone naukowo?
Czy tak ktos sobie uznal yy tego no tamten ulany to endomorfik, o tamten chudy to ekto itd xD
  • Odpowiedz
  • 3
@czarnoibialo: masz co chat wypluł, bo zaraz będzie że zmyślam

Podział na ektomorfika, mezomorfika i endomorfika pochodzi z tzw. somatotypów Sheldona (lata 40. XX wieku). Sheldon zakładał, że budowa ciała jest związana z osobowością, a ludzi można zaklasyfikować do jednego z trzech typów:

Ektomorfik – szczupły, wysoki, o wąskiej budowie, szybki
  • Odpowiedz
Czy tak ktos sobie uznal yy tego no tamten ulany to endomorfik, o tamten chudy to ekto itd xD

@czarnoibialo: Dokładnie tak to wygląda xd jak ci nie idzie to możesz sobie wybrać klasę postaci
  • Odpowiedz
@czarnoibialo @ulegly Już wyjaśniam:

Kościec (bardzo duże znaczenie)
Główna różnica dzielenia na te trzy kategorie rodzaje są w budowie szkieletu:
Ektomorfik: wąska miednica, wąskie barki
Mezomorfik: wąska miednica,
  • Odpowiedz
nigdy do głowy mi nie przyszło, by usprawiedliwiać się jakimiś dziwnymi rzeczami. Jestem leniwy, lubię czasem sobie zjeść więcej, niż powinienem, mam siedzącą pracę. Jestem gruby, bo się zapuściłem

@jakis_login: to by oznaczało że musisz być skończonym debilem wiedząc dokładnie czym sobie szkodzisz i szkodząc dalej ¯\(ツ)/¯

Większość ludzi boryka się jednak z jakimiś problemami (choroby, uzależnienie od jedzenia, brak sprawności z powodu otyłości) i dlatego są tacy grubi.

Tylko
  • Odpowiedz
uzależnienie od jedzenia, brak sprawności z powodu otyłości

@conamirko: czyli potwierdziłaś dokładnie to, co napisałem. Usprawiedliwianie bycia grubasem. Przyczyna otyłości pierwotnej to nie choroby, tylko po prostu przyjmowanie więcej kalorii, niż wynika to z zapotrzebowania energetycznego naszego organizmu. Lenistwo, niezdrowy tryb życia, mało ruchu lub całkowity brak aktywności fizycznej, spożywanie zbyt dużej ilości przetworzonego jedzenia i tak dalej - to powoduje otyłość pierwotną, na którą "choruje" znaczna część grupy osób,
  • Odpowiedz
@ulegly: Niektóre grubasy ze swoimi wymówkami powinny dostać jakiegoś Nobla z fizyki za obalenie praw termodynamiki, bo według nich to nigdy nic nie jedzą a i tak tyją. Czary jakieś.
  • Odpowiedz
@Pan_Szeryf:

około 80% komórek tłuszczowych powstaje właśnie w tym okresie i ich ilość ma duże znaczenie na twój późniejszy apetyt. Będąc dorosłym komórki tłuszczowe ulegają głównie hipertroffi (wzroście objętości) aniżeli hiperplazji (wzroście ilości)

Masz jakieś artykuły do poczytania o tym?
Skąd wiadomo że głównie we wczesnym okresie powstają
  • Odpowiedz
@ulegly: Szkoda wgl rozprawiac na takie tematy i uczyc ludzi bo jak ktos chce byc gruby to taki bedzie i za zadne skarby mu tego nie przetlumaczysz. Niech gina w swoim tluszczu dopoki sie nie ogarna i nara.
  • Odpowiedz