@ulegly ten podzial na ekto mezo i endo to wgl ma jakies przelozenie na rzeczywistosc? Jest to w ogole potwierdzone naukowo? Czy tak ktos sobie uznal yy tego no tamten ulany to endomorfik, o tamten chudy to ekto itd xD
@czarnoibialo: masz co chat wypluł, bo zaraz będzie że zmyślam
Podział na ektomorfika, mezomorfika i endomorfika pochodzi z tzw. somatotypów Sheldona (lata 40. XX wieku). Sheldon zakładał, że budowa ciała jest związana z osobowością, a ludzi można zaklasyfikować do jednego z trzech typów:
Ektomorfik – szczupły, wysoki, o wąskiej budowie, szybki
Kościec (bardzo duże znaczenie) Główna różnica dzielenia na te trzy kategorie rodzaje są w budowie szkieletu: Ektomorfik: wąska miednica, wąskie barki Mezomorfik: wąska miednica,
nigdy do głowy mi nie przyszło, by usprawiedliwiać się jakimiś dziwnymi rzeczami. Jestem leniwy, lubię czasem sobie zjeść więcej, niż powinienem, mam siedzącą pracę. Jestem gruby, bo się zapuściłem
@jakis_login: to by oznaczało że musisz być skończonym debilem wiedząc dokładnie czym sobie szkodzisz i szkodząc dalej ¯\(ツ)/¯
Większość ludzi boryka się jednak z jakimiś problemami (choroby, uzależnienie od jedzenia, brak sprawności z powodu otyłości) i dlatego są tacy grubi.
uzależnienie od jedzenia, brak sprawności z powodu otyłości
@conamirko: czyli potwierdziłaś dokładnie to, co napisałem. Usprawiedliwianie bycia grubasem. Przyczyna otyłości pierwotnej to nie choroby, tylko po prostu przyjmowanie więcej kalorii, niż wynika to z zapotrzebowania energetycznego naszego organizmu. Lenistwo, niezdrowy tryb życia, mało ruchu lub całkowity brak aktywności fizycznej, spożywanie zbyt dużej ilości przetworzonego jedzenia i tak dalej - to powoduje otyłość pierwotną, na którą "choruje" znaczna część grupy osób,
@ulegly: Niektóre grubasy ze swoimi wymówkami powinny dostać jakiegoś Nobla z fizyki za obalenie praw termodynamiki, bo według nich to nigdy nic nie jedzą a i tak tyją. Czary jakieś.
około 80% komórek tłuszczowych powstaje właśnie w tym okresie i ich ilość ma duże znaczenie na twój późniejszy apetyt. Będąc dorosłym komórki tłuszczowe ulegają głównie hipertroffi (wzroście objętości) aniżeli hiperplazji (wzroście ilości)
Masz jakieś artykuły do poczytania o tym? Skąd wiadomo że głównie we wczesnym okresie powstają
@ulegly: Szkoda wgl rozprawiac na takie tematy i uczyc ludzi bo jak ktos chce byc gruby to taki bedzie i za zadne skarby mu tego nie przetlumaczysz. Niech gina w swoim tluszczu dopoki sie nie ogarna i nara.
źródło: 1000019659
PobierzCzy tak ktos sobie uznal yy tego no tamten ulany to endomorfik, o tamten chudy to ekto itd xD
źródło: image
PobierzPodział na ektomorfika, mezomorfika i endomorfika pochodzi z tzw. somatotypów Sheldona (lata 40. XX wieku). Sheldon zakładał, że budowa ciała jest związana z osobowością, a ludzi można zaklasyfikować do jednego z trzech typów:
Ektomorfik – szczupły, wysoki, o wąskiej budowie, szybki
@czarnoibialo: Dokładnie tak to wygląda xd jak ci nie idzie to możesz sobie wybrać klasę postaci
Kościec (bardzo duże znaczenie)
Główna różnica dzielenia na te trzy kategorie rodzaje są w budowie szkieletu:
Ektomorfik: wąska miednica, wąskie barki
Mezomorfik: wąska miednica,
@jakis_login: to by oznaczało że musisz być skończonym debilem wiedząc dokładnie czym sobie szkodzisz i szkodząc dalej ¯\(ツ)/¯
Większość ludzi boryka się jednak z jakimiś problemami (choroby, uzależnienie od jedzenia, brak sprawności z powodu otyłości) i dlatego są tacy grubi.
Tylko
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz@conamirko: czyli potwierdziłaś dokładnie to, co napisałem. Usprawiedliwianie bycia grubasem. Przyczyna otyłości pierwotnej to nie choroby, tylko po prostu przyjmowanie więcej kalorii, niż wynika to z zapotrzebowania energetycznego naszego organizmu. Lenistwo, niezdrowy tryb życia, mało ruchu lub całkowity brak aktywności fizycznej, spożywanie zbyt dużej ilości przetworzonego jedzenia i tak dalej - to powoduje otyłość pierwotną, na którą "choruje" znaczna część grupy osób,
Xddddd to musi być troll
Bullshit i bro science z forum kfd 2003
Masz jakieś artykuły do poczytania o tym?
Skąd wiadomo że głównie we wczesnym okresie powstają